Tízórai | Aktuális témák

Körök


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


2009. február 27. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Minden évben eljönnek, sajnos évről évre egyre rövidebben, az Apáczai Napok. Ez az a pár nap az évben, amikor a tanítási órák helyett különböző előadókat hallgathatunk meg.

Én pénteken a „körösre” mentem. Nem, ez nem egy horrorfilmről szólt, bár elég ijesztő volt azzal szembesülni, hogy a történelem során a geometriával foglalkozó matematikusoknak milyen „pihentagyú” ötleteik születtek. Ezzel nem lehúzni akarom őket, őszinte tisztelettel tekintek rájuk, hiszen volt egy-egy – vagy többnél több – olyan ötletük, amelyek mellett kitartottak, még akkor is, ha hülyének nézték őket. Némelyik állítás bizonyításával néha még ma is több hónapig el lehet lenni.

A teremben a matektanárok koncentrációja még az Apáczai átlagához képest is magas volt. Az előadást Moussong Gábor, egyetemi tanár tartotta úgy, hogy bármilyen szinten állt is valaki geometriából, biztosan hallott valami újat.

Egy körnél kezdtük, majd lassan haladtunk egyre több kör felé. Ismertebb és kevésbé ismert nevek, tételek: Miguel, Casey; még egy anno véletlennek vagy inkább speciális esetnek tűnő probléma általánosítása, de főleg ennek felismerése még a mi humános lelkünket is ellágyította. Komolyan, ki hitte volna, hogy még egy húr-1850-szög esetben is felírhatóak a köré írható körre azonosságok…

Egy óra elteltével a körök közelebb kerültek mindannyiunk szívéhez. Most kivételesen főleg a tanárok jegyzeteltek szorgalmasan, és nem mi, ami – be kell vallanom – elég furcsa volt…

Biztos vagyok benne, hogy nemcsak nekem tetszett az előadás, és remélem, hogy a tanár úr jövőre is hasonlóan érdekes témával jön el hozzánk.

Hargitai Dóra
A legfrissebb cikkek a rovatban

„Nem tudtam, hogy lehetetlen, ezért megcsináltam” avagy A végzős évfolyam idei díjazottjai

Szép hagyománya iskolánknak, hogy a ballagási ünnepségen kerülnek átadásra a végzősök díjai. Az ünnepség idén ugyan elmaradt, de természetesen a díjak ugyanúgy kiosztásra kerülnek.

Ballagás 2020

Bár idén a ballagás a hagyományos formájában elmaradt, de úgy gondoltuk, az ünnepséget elvisszük az otthonaitokba.

Érettségik, tanévnaptár-változások, ballagás

Az igazgató úr tájékoztatója olvasható az érettségiről, az előrehozott vizsgákról, a tanévnaptár változásairól és a ballagásról.

Leköszönt az ID

Földi Teodor nyílt levélben köszöni meg azt az egy évet, amit az ID élén tölthetett. Márciusban lejárt a mandátuma. Az új elnök Csiszár Dóra.

Készítsetek flash mobot egymástól távol!

Az igazgató úr pénteki videoüzenetében felvetett flash mob-versenyének kiírása.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.