Tízórai | Aktuális témák

Ebédrendelési tájékoztató 2023/2024

2023. augusztus 15. | utolsó módosítás: 2023. augusztus 16., 23:14

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

A 2023/2024-es tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Felhasználói kéziköny »

Kréta belépő oldal »

I. Előzetes tudnivalók (ezt a pontot régebbi megrendelőink is olvassák el!)

Iskolánk számára az e-Kréta rendszer használata előírás, ebédrendelés és befizetés csak ezen keresztül, azaz csak elektronikusan lehetséges. Ezt nem mi, hanem egy állami központ üzemelteti, működésére sajnos semmilyen ráhatásunk nincs, nem tudjuk módosítani a beállításait. Előre is elnézést kérünk az ebből fakadó nehézségekért!

A rendszer néhány sajátossága:

RENDELNI CSAK GONDVISELŐI E-KRÉTA HOZZÁFÉRÉSSEL LEHET
Új tanulóink szülei a beiratkozáskor megadott e-mail címükre érkező rendszerüzenetben kapják meg a belépési kódokat a 2023. augusztus 24-ét követő napokban, ez vonatkozik a külső kollégistákra is. Kérjük, csak akkor reklamáljanak, ha 2023. augusztus 29-ig sem kapták meg a kódot! Tanulói jogosultsággal nem adható fel rendelés, az e-Kréta applikáció pedig nem támogatja a funkciót, asztali böngészőben kell tehát belépni.

A RENDELÉS ELŐFELTÉTELE AZ ELEKTRONIKUS NYILATKOZAT
Akkor is, ha tavaly már megrendelőnk volt, ugyanis minden tanévben új nyilatkozat szükséges! Aki nem kér kedvezményt vagy diétát, annak csak néhány kattintás az egész, a többieknek igazoló dokumentumok feltöltése is szükséges (lásd a II. Nyilatkozat feltöltése pontban).

E-KRÉTÁHOZ KÖTÖTTSÉG
A 2023/2024. tanévre nyilatkozat rögzítés és megrendelés csak akkor lehetséges, ha az e-napló már át van állítva az új tanévre, ezt azonban központilag teszik lehetővé általában augusztus 20-a körül, tehát korábban nincs lehetőség ebédrendelésre és befizetésre, azaz a szeptemberi megrendelésekre rendelkezésre álló időszak iskolánkban

KIZÁRÓLAG 2023. AUGUSZTUS 24 – 2023. AUGUSZTUS 30.

31-én már el kell küldenünk a szolgáltató felé a megrendelést, 2023. szeptember 1-jén pedig a felhasználók számára a rendszer már csak októberi időpontra tud rendelést rögzíteni, ezért kérjük a záró határidő betartását!

Az új tanévre átállás miatt az első étkezési nap (ebéd és vacsora is) 2023. SZEPTEMBER 4.

Kérjük, tehát 2023. szeptember 1-re ne rendeljenek, ez eleve egy rövidebb nap lesz, osztályfőnöki órákkal, kb. 11 óráig. Ebéd szolgáltatás tehát nem lesz, emiatt megértésüket és elnézésüket kérjük, a rendszer fent részletezett sajátosságai miatt nem tudjuk elkerülni ezt a kellemetlenséget.

II. Nyilatkozat feltöltése (2023. augusztus 20-i hét előtt még nem működik)

● Az e-Krétába történt belépés után felső sorban található „e-ügyintézés”-re kattintva új oldal jön elő, amelynek a bal oldali menüsorában található az „Étkezés” menüpont.

● Ennek első alpontja a „Nyilatkozatok”. Rendelni csak szülői nyilatkozat megtételével lehet. Ezt minden tanévben meg kell újítani, tehát eddigi befizetőinknek is szükséges újra nyilatkoznia, az „Új nyilatkozat rögzítése” gombra kattintva. Ekkor a 2023/2024. tanévre vonatkozó oldal nyílik meg.

● Nyilatkozni a következőkről kell:

1. ÉTREND/DIÉTA TÍPUSA

Normál vagy diétás étrendet kér-e? Ha diétás étrendet (pl. laktózérzékeny) kér, akkor a diétás szülői nyilatkozati űrlap kitöltött, aláírt, lefotózott példányának feltöltése szükséges ugyanezen oldal alján az „Új dokumentum csatolása” pontok keresztül). Ugyancsak itt kell feltölteni a vonatkozó szakorvosi javaslatot is.

A kizárandó komponensek (pl. laktóz, glutén stb az orvosi igazolásnak megfelelően) felsorolását fogja kérni a rendszer.

Fontos: a vegetariánus étkezés nem számít diétásnak, tehát ez esetben nem a diétás, hanem a „Normál” étkezést kell választani, viszont nyilatkozni ugyanezen űrlap feltöltésével szükséges. Orvosi igazolás ebben az esetben nem kell, mert vallási/lelkiismereti ok bejelölhető az űrlapon.

2. ÉTKEZÉS TÍPUSA

A nem kollégisták a csak ebéd opciót válasszák, a kollégisták rendelhetnek ebéd + vacsora vagy (pl. a külső kollégisták) csak vacsora kombinációt is.

3. KEDVEZMÉNYEK

Kedvezmény igazolásához szintén dokumentumfeltöltés szükséges!

A Gyermekek védelméről szóló törvény 21.B §-a alapján

50%-os kedvezményre jogosult:
- a 3 vagy több gyermeket nevelő szülő gyermeke,
- illetve 9-12. évfolyamon a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő vagy tartósan beteg/fogyatékos gyermek.

Ingyenes étkezésre jogosult:
- 7-8. évfolyamon a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő,
- illetve 7-12. évfolyamon, akit nevelésbe vettek vagy utógondozói ellátásban részesül.

A kedvezmények igénybevételéhez a kitöltött, aláírt igénylő űrlap feltöltése szükséges. Az űrlap külön csatolva ezen tájékoztatóhoz. Aki nem a 3 vagy több gyermek alapján jogosult, annak a vonatkozó igazolásokat is szükséges feltöltenie.

Aki normál étkezést, kedvezmény nélkül kér, továbbléphet a Megrendelés menüpontba.

Az űrlapot, igazolásokat feltöltőknek viszont meg kell várnia, amíg azt az iskola leellenőrzi és jóváhagyja azokat (szorgalmi időszakban 1 napon belül igyekszünk ezt megtenni, 2023. augusztus végén 3-4 órán belül).

III. A megrendelés összeállítása, módosítása, befizetése (legkorábban csak 2023. augusztus 24-től)

● A „Megrendelések” menüpont szolgál a megrendelés összeállítására, akár 3 hónapra előre kiválaszthatók azok a napok, amelyre étkezést kérnek, csak a naptár megfelelő napjaira kell kattintani.

● A „Befizetendők” alpontban a rendszer kiszámolja a rendelés összértékét. A megrendelést be lehet fizetni akár azonnal (a SimplePay szolgáltatáson keresztül, bankkártyával). A rendszer számlát is tud adni, ami cég nevére is kiállítható.

Sajnos készpénzes befizetésre számviteli okok miatt nincs lehetőség!

LEMONDÁS ÉS VISSZATÉRÍTÉS

Lemondani is ebben a menüpontban lehet, a tárgynap előtti munkanap 8.30 óráig. A lemondott étkezés díját a rendszer „kreditbe” helyezi, ami a következő befizetéskor beszámítódik.

Pénzvisszatérítés: ha az online befizetett összegből (pl. a lemondások miatt) kredit maradt, amit nem kívánnak újabb rendeléshez felhasználni, mód van annak visszautalását kérni. A Megrendelés menüpontba belépve az „Egyenleg visszautalása” feliratú gombra kattintva a bankszámlaszáma megadásával kezdeményezheti az összeg visszatérítését.

Figyelem! A visszatérítés nem azonnali: az adatok bekerülnek az ELTE-re, ahol manuálisan végzik a visszautalást, emiatt 4-6 hét (!) is eltelhet az igénylés és a pénz megérkezése között. Emiatt kérjük, visszautalást csak tanulmányok befejezésekor kérjenek, vagy ha biztosak benne, hogy már nem kívánnak rendelni a későbbiekben!

IV. Az étkezés igénybevétele

Az elektronikus rendszerben nincs ebédjegy, a befizetett tanuló a menzán a végleges diákigazolványának vonalkódjának leolvasásával igazolhatja a jogosultságát. Ezt mobiltelefonnal lefotózott formában is lehet használni. Ideiglenes diákigazolvány QR-kódját azonban nem szabad a leolvasó alá tenni! Akik még nem kapták meg a végleges diákigazolványukat, a titkárságon kaphatnak egyedi vonalkódot az ebédeléshez.

V. Rövid összefoglalása az eddigieknek

2023. augusztus 21. körül
Ekkor állítjuk az át e-Krétát az új tanévre, tehát ezt megelőzően nem hozzáférhető az ebédrendelés, eddig kérjük, várjanak türelemmel. Amint az átállás megtörtént, régi tanulóink gondviselői számára megnyílik az új tanévre szóló nyilatkozatok rögzítésének lehetősége.

2023. augusztus 24. kb. déltől:
- új tanulóink szüleinek indítjuk e-mailben a gondviselői e-Kréta hozzáféréseket
- aki nem kér kedvezményt, a nyilatkozat után rögtön rendelhet is, a kedvezményeket kérők csak a kedvezményt igazoló dokumentum feltöltése és iskolai jóváhagyása után
- legkorábban 2023. szeptember 4-re rendeljenek étkezést, 2023. szeptember 1-jén nincs még menza!

2023. augusztus 30. 23.59
A szeptember havi étkezés megrendelésének és befizetésének utolsó időpontja. Ezt követően az e-Kréta már csak októberre szóló rendelést fogad el.

Ez a későbbiekben is így lesz, azaz pl. októberre csak szeptember folyamán lehet rendelést leadni, a tárgyhónapban nem engedélyezi már a rendszer (központi beállítás). A konyha számára is kell néhány nap, míg a rendelés volumenének megfelelően beszerzik az anyagokat, tehát a következő havi rendelések zárónapja – a naptártól függően – a megelőző hónap 25-28. napja lesz, erről minden hónapban tájékoztatást adunk majd.

Ha maradt még kérdése, Szabó Magdolna gazdasági ügyintézőnk tud tájékoztatást adni, illetve az iskola hatáskörébe tartozó segítséget nyújtani: szabom@apaczai.elte.hu, illetve 411-6500/3345.

Kapcsolódó linkek

Nyilatkozat étkezési térítési díj kedvezményhez
Nyilatkozat diétás szolgáltatásról
Szülői/gondviselői nyilatkozat diétás szolgáltatás igénylése esetén
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Elballagtak

2024. május 4.

Négy osztály végzett az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumban. Az A osztály Kelemen-Kiss Ilona Helén, a B osztály Kollár Artúr, a C osztály Tóth László és a D osztály Bakos Enikő vezetésével.

Eredmények a Szilárd Leó Fizikaversenyről

2024. május 3.

Az apáczais diákok ismét szép eredményekkel tértek haza Paksról, a Szilárd Leó Fizikaversenyről.

Az ART-napok első napja

2024. március 11.

A három ELTE gyakorló gimnázium közös rendezvénysorozata az ART-napok. Az első nap eseményei az Apáczaiban zajlottak.

Márciustól robotika szakkör indul az ELTE Informatikai Karán

2024. február 27.

Az ingyenes szakkörre 7-10. osztályos tanulók jelentkezését várják.

Ilyen volt a szalagavató bál

2024. február 5.

A 2024-es szalagavató szerintem a teljes végzős évfolyam egyik legmeghatározóbb eseménye. Én a D osztályba járok, és szerintem sokunk nevében mondhatom, hogy igazán megkoronáztuk ezt a majdnem 6 évet. Csodálatos este van mögöttünk!