Tízórai | Aktuális témák

Tájékoztató a Stockholmi Ifjúsági Víz Díjról és előzetes felmérés a hazai verseny iránti érdeklődésről

2012. március 6. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

A Magyar Víziközmű Szövetség, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a Global Water Partnership (GWP) Magyarország Alapítvány, a Magyar Hidrológia Társaság (MHT) előzetes felmérést készít, arról, hogy az Apáczaiban tanuló fiatalok részt vennének-e a magyarországi Ifjúsági Vízdíj versenyen.

A Díj

A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) 1997-ben alapították. A Díj a nagy hagyományokkal rendelkező, vizes Nobel-díjként is emlegetett, „felnőtt” Stockholmi Víz Díjhoz (Stockholm Water Prize) kötődik, átadása ma már a Stockholmi Vízhét nagyra értékelt eseménye. Védnöke a svéd koronahercegnő, Viktória, ő adja át a díjat és találkozik a döntő résztvevőivel.

Világszerte több ezer, 15-20 év közötti, középiskolai tanulmányokat folytató fiatal vesz részt évente ebben a szakmai vetélkedőben, mely a víz, illetve a környezet védelmének, a tudatosság felkeltésének kiváló eszköze. A pályaművek olyan helyi, regionális, országos, vagy globális témával foglalkozhatnak, melyeknek környezetvédelmi, tudományos társadalmi, vagy műszaki jelentőségűek.

Az SJWP átadását természetesen megelőzi a részt vevő országokban (2011-ben 30 ország, a környezők közül Ausztria, Ukrajna és Szlovákia vett részt a versenyben) rendezett nemzeti verseny, melyek győztesei indulnak az 5000 dollárral és egy szoborral díjazott elismerésért. A zsűri által másodiknak rangsorolt pályamű is dicséretben részesül. A döntő, melyen egy maximum háromfős csapat képviselheti a nemzeti pályaművet, a Stockholmi Nemzetközi Vízhéten zajlik le. A verseny nyelve angol.

A maximum 20 oldalas pályaműnek az élet minőségének javulását kell elősegítenie vízminőség-javítás, vízkészlet gazdálkodás, vízvédelem, víz- és szennyvíz kezelés, de akár oktatás vagy a víz társadalmi vonatkozásainak bemutatásával.

A pályaműnek kutatási megközelítést kell alkalmaznia, tudományosan elfogadott vizsgálati módszerekkel, kísérletekkel, monitoringgal, és az eredmények bemutatásával, beleértve statisztikai elemzést is. Elméleti és gyakorlati eredmények egyaránt szerepelhetnek a pályázatban. A versenyző(k)nek munkájukat egy rövid bemutatón keresztül is (pl. poszterrel) ismertetniük kell.

További részletek a www.siwi.org/stockholmjuniorwaterprize honlapon találhatók.

A magyarországi verseny lehetősége

A Global Water Partnership (GWP) Magyarország Alapítvány, a Magyar Hidrológia Társaság (MHT) és a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) támogatása mellett megfontolandónak tartja a hazai verseny megrendezésének gondolatát és jelenleg további partner(eke)t, szponzorokat keres a vállalkozáshoz.

A verseny célcsoportja a középiskolás korosztály, mely azonos az MHT Sajó Elemér pályázatának célcsoportjával. A SJWP azonban angol nyelvű megmérettetés, ezért a hazai versenyt is angol nyelven célszerű megtartani. A verseny ily módon ösztönzően hat a résztvevők szakmai angol tudásának fejlesztésére is.

Magyarországnak legkorábban a 2012-2013-as versenyben, vagyis a következő tanévben, való részvételre van esélye, az előírásnak megfelelő, szeptember-májusi versenyidőszak miatt. A SIWI, előzetes érdeklődésünkre adott válasza alapján, örömmel venné hazánk csatlakozását.

Fentiek alapján, előzetes felmérés jelleggel kérjük az érdekelteket, beleértve a Sajó Elemér pályázaton már indult és a feltételeknek (korhatár, középiskolai státusz) megfelelő fiatalokat is, hogy jelezzék feltételes részvételi szándékukat a Magyar Hidrológiai Társaság titkárságán ugyintezo@hidrologia.hu 2012. április 15-éig.

Támogató szervezetek:
Global Water Partnership Magyarország
Magyar Hidrológiai Társaság
Magyar Víziközmű Szövetség
Vidékfejlesztési Minisztérium

Csete Nikolett
Magyar Víziközmű Szövetség
Hungarian Water Utility Association
1051 Budapest, Sas utca 25.
csete.nikolett@maviz.org
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Ebédrendelési tudnivalók

2020. szeptember 16.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Ebédrendelési tudnivalók (frissítve)

2020. augusztus 15.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Elhunyt Karakas Gábor (frissítve)

2020. június 29.

Néhány nappal 87. születésnapja után elhunyt Karakas Gábor, iskolánk legendás kémiatanára. Karakas tanár úr 1960-tól 1999-ig volt a gimnázium tanára, vezetőtanára és munkaközösség-vezetője.

Eredmények a TUDOK-ról

2020. június 22.

Ambrus Barbara a TUDOK konferencián Molekuláris genetika szekcióban különdíjas lett, Simon Vivien pedig első helyezett műszaki tudományok szekcióban.

Évzáró és karantén flash mob eredményhirdetés

2020. június 18.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanévzáró műsora 2020. június 18-án.