Tízórai | Aktuális témák

Transzszexuális empátia és egyéb nyalánkságok, avagy prózódiai baklövészet kezdőknek

2004. április 7. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Már előre fentük a fogunkat az igazán színvonalasnak ígérkező Börzsönyi-Czéh-féle – ezúttal nem zenei – produkcióra. Rossz versek? Hmmm… Az már sejtetett valamit, hogy a sok jelentkező miatt az eredeti terem helyett a fiútesiben gyűlt össze a nagyérdemű. Az elvárható néhány perces késés után azonnal a húrokba … izé… a lapok közé csaptak az előadók.

Szépen lassan megismerkedtünk olyan, méltatlanul elfeledett versszobrászokkal, mint pl. Szittya Attila Bendegúz, Széchényi Szabó Mózes, Kovács/Faludy Fanni, Sakk Béláné, vagy épp a magát legtöbb verssel képviselő Katona László. (elnézést az esetleges név-elírásokért)

A műfaji és nyelvtani határokat ledöntő kalandozásunk során oly témák tucatjaival szembesültünk, melyek igazságtalanul maradtak/maradnak/fognak lemaradni az irodalomórák palettáiról: a huligán életforma rejtelmei, Szöul ostroma „véres jenkik” által, a temetői humor, a gyöngyhalászok szarkasztikus életfilozófiája stb.

Minden elismerésünk Börzsönyi és Czéh Tanár Uraké, akik képesek voltak szinte fa-arccal felolvasni és kommentálni magyar vagy magyar származású költőink remekeit, és minden sajnálatunk azoké, akik nem jöttek el, pedig a tornateremben akadt volna még hely…

Barna Richard és Diószegi Tamás
BaD.Bros
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Ebédrendelési tudnivalók

2020. szeptember 16.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Ebédrendelési tudnivalók (frissítve)

2020. augusztus 15.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Elhunyt Karakas Gábor (frissítve)

2020. június 29.

Néhány nappal 87. születésnapja után elhunyt Karakas Gábor, iskolánk legendás kémiatanára. Karakas tanár úr 1960-tól 1999-ig volt a gimnázium tanára, vezetőtanára és munkaközösség-vezetője.

Eredmények a TUDOK-ról

2020. június 22.

Ambrus Barbara a TUDOK konferencián Molekuláris genetika szekcióban különdíjas lett, Simon Vivien pedig első helyezett műszaki tudományok szekcióban.

Évzáró és karantén flash mob eredményhirdetés

2020. június 18.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanévzáró műsora 2020. június 18-án.