Tízórai | Aktuális témák

Mutasd meg magad az Egyesült Államokban!

2013. január 9. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Vezetőnek születtél, de még nem volt lehetőséged kipróbálni magad? Ifjú vezetőket keresünk a YOUTH LEADERSHIP PROGRAM WITH CENTRAL EUROPE elnevezésű Amerikai Egyesült Államokbeli programra.


Tanulni csak tapasztalatszerzéssel lehet. Pontosan ezért az Amerikai Egyesült Államok már évek óta szervez olyan kulturális csereprogramokat, melyek során különböző országok fiataljai vehetnek részt egy programon, mely hozzájárulhat a jövő vezetőinek a világ minden tájáról való kiválasztásában. A csereprogram alatt a résztvevők megismerik az amerikai oktatási rendszert, gyarapítják tudásukat a fő tanulmányi területeken, vezetői tapasztalatokat szereznek és megismerik más országok kultúráját, történelmét és értékeit. Ezek a programok felbecsülhetetlen tapasztalatot és betekintést nyújtanak az európai és az amerikai állampolgároknak egyaránt.

A Youth Leadership Program with Central Europe (YLPCE) elkötelezett arra, hogy megadja a lehetőséget tehetséges fiatal vezetők számára, Szerbiából, Szlovéniából, Szlovákiából és Magyarországról, hogy ellátogassanak az Amerikai Egyesült Államokba. A négy hetes vezetői program alatt tréningeken és gyakorlatban sajátítják el a vezetői készségek és a projekt menedzsment alapjait, együtt tapasztalják meg a kulturális különbségeket, ismerik meg az Amerikai kultúrát, történelmet és társadalmat. Az amerikai programelem után Szerbiában, egy értékelő szemináriumon is részt vesznek a fiatalok.

A Washingtonban található Meridian International Center elnevezésű civil szervezet, valósította meg a Youth Leadership With Central Europe (YLPCE) programot, együttműködve az Ifjúsági Kezdeményezés az Emberi Jogokért Szerbiai egyesülettel, az EKVILIB Egyesülettel Szlovéniából, a Partnerek a Demokratikus Változásokért elnevezésű egyesülettel Szlovákiából és a Compass Egyesülettel Magyarországról. A projekt célja, hogy elősegítse a kölcsönös megértést és tiszteletet a szerb, szlovén, szlovák, magyar és amerikai középiskolás diákok és felnőtt vezetők között, felvértezve őket olyan készségekkel, hogy sikeres felelős civil vezetők legyenek a jövőben. Nyolc fiatal résztvevő (16-18 év közötti) és egy felnőtt kísérő fogja képviselni a programban részt vevő országokat (Szerbia, Szlovénia, Szlovákia és Magyarország) és további négy- négy amerikai fiatal fogja képviselni az ottani diákokat Raleigh-ból és KansasCity-ből. A projekt legfontosabb elme az, hogy a fiatal vezetők új módszereket, lehetőségeket ismerjenek meg, melyekkel a program alatt dolgozni fognak, majd egy általuk kidolgozott cselekvési tervet, programot bemutatnak és hazatérésük után a saját helyi közösségükben megvalósítsák azt. Hosszú távú célja pedig, hogy a jövőben egy nyitottabb szemléletű, dinamikusabb kulcsfigurái, esetlegesen vezetői legyenek az itthoni közösségeknek.

A program biztosítja az oda- és visszautazást Magyarország és az Egyesült Államok között, a szállás, étkezés és a biztosítás költségét. Az utazás az Egyesült Államokba 2013 júliusában várható, a csereprogram második program eleme az értékelő szemináriumon való részvétel, mely Szerbiában, Belgrádban kerül megrendezésre 2013 augusztusában az összes résztvevő fiatallal, mely szintén teljes egészében a program által támogatott.

Ki pályázhat?

