Tízórai | Aktuális témák

Oszlánszky Gábor: Kardok és tőrök

2012. április 5. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Miért kard a kard? S mi, ha nem az? Mitől damaszkuszi a damaszkuszi penge? Miben hasonlít (hasonlít?) a japán kard a magyarhoz? Oszlánszky Gábor előadása.

Oszlánszky Gábor személyében egy megszállott műgyűjtőt tisztelhetünk. Saját elmondása szerint 5 éve kezdődött ez nála. Azóta kb. 100 történelmi kardot és tőrt gyűjtött össze. Van közöttük gladius, spatha, szablya, pallos és még sok más. Az előadás kedvéért a legtöbbet el is hozta, emellett készített egy bemutatót. A kettő segítségével megismertette a közönséggel a fegyvereit. Előfordult egy két másolat, de nagy számban voltak eredeti darabok is. Miközben megnéztük ezeket a kincseket, a történelmi korszakokba és a fegyvernemekbe is betekintést nyerhettünk. Megtudtuk, melyik fegyvert mikor és mire használták, miért néz ki úgy, ahogy kinéz, és hogyan készítették. Pár darabról érdekességeket is hallhattunk, mint például a katanáról, a japán szamurájok kardjáról (ezzel a darabbal kapcsolatban volt a legnagyobb az érdeklődés). Fény derült a kard és a szablya közti különbségre is (a kard egyenes kétélű pengével rendelkezik, míg a szablya hajlítottal).


Képgaléria

Az utolsó negyedórában minden kiállított fegyver kézbe vehető volt védőkesztyű használatával. Még arra is volt lehetőség, hogy koszorúkat kapjunk el a kardokkal. Minden résztvevőnek tudott újat mondani ez a teljesen lenyűgöző előadás.

Németh Ádám
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Ebédrendelési tudnivalók

2020. szeptember 16.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Ebédrendelési tudnivalók (frissítve)

2020. augusztus 15.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Elhunyt Karakas Gábor (frissítve)

2020. június 29.

Néhány nappal 87. születésnapja után elhunyt Karakas Gábor, iskolánk legendás kémiatanára. Karakas tanár úr 1960-tól 1999-ig volt a gimnázium tanára, vezetőtanára és munkaközösség-vezetője.

Eredmények a TUDOK-ról

2020. június 22.

Ambrus Barbara a TUDOK konferencián Molekuláris genetika szekcióban különdíjas lett, Simon Vivien pedig első helyezett műszaki tudományok szekcióban.

Évzáró és karantén flash mob eredményhirdetés

2020. június 18.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanévzáró műsora 2020. június 18-án.