Tízórai | Aktuális témák

Önkéntes munka a Budai Tájvédelmi Körzetben

2010. április 15. | utolsó módosítás: 2020. október 5., 13:37

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Március 25-én egy kisebb csapattal Pilisszentivánra utaztunk, ahol már vártak bennünket a Pilisi Tájvédelmi körzet képviselői. Rövid munkavédelmi oktatás és adminisztráció után elindultunk a hegyekbe, ahol aznap dolgoznunk kellett. Csaknem egy órai hegymászás után érkeztünk meg a terepre. Útközben kísérőink meséltek a hegységről, megnéztünk néhány, már virágzó növényt, és élveztük a napsütést.

A munkánk sokrétű volt, de többnyire a korábban kivágott feketefenyők maradékait takarítottuk el, illetve építettünk belőle gátakat, hogy megfogják a lezúduló esővizet, illetve járművekkel ne lehessen bemenni a területre. Néhányan hatalmas ágvágókkal irtották a kisebb fenyőket. Mint megtudtuk, ezek a fenyők nem őshonosak itt, az 1800-as években telepítették be őket, mert addigra az eredeti erdőt kivágták, a növényzetet lelegeltették. Mivel ez nem az eredeti termőhelye a fenyőknek, ezért jelentős területen pusztulni kezdtek. A fenyőállományok őshonos erdőkké történő átalakításának többletköltségeit Európai Uniós forrásokból fedezik. Azokon a területeken, ahol már betelepült a hazai lombos növényzet, ott megkezdődött a fenyők óvatos eltávolítása.


Képgaléria

A kellemes időben végzett látványos, de nem túl megerőltető munka után visszasétáltunk Pilisszentivánra, de útközben még kisétálhattunk egy hegygerincen, ahonnan gyönyörű kilátásban gyönyörködhettünk, megnéztük a virágzó kökörcsineket, illetve az itt őshonos és nagyon védett Pilis len egy-két (éppen éledező) példányát.


A sárga-barna részen dolgoztunk
Forrás: http://www.szenas.hu/terkep.htm

Minden résztvevő diák nagyon rendesen dolgozott, dicséret illeti őket a végzett munkáért.

Nagyon szép fotók láthatók a következő honlapon:
http://www.szenas.hu/galeria.htm

Sparingné Köves Ildikó

Kapcsolódó linkek

Szénások internetes oldala
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Ebédrendelési tudnivalók

2020. szeptember 16.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Ebédrendelési tudnivalók (frissítve)

2020. augusztus 15.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Elhunyt Karakas Gábor (frissítve)

2020. június 29.

Néhány nappal 87. születésnapja után elhunyt Karakas Gábor, iskolánk legendás kémiatanára. Karakas tanár úr 1960-tól 1999-ig volt a gimnázium tanára, vezetőtanára és munkaközösség-vezetője.

Eredmények a TUDOK-ról

2020. június 22.

Ambrus Barbara a TUDOK konferencián Molekuláris genetika szekcióban különdíjas lett, Simon Vivien pedig első helyezett műszaki tudományok szekcióban.

Évzáró és karantén flash mob eredményhirdetés

2020. június 18.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanévzáró műsora 2020. június 18-án.