Tízórai | Aktuális témák

A melegség és megismerése

2013. március 27. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Bevallom, idén kicsit késve jelentkeztem az Apáczai Napokon az előadásokra, és jóformán az összes hely betelt, szóval épp hogy csak beestem ide is.

Egy férfi és egy nő jött el hozzánk, akik mind a ketten melegek. Ahogy ők sem „átlagosak”, az előadás sem volt az. Már az elején azzal kezdték, hogy üljünk körbe, hogy könnyen tudjuk majd beszélgetni egymással. Azt szerették volna, hogy jobban megismerjük őket, hogy pontosan milyen is az életük, és meg akartál szüntetni az előítéleteinket. Elmesélték a saját történetüket, hogy hogyan jöttek rá, hogy ők homoszexuálisak. Feltehettük a kérdéseinket, mindenről tabuk nélkül válaszoltak nekünk.


A melegség és megismerése

Emellett különféle játékokkal is készültek az előadók. Az elején volt egy ismerkedős „dominó” nevű játék, amitől már az első perctől barátságos volt a hangulat. Ebben a játékban a közös tulajdonságokat vagy érdeklődési köröket kellett megkeresni a többiekkel, akik még ott voltak az előadáson. Bele kellett gondolnunk, milyen lenne a mi életünk, ha homoszexuálisok lennénk, fel mernénk-e vállalni a barátaink, vagy a családunk előtt. Elmondhattuk a véleményünket arról, hogy a melegek nevelhetnek-e gyereket, illetve, hogy mit gondolunk a meleg felvonulásról. Az utóbbiról képeket is nézegettünk, és elmesélték milyen élmény is ez a nem heteroszexuálisoknak. Próbálták teljes mértékben lerombolni a különféle sztereotípiákat.

Egy érdekes és tanulságos előadás volt, nemcsak a melegekről, hanem arról, hogy mindenkinek joga van olyannak lennie, amilyen szeretne lenni, és a többi embernek ezért nem szabadna elítélnie. El kéne fogadnia olyannak, amilyen.

Molnár Szabina
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Ebédrendelési tudnivalók

2020. szeptember 16.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Ebédrendelési tudnivalók (frissítve)

2020. augusztus 15.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Elhunyt Karakas Gábor (frissítve)

2020. június 29.

Néhány nappal 87. születésnapja után elhunyt Karakas Gábor, iskolánk legendás kémiatanára. Karakas tanár úr 1960-tól 1999-ig volt a gimnázium tanára, vezetőtanára és munkaközösség-vezetője.

Eredmények a TUDOK-ról

2020. június 22.

Ambrus Barbara a TUDOK konferencián Molekuláris genetika szekcióban különdíjas lett, Simon Vivien pedig első helyezett műszaki tudományok szekcióban.

Évzáró és karantén flash mob eredményhirdetés

2020. június 18.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanévzáró műsora 2020. június 18-án.