Tízórai | Aktuális témák

Körök
A cikk linkje:
2009. február 27. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Minden évben eljönnek, sajnos évről évre egyre rövidebben, az Apáczai Napok. Ez az a pár nap az évben, amikor a tanítási órák helyett különböző előadókat hallgathatunk meg.

Én pénteken a „körösre” mentem. Nem, ez nem egy horrorfilmről szólt, bár elég ijesztő volt azzal szembesülni, hogy a történelem során a geometriával foglalkozó matematikusoknak milyen „pihentagyú” ötleteik születtek. Ezzel nem lehúzni akarom őket, őszinte tisztelettel tekintek rájuk, hiszen volt egy-egy – vagy többnél több – olyan ötletük, amelyek mellett kitartottak, még akkor is, ha hülyének nézték őket. Némelyik állítás bizonyításával néha még ma is több hónapig el lehet lenni.

A teremben a matektanárok koncentrációja még az Apáczai átlagához képest is magas volt. Az előadást Moussong Gábor, egyetemi tanár tartotta úgy, hogy bármilyen szinten állt is valaki geometriából, biztosan hallott valami újat.

Egy körnél kezdtük, majd lassan haladtunk egyre több kör felé. Ismertebb és kevésbé ismert nevek, tételek: Miguel, Casey; még egy anno véletlennek vagy inkább speciális esetnek tűnő probléma általánosítása, de főleg ennek felismerése még a mi humános lelkünket is ellágyította. Komolyan, ki hitte volna, hogy még egy húr-1850-szög esetben is felírhatóak a köré írható körre azonosságok…

Egy óra elteltével a körök közelebb kerültek mindannyiunk szívéhez. Most kivételesen főleg a tanárok jegyzeteltek szorgalmasan, és nem mi, ami – be kell vallanom – elég furcsa volt…

Biztos vagyok benne, hogy nemcsak nekem tetszett az előadás, és remélem, hogy a tanár úr jövőre is hasonlóan érdekes témával jön el hozzánk.

Hargitai Dóra
A legfrissebb cikkek a rovatban

Bronz a világűrből

Kozák András bronzérmet hozott a XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáról. Andrásnak ez már a második olimpiai bronzérme ezen a nyáron.

Beszámoló az idei sporttáborról (tanári szemmel)

Idén 9. alkalommal szerveztünk sporttábort Tiszainokán Illés Vanda kolléganőmmel. 38 diákkal utaztunk le a Tisza partjára. A társaságban voltak „kicsik” és „nagyok”, öregdiákok. Voltak első „inokázók” és már rutinos sporttáborozók.

Beszámoló az Álarc mögött tehetséggondozó programról

Az „Álarc mögött” élmény- és alkotásközpontú, komplex tehetséggondozó program célja az volt, hogy olyan tehetséges diákokat fejlesszünk, akik a korábbi években már foglalkoztak szín- és/vagy táncművészettel.

Lovagtábor

Május második hetében zajlott a nyolcadikosoknak szervezett erdei iskola, ahol az évfolyamunk jobban összekovácsolódhatott, illetve középkori témakörű feladatokat végeztünk el. Ilyen volt például a lányoknak a ruhavarrás és a fiúknak a batyukészítés (amiket teljesen saját kezűleg, korhűen készítettünk el), a fakardozások és egy lovagkori előadás, ahol megismerkedhettünk a középkori lovagi fegyverzettel.

Gyermeknap

„A gyermekeknek biztonságra, védelemre, szeretetre és megbecsülésre van szükségük. Arra, hogy engedjük őket létezni, és gyönyörködjünk abban, ahogy személyiségük kibontakozik. Aki jót akar tenni valaki mással, apró részletekben kell tennie.” – írta William Blake majd kétszáz évvel ezelőtt. Ma sem kell mást tennünk, most is kínálkozik rá lehetőség és alkalom.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.