Tízórai | Aktuális témák

A karácsonyi készülődés Milánóban
A cikk linkje:
2006. december 18. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Igen, újra jelentkezik Ilhundyl. Lehet, hogy nem voltam elég titokzatos, mert kaptam olyan e-mailt, amiben közölték velem, hogy egyből rájöttek, ki vagyok én. Na mindegy.

Az elmúlt napokban megérkezett az egyik otthoni ismerősöm ide, és mikor autóval mentünk a szállására, akkor lettem figyelmes arra, hogy a város egyik legnagyobb divatutcája, a Corso Buenos Aires, ahol rengeteg ruha- meg cipőbolt van, már egy kicsit fel van díszítve.


Készülődés Milánóban

Mint már olyan sokan megtudhattuk, egy nagyvárosban lehetőleg minél hamarabb kezdődik a karácsonyi díszítés és akció, hogy ezzel csábítsák a vevőket a vásárlásra. Ennek megfelelően Milánóban is megjelentek a karácsonyi dekorációs elemek (és most nem AAA vagy AA típusúról van szó). Szóval ha a Corso Buenos Airesen végigmegy valaki, akkor láthatja, hogy az út fölött motor alakú izzósorok vannak kiakasztva, habár nem tudom, hogy miért pont motor, mert az egyáltalán nem karácsonyi, de lehet, hogy ezzel akarják ösztönözni az embereket arra, hogy a kis Gianluca vagy Ale robogót kapjon karácsonyra. Habár ezeknek a motoroknak semmi közük nincs a karácsonyhoz, mégis olyan érzést kelt az emberben, mintha már csak pár nap lenne szentestéig. Ugyanígy a boltokban is megjelentek a díszítések, szinte minden egyes boltban van legalább egy karácsonyfa, teljesen földíszítve. Volt olyan hely, ahova már műhavat is szórtak, csak a hangulat miatt. Egyik nap pedig a dóm közelében sétáltam, és ott is elég sok bolt van, amit már feldíszítettek. A Disney üzlet meg már csak karácsonyi cuccokat árul.

Habár ilyen szempontból már kész van a város a karácsonyra, az embereken még nem lehet látni, hogy izgulnának, hogy mikor lesz már együtt az 50 fős család. Tudniillik itt az a szokás, hogy szentestén együtt van az egész család, mindegy, hogy hány fős, a lényeg, hogy együtt vannak mind az ötvenen: nagymama (2), nagypapa (2), dédszülők (8), szülők (2), gyerekek (legalább 3), szülők testvérei (legalább 4), nagyszülők testvérei (legalább 8) és a többiek…

Igazából az is érdekes, hogy majd amikor egyre közelebb leszünk az ünnepekhez, akkor itt is lesz majd karácsonyi vásár. Ami itt náluk azt jelenti, hogy az egész országból, minden tartományból jönnek majd az árusok, hogy itt áruljanak. Van olyan ismerősöm, aki már látta, és ő azt mondta, hogy minden van, ruha, cipő, ékszer, étel, ital, mechanika, egyszerűen minden. Én valószínűnek tartom, hogy nem ilyen egyszerű a történet, mert ahol pénz van, ott megjelennek a már Pisából is jól ismert vucompra-k, azaz gagyi, kínai cuccokat áruló bevándorlók, akik nem beszélnek olaszul, de legalább nagyon barátságosak.


Készülődés Milánóban

A cikk hitelessége érdekében úgymond interjút készítettem néhány emberrel, hogy ők mégis hogy készülődnek a karácsonyra. Több embert kérdeztem meg, és meglepett, hogy volt olyan, aki azt mondta, hogy sehogy. Igazából ez egyetlen ember volt, a többi mind azt mondta, hogy lassan elkezd majd karácsonyi ajándékokat venni. Ki a szűkebb családnak, ki pedig mindenkinek. Igazából az előkészületek családi szinten csak az ajándékvásárlásban merülnek ki, de mindenki azt mondta, hogy már nagyon várja a karácsonyt. Amit meg is értek.

Amikor elkezdtem írni a cikket, akkor még nem látszott annyira, de mostanra már az egész város karácsonyi hangulatban van. A dómtéren szinte mindennaposak a gyerekeknek szóló műsorok, a térhez közeli épületegyüttes belső udvarán pedig már felállítottak egy nagy fát, amit föl is díszítettek. Igaz, hogy a fát egy Swarovsky stand veszi körül, de tegnap vettem észre, hogy az egyik részén van egy szék, ami a Mikulásnak van fenntartva, úgyhogy a megszabott napokon mehetnek a gyerekek, és kérhetnek ajándékot a Mikulástól. Ne nézzen csúnyán senki e miatt a mondat miatt, de mindenkinek tudnia kell, hogy a Mikulás tényleg nagyon elfoglalt, és ezért lehet csak bizonyos napokon beszