Tízórai | Aktuális témák

Önkéntes munka a Budai-hegységben, száguldás terepjárón, satöbbi


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


2008. június 11. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Hétfő volt. Szépen sütött a Nap is. Jött egy busz (nagyon profi), és kivitt minket a Szénások védett körzetébe.

Voltunk húszan, Szekeres tanár úrral együtt. Egy órás út után megérkeztünk a Villa Negra elé, ami mint a dalból tudjuk, nem apácazárda. Hamar odaértünk, toltunk egy gyors reggelit, aztán vártuk a munkát. Nemsokára odaértek a nemzeti park munkatársai is. Tartottak egy rövid munkavédelmi oktatást, aztán jött a dolog (egyik) legjobb része. Terepjárón vittek fel minket a Szénásokhoz, de nem ám az üléseken ültünk, hanem a platón. Ami iszonyatosan mókás volt, tekintve, hogy elég gyorsan mentünk hegynek felfelé. :D Felért egy hullámvasúttal. Kellő hányingerrel küszködve, de adrenalintól túlfűtve szálltunk le a terepjáróról, majd megkaptuk a munkaeszközöket. Ki-ki fűrészt, ki-ki óriás metszőollót.

Ki kell emelni, hogy ez a terület még a védett területek között is kiemelendő. Európai Uniós támogatásban is részesül. A feladat az őshonos fák (nyárfa, kőris, tölgyes) kiszabadítása volt az akáctól és az egyéb nitrogénkedvelő (nitrofil, hogy menőzzek egy kicsit :D) növényektől, amelyek odatelepedtek a vékony dolomitos talajra. A másik nagy probléma ezeken a területeken a fekete fenyők betelepítése volt, amely elvette a teret az eredeti flórától, ami így kénytelen volt lehúzódni innen.

Miután megtudtuk, hogy mit kell le/ki/szét/összenyírnunk, már csak egy dolog lebegett a szemünk előtt: Meg kell semmisíteni az akácot! Amúgy erősen a Battle Royalt idézhette a helyzet egy kívülállóknak, tekintve, hogy annyi látszott belőlünk, hogy óriási, éles cuccokkal hadonászunk. Bár felhívták a figyelmünket arra, hogy egymást nem lehet bántalmazni az eszközeinkkel, és mi jó diákok módjára be is tartottuk.

Gondolom furcsa, de élveztük. Kemény munka volt, de mégsem volt megfeszített tempó. Ráadásul szünetelhettünk is, akármikor, ha szomjasak vagy éhesek lettünk. Elviccelődtünk közben, fél füllel figyeltünk egymás poénjaira és Szekeres tanár úr történeteire.

A munka 9-től 13-ig tartott, és mondhatjuk, hogy nagyon hasznos volt. Azt hiszem, a nemzeti park munkatársai is eredményesnek találták a munkákat, és hát ez a lényeg. Elvégre, ha segíthettünk valamit abban, hogy megőrizzük a természetet, akkor azt tegyük is meg. Ráadásul jó fej emberekkel és tanárokkal ez is jó móka.  :)

Szóval jövőre ugyanitt!

Murzsa Tímea
A legfrissebb cikkek a rovatban

„Nem tudtam, hogy lehetetlen, ezért megcsináltam” avagy A végzős évfolyam idei díjazottjai

Szép hagyománya iskolánknak, hogy a ballagási ünnepségen kerülnek átadásra a végzősök díjai. Az ünnepség idén ugyan elmaradt, de természetesen a díjak ugyanúgy kiosztásra kerülnek.

Ballagás 2020

Bár idén a ballagás a hagyományos formájában elmaradt, de úgy gondoltuk, az ünnepséget elvisszük az otthonaitokba.

Érettségik, tanévnaptár-változások, ballagás

Az igazgató úr tájékoztatója olvasható az érettségiről, az előrehozott vizsgákról, a tanévnaptár változásairól és a ballagásról.

Leköszönt az ID

Földi Teodor nyílt levélben köszöni meg azt az egy évet, amit az ID élén tölthetett. Márciusban lejárt a mandátuma. Az új elnök Csiszár Dóra.

Készítsetek flash mobot egymástól távol!

Az igazgató úr pénteki videoüzenetében felvetett flash mob-versenyének kiírása.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.