Tízórai | Aktuális témák

Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren

2011. december 21. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

A tavalyi nagy siker miatt idén is elmentem a Vörösmarty térre, a karácsonyi vásárra.

Már a Váci utcán sétálva, és közeledve a tér felé lehet érezni a vásár hangulatát. Utcai muzsikusok, élő, emberi szobrok, pohárral zenélő emberek kísérnek minket végig a hosszú, gyönyörűen kivilágított és feldíszített útszakaszon, ami a térre vezet minket.

A hangulat elengedhetetlen tényezői mind megtalálhatók a vásáron. Az embertömeg, ami mellett alig lehet haladni, a forralt bor, a puncs, a töki pompos, a kürtöskalács és a különböző húsok illata. A rengeteg kézműves bódéknál mindenki talál magának valami ajándékot. Voltak nemezből készült virágos bódék és tűzzománcos fülbevalók, nyakláncok, karkötők. De akadt rengeteg táskás, különböző bőrből készült tárgyak, cipzárból készített tolltartók, finom illatú szappanok, gyönyörű gyertyák. Mindezekben talán a leghihetetlenebb, hogy ezeket mind kézzel készítették.

Az ételes házikókból a személyes kedvencem (természetesen a kürtöskalácsos után!) az volt, ahol árultak tenyér nagyságú zsíros kenyereket, sütiket, forró teát és kakaót. A legjobb részét még nem mondtam. Nem voltak konkrét árak, hanem aki amennyit gondolt, bedobott egy üveg gyűjtőbe, és annyit evett és ivott, amennyit akart. A gyűjtött pénzt pedig a rászorulóknak, hátrányos helyzetű családoknak és a betegeknek adják. Szerintem ennyivel igazán mi is hozzájárulhatunk, hogy ha nem is minden embernek, de talán néhánnyal több családnak boldogabb legyen a karácsony.

Programokban sincs hiány, hiszen egy hatalmas színpad áll a téren, ahol különböző zenei stílusban fellépő zenekarok, bábozók szórakoztatják az embereket. És még a legkisebbeknek is akad program: egy kézműves sátor. Sőt, vannak napok, amikor még a Mikulás is itt van, szaloncukrot osztogat, és lehet vele fényképezkedni.

Varázslatos látványosságnak számít a Gerbeaud-házra vetített fényjáték, amit hangulatos zene kísér. Kötelező megnézni!


Képgaléria

Most sem volt csalódás a számomra, szóval idén is kötelező elmenni egyszer. És szerencsére 2011. december 30-án lesz vége csak a vásárnak, tehát még nem késtek le semmit azok, akiknek még nem volt idejük elmenni!

Molnár Szabina
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Ebédrendelési tudnivalók

2020. szeptember 16.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Ebédrendelési tudnivalók (frissítve)

2020. augusztus 15.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Elhunyt Karakas Gábor (frissítve)

2020. június 29.

Néhány nappal 87. születésnapja után elhunyt Karakas Gábor, iskolánk legendás kémiatanára. Karakas tanár úr 1960-tól 1999-ig volt a gimnázium tanára, vezetőtanára és munkaközösség-vezetője.

Eredmények a TUDOK-ról

2020. június 22.

Ambrus Barbara a TUDOK konferencián Molekuláris genetika szekcióban különdíjas lett, Simon Vivien pedig első helyezett műszaki tudományok szekcióban.

Évzáró és karantén flash mob eredményhirdetés

2020. június 18.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanévzáró műsora 2020. június 18-án.