Tízórai | Aktuális témák

Dr. Veres Gábor gyermekgyógyász: Hogyan néz ki belülről a gyomorbél traktus – ép és kóros viszonyok (nyugi, nem bánt :))

2010. április 2. | utolsó módosítás: 2020. október 5., 13:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Nagy lehetőséget kaptam arra, hogy megoszthassam azokkal az emberekkel a véleményemet, akik azt állították, hogy ez mind borzasztó ízléstelen, reggelitől megszabadító dolog. (Megvallom őszintén, a cím tényleg nem étvágygerjesztő, bár számomra tetszetős.)

Nos, akkor kezdem az elején, hogy milyen is volt valójában (nagyon színes!). 9 óra előtt pár perccel beültünk a 12.A termébe, mondhatni, épphogy megtaláltuk… s annak ellenére, hogy az Interneten 20-an jelentkeztek, mindössze maximum 10-en voltunk. Ez azonban nem jelentett problémát, mert az sem jó, ha zsúfolt lett volna. Gyermekgyógyász előadónk, aki egyben egyfajta bélspecialista is (a „véres” doktor úr), késve ám, de megérkezett. Elkezdte előadását, egy cseppet sem szívet melengető bejelentéssel, ami kb. ezt jelentette: „Bocsika, nem tudom bemutatni az egészet, mert 10 órára el kell mennem egy másikat tartani!” Ettől függetlenül mindenki padlót fogott, és szedte össze a leesett állát az egésztől, főleg a képektől (nem is csoda…).

Megtudtuk a következőket:
ha a bélrendszerünket kiterítenénk, akkor egy teniszpálya nagyságot kapnánk, ugye milyen durva?
hogy a pylorus gyomrot, a cöliákia lisztérzékenységet jelent (a társadalom 1%-a az), a bélben úgynevezett „kis giliszták”, azaz bélbolyhok vannak.
hogy sok dolog között szoros összefüggés adja a harmóniát (lásd, ha egy kismama tehéntejet iszik, akkor a négy hónapos gyerek székletében friss vércseppek lesznek, vagy a lisztérzékeny gyerekek a II. világháborúban teljesen jól megvoltak, mert nem volt kenyér, majd amikor vége lett, és már nem éheztek, újra nagyon betegek lettek).


Dr. Veres Gábor gyermekgyógyász:
Hogyan néz ki belülről a gyomorbél traktus
– ép és kóros viszonyok

Beavatott az endoszkóp, és a biopsziás mintavételi fogó használatának rejtélyeibe. Példaképpen 16 év felett, ha egy emberke dohányozik, nem altatja el, mert az iszonyú fájdalmak elgondolkodtatják a káros szenvedélyein. Mesélt kellemes élményeiről és azokból adódó tapasztalatairól, ami arról szólt, hogy egy gazdag család csemetéje lenyelt egy 20 centest, de a szülők csak 10 centről tudtak, és egyáltalán nem bíztak a magyar orvoslásban. Megmondom őszintén, én sem ígérném meg egy beteg anyjának, hogy kiszedném egy fele akkora hálóval egy perc alatt.

Végezetül afelől érdeklődött, ki adja a fejét orvosnak. Én is jelentkeztem, de engem észre se vett, szinte mintha nem is lettem volna ott. Nem hittem volna, hogy ennyire számít az ember kora (én voltam a legpöttömebb)! Utána sok sikert és a jövőben való találkozást kívánt.

Az előadás jó választás volt, mert tudom, hogy ilyennel fogok foglalkozni a jövőben, és megvallom őszintén, élveztem a sokak számára nagyon idegen világot.


Dr. Veres Gábor gyermekgyógyász:
Hogyan néz ki belülről a gyomorbél traktus
– ép és kóros viszonyok

Repkényi Dorottya
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Ebédrendelési tudnivalók

2020. szeptember 16.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Ebédrendelési tudnivalók (frissítve)

2020. augusztus 15.

A 2020/2021-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Elhunyt Karakas Gábor (frissítve)

2020. június 29.

Néhány nappal 87. születésnapja után elhunyt Karakas Gábor, iskolánk legendás kémiatanára. Karakas tanár úr 1960-tól 1999-ig volt a gimnázium tanára, vezetőtanára és munkaközösség-vezetője.

Eredmények a TUDOK-ról

2020. június 22.

Ambrus Barbara a TUDOK konferencián Molekuláris genetika szekcióban különdíjas lett, Simon Vivien pedig első helyezett műszaki tudományok szekcióban.

Évzáró és karantén flash mob eredményhirdetés

2020. június 18.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanévzáró műsora 2020. június 18-án.