Tízórai | Aktuális témák

Grolmusz Vince: Mit nem tudnak a számítógépek, avagy hogyan keressünk 1 millió dollárt?

2005. április 11. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Grolmusz Vince (ELTE Számítógéptudományi Tanszék) már ismert előadó az apáczaisok körében, hiszen az elmúlt években többször is tartott előadást iskolánkban. Idén elárulta nekünk Vince, hogyan is lehet 1 millió dollárt keresni. Persze arra felhívta a figyelmünket, hogy a pénzünkre körülbelül 2 évet várni kell majd…

Komolyra fordítva a szót (bár eddig se vicceltem), olyan ismert matematikai problémákról volt szó, melyek megoldásáért komoly pénzjutalom jár. Sokan hiszik, hogy a matematika „öncélú játék”, de ezek után talán érdemes lenne ezen elgondolkodni.

A mai napig nagyon sok olyan sejtés van a matematikában, amiket még nem tudtak bizonyítani. Eddigi tanulmányai során mindenki találkozott ilyenekkel. Vannak olyan problémák, amelyek könnyűnek tűnnek, hiszen csak „pár” eset megvizsgálásáról van szó. Ilyenek például a Ramsey-típusú tételek. Nézzünk csak egy példát! Színezzük ki egy hatcsúcsú teljes gráf éleit két különböző színnel, majd vizsgáljuk meg, hogy van-e egyszínű háromszög! Lehetséges megoldás az, ha felrajzoljuk az összes színezést, majd egyesével megnézzük azokat. De mi van akkor, ha a csúcsok száma például 43? Mivel ekkor 903 éle van a gráfnak, a lehetséges színezések száma 2903. Ezek után „csak” meg kell nézni ezeket a színezéseket és el kell dönteni, hogy van-e a feltételeknek megfelelő részgráf. A probléma csak ott van, hogy bár a 2903 lehetőség véges, emberi és földi léptékkel nézve bőven végtelen. Nincs az a számítógép, ami a Nap kihűlése előtt végig tudná nézni ezeket az eseteket.

A fentebbi probléma csak egy volt azon problémák közül, amelyek nagyon könnyen megfogalmazhatóak, de még számítógépek segítségével sem tudjuk az eseteket gyorsan végignézni. Az ilyen problémák megoldásáért pedig valóban óriási összegeket fizetnek.

Aki meghallgatta Vince előadását, biztos jópár érdekes problémával gazdagabban távozott. Még akkor is érdemes volt őt meghallgatni, ha talán a többségünk soha sem jut ezen problémák megoldásának a közelébe se. Épp ezért (is) van szükség a sok közgazdász között jó felkészültséggel rendelkező matematikusokra!

Tóth Attila
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Ebédrendelési tudnivalók

2020. szeptember 16.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Ebédrendelési tudnivalók (frissítve)

2020. augusztus 15.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Elhunyt Karakas Gábor (frissítve)

2020. június 29.

Néhány nappal 87. születésnapja után elhunyt Karakas Gábor, iskolánk legendás kémiatanára. Karakas tanár úr 1960-tól 1999-ig volt a gimnázium tanára, vezetőtanára és munkaközösség-vezetője.

Eredmények a TUDOK-ról

2020. június 22.

Ambrus Barbara a TUDOK konferencián Molekuláris genetika szekcióban különdíjas lett, Simon Vivien pedig első helyezett műszaki tudományok szekcióban.

Évzáró és karantén flash mob eredményhirdetés

2020. június 18.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanévzáró műsora 2020. június 18-án.