Tízórai | Aktuális témák

Vörösmarty téri karácsonyi vásár

2012. december 19. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Ahogy már a Tiszta Szívvel Facebook-oldalán is olvashatta mindenki, idén is megnyitott (már novemberben) a karácsonyi vásár a Vörösmarty téren. Immár harmadik éve, hogy én is elmegyek és átadom magam a karácsonyi forgatagnak.

A népi hagyományok közvetítésére, valamint a magyar kézművesség bemutatására 122 különböző árusító helyet, látványműhelyt alakítottak ki. A kékfestőtől a bőrdíszművesig, a fajátéktól a kerámiáig számos mesterség, anyag, és kreatív dolgok találhatóak. Különböző ékszerek, táskák, szappanok, lakásdíszek, ruhák vásárolhatóak. Itt mindenki találhat magának és szeretteinek tökéletes ajándékokat, emléktárgyakat.

A vásár egyik legnagyobb vonzereje a gasztronómia. A sétálás alatt csipegethetjük a nagy népszerűségnek örvendő kürtöskalácsot, sült gesztenyét, pörkölt mogyorót és mandulát. A vásári finomságok mellett tipikus magyarországi fogások is megkóstolhatóak, mint például halételek, töltött káposzta, libamáj, mangalica kocsonya, sparhelten sült lepény. Az ételekhez pedig az illatával mindent betöltő puncsot, forralt bort, meleg teát ihatunk. Kifejezetten erre az alkalomra tervezett karácsonyi bögrékben is kérhetjük ezeket az italokat.

Az Ökumenikus Segélyszervezetnek is van egy bódéja, ahol gyerekek által készített mézeskalácsot adnak azoknak az embereknek, akik adományoztak. Az adománygyűjtő pontnál összegyűlő pénzből a segélyszervezet szociális intézményein keresztül valódi segítség lesz: étel, otthon és esély a rászorulóknak. A másik hely, ahol lehet egy kicsit segíteni a szegényeknek, az a Mikulásgyár. Az ország legnagyobb karitatív akciójának faházában ajándékokat is vásárolhatunk, főleg kreatív meglepetéseket, mivel itt kapható a „Kívánságpor” vagy a „Szeretet Íze”, avagy a Mikulásgyár saját teája, díszdobozva csomagolva.


Képgaléria

A Magyar Posta is megtalálható a vásárban. Itt a karácsonyra készülő látogatók számtalan, az ünnephez kapcsolódó szolgáltatást vehetnek igénybe: különleges karácsonyi képeslapok és bélyegek között válogathatnak, ajándékötleteket nyerhetnek, egyedi képeslapot készíthetnek.

Újdonság, hogy idén két színpad is van, ahol a közönséget szórakoztatják; naponta 17-20 óra között énekmondók, nép-, jazz-, utca- és világzenészek, táncház, valamint bábszínház vannak műsoron. A tavaly újdonságnak számító épületvetítés idén is folytatódik.

Ez az érzés, amit érezni lehet a nézelődés közben semmihez nem hasonlítható, és megunhatatlan. Még bőven van mindenkinek ideje ellátogatni ide, hiszen 2012. december 31-ig várják az érdeklődőket.

Molnár Szabina
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Ebédrendelési tudnivalók

2020. szeptember 16.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Ebédrendelési tudnivalók (frissítve)

2020. augusztus 15.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Elhunyt Karakas Gábor (frissítve)

2020. június 29.

Néhány nappal 87. születésnapja után elhunyt Karakas Gábor, iskolánk legendás kémiatanára. Karakas tanár úr 1960-tól 1999-ig volt a gimnázium tanára, vezetőtanára és munkaközösség-vezetője.

Eredmények a TUDOK-ról

2020. június 22.

Ambrus Barbara a TUDOK konferencián Molekuláris genetika szekcióban különdíjas lett, Simon Vivien pedig első helyezett műszaki tudományok szekcióban.

Évzáró és karantén flash mob eredményhirdetés

2020. június 18.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanévzáró műsora 2020. június 18-án.