Tízórai | Aktuális témák

Körök


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2009. február 27. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Minden évben eljönnek, sajnos évről évre egyre rövidebben, az Apáczai Napok. Ez az a pár nap az évben, amikor a tanítási órák helyett különböző előadókat hallgathatunk meg.

Én pénteken a „körösre” mentem. Nem, ez nem egy horrorfilmről szólt, bár elég ijesztő volt azzal szembesülni, hogy a történelem során a geometriával foglalkozó matematikusoknak milyen „pihentagyú” ötleteik születtek. Ezzel nem lehúzni akarom őket, őszinte tisztelettel tekintek rájuk, hiszen volt egy-egy – vagy többnél több – olyan ötletük, amelyek mellett kitartottak, még akkor is, ha hülyének nézték őket. Némelyik állítás bizonyításával néha még ma is több hónapig el lehet lenni.

A teremben a matektanárok koncentrációja még az Apáczai átlagához képest is magas volt. Az előadást Moussong Gábor, egyetemi tanár tartotta úgy, hogy bármilyen szinten állt is valaki geometriából, biztosan hallott valami újat.

Egy körnél kezdtük, majd lassan haladtunk egyre több kör felé. Ismertebb és kevésbé ismert nevek, tételek: Miguel, Casey; még egy anno véletlennek vagy inkább speciális esetnek tűnő probléma általánosítása, de főleg ennek felismerése még a mi humános lelkünket is ellágyította. Komolyan, ki hitte volna, hogy még egy húr-1850-szög esetben is felírhatóak a köré írható körre azonosságok…

Egy óra elteltével a körök közelebb kerültek mindannyiunk szívéhez. Most kivételesen főleg a tanárok jegyzeteltek szorgalmasan, és nem mi, ami – be kell vallanom – elég furcsa volt…

Biztos vagyok benne, hogy nemcsak nekem tetszett az előadás, és remélem, hogy a tanár úr jövőre is hasonlóan érdekes témával jön el hozzánk.

Hargitai Dóra

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Arany a Dürer Versenyen

2020. február 7. és 9. között került megrendezésre Miskolcon a Dürer Verseny, ahonnan aranyat hozott a Szent István Gimnázium és az Apáczai közös csapata.

Szalagavató bál 2020

Képek szöveg nélkül.

Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny eredménye

Elérhetők az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny eredményei.

Ilyen volt 2019 második fele

Képekben 2019 őszi féléve.

Ilyen volt 2019 első fele

Képekben 2019 tavaszi féléve.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.