A diákok jelentkezési feltételei:
Legalább 16 éves, de nem több mint 18 év, a csere ideje alatt maximum 18. életévét tölti. (születési időpont: 1995. július 1. – 1997. július 1. között)
2014-ben vagy később érettségizik
A szülők vagy törvényes gyám írásos beleegyezésével hozzájárul, hogy részt vehet a 2013 júliusában kezdődő négy hetes csereprogramon az USA-ban és a négynapos szemináriumon Belgrádban, Szerbiában.
Magyar állampolgársággal és bejelentett lakcímmel rendelkezik.
Legyen jártas az angol nyelv használatában.
Érdekeljék a közösségi ügyek, legyen aktív, kezdeményező.
Küldje el a teljes jelentkezési lapot, fényképpel és ajánló levéllel mellékelve a megadott határidőn belül.

Melyek a kiválasztás feltételei?

A jelentkezőt a következő jellemzők alapján fogják értékelni:
Korábbi közösségi tevékenységekben való részvétel.
Bizonyított vezetői képességek és érdeklődés a nemzetközi ügyek és közösségi szolgáltatások iránt.
Bizonyított képesség a más kultúrájú és hátterű emberekkel való foglalkozásban.
Elkötelezettség és érdeklődés kifejezése a saját közösségi projektek fenntartása és fejlesztése érdekében.
Bizonyított vezetői képességek.
Jó szociális és kommunikációs készség.
Kiemelkedő tudományos és/vagy tanulmányi teljesítményt.
Regionális és etnikai sokszínűség, amely követelményként megfelel a fejlődő közösség alapú kezdeményezéseknek.
Energikus és pozitív hozzáállás.
Angol nyelvtudás.

A jelentkezési lapot kérem, küldje el a Meridian magyarországi partnerszervezetéhez, a Compass Egyesülethez, Kovács Dórának címezve.

Az alábbi email címre: ylpce.hungary@gmail.com

Ha nem áll rendelkezésére scanner vagy nem tudja elektronikusan elküldeni a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat, akkor elküldheti postán a következő címre:

Compass Egyesület
Kovács Dóra
Kaposvár, Pf. 59.
7406

A jelentkezés menete:

Mit kell elküldeni a jelentkezés teljesítéséhez?

a kitöltött jelentkezési lapot adult participant application)
2 db különböző személytől írt referencia levelet a megadott formanyomtatvány alapján (adult reference form/ student reference form)
szkennelt másolatát az útlevélnek (2013. márciusig pótolható)
egy fénykép a jelentkezőről

Az említett dokumentumokat a http://ylpcehungary.webs.com weboldalról lehet letölteni (jelenleg nem elérhető ez az oldal – Meridián), valamint a jelentkezéshez szükséges összes információt elérni.

Bármilyen kérdés felmerülése esetén keresse a magyarországi partnerirodát az alábbi elérhetőségeken:

Kovács Dóra
Telefon: 0036 20 477 9058
Email: ylpce.hungary@gmail.com

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2013. január 28. éjfél.

A program a U.S. Department of States Bureau for Educational and Cultural Affairs támogatásával és a Meridian International megvalósításával jött létre. Magyarországi partneriroda: Compass Egyesület.

Legutóbbi cikkeink a rovatban

Ebédrendelési tudnivalók

2020. szeptember 16.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Ebédrendelési tudnivalók (frissítve)

2020. augusztus 15.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Elhunyt Karakas Gábor (frissítve)

2020. június 29.

Néhány nappal 87. születésnapja után elhunyt Karakas Gábor, iskolánk legendás kémiatanára. Karakas tanár úr 1960-tól 1999-ig volt a gimnázium tanára, vezetőtanára és munkaközösség-vezetője.

Eredmények a TUDOK-ról

2020. június 22.

Ambrus Barbara a TUDOK konferencián Molekuláris genetika szekcióban különdíjas lett, Simon Vivien pedig első helyezett műszaki tudományok szekcióban.

Évzáró és karantén flash mob eredményhirdetés

2020. június 18.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanévzáró műsora 2020. június 18-án.