Tízórai | Aktuális témák

Tuska Ágnes: 1500 éves módszer a gömb térfogatának kiszámítására

2004. április 6. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Tuska Ágnes a California State University Fresno Matematika Tanszékének professzora, aki az ottani matematika tanárok képzésében vesz részt. 1983-ban végzett az ELTE-n, majd 1986-ig a Berzsenyi Gimnáziumban oktatott matematikát. PhD-je után az Egyesült Államokba került.

Ahogy az előadás címe is mutatja, megismerkedhettünk egy 1500 éves ötlettel, aminek a segítségével ki tudjuk számolni a gömb térfogatát. Jobban érthető, ha azt mondom, hogy a már általános iskolában ismert képlet tartalmára világított rá Tuska Ágnes.

A gömb egy igen egyszerűnek vélt objektum, de ebből az egyszerűségéből sok nehézség is adódik. Az egyik a térfogatának kiszámítása. Nem kell magyarázkodni, miért is olyan fontos ez a probléma. Már az időszámításunk előtti évszázadokban is sokan próbálkoztak a megoldásával. Érthető és nagyon érdekes lépésekkel mutatta meg ezt a folyamatot Tuska Ágnes az előadáson megjelent közönségnek. Ügyesen bevonta a hallgatóságot is az előadásba: a bizonyítás utolsó lépéseit az egyik hallgató végezte el a táblánál. Mindeközben többször is kihangsúlyozta az emberi matematikus gondolkodás lényegét: ha egy összetett probléma előtt állunk, bontsuk kisebb, jobban megközelíthető problémákra, majd ezeket próbáljuk megoldani. Továbbá élhetünk azzal a lehetősséggel is, hogy a megoldandó problémát helyettesítjük egy vele egyenértékűvel. Hátha azzal könnyebben boldogulunk.

Egy érdekes problémával és egy nívós előadással lett az gazdagabb, aki az előadást megtekintette.

(Aki Tuska Ágnesnek szeretne írni, az a agnest@csufresno.edu címre írhat.)

Tóth Attila
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Ebédrendelési tudnivalók

2020. szeptember 16.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Ebédrendelési tudnivalók (frissítve)

2020. augusztus 15.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Elhunyt Karakas Gábor (frissítve)

2020. június 29.

Néhány nappal 87. születésnapja után elhunyt Karakas Gábor, iskolánk legendás kémiatanára. Karakas tanár úr 1960-tól 1999-ig volt a gimnázium tanára, vezetőtanára és munkaközösség-vezetője.

Eredmények a TUDOK-ról

2020. június 22.

Ambrus Barbara a TUDOK konferencián Molekuláris genetika szekcióban különdíjas lett, Simon Vivien pedig első helyezett műszaki tudományok szekcióban.

Évzáró és karantén flash mob eredményhirdetés

2020. június 18.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanévzáró műsora 2020. június 18-án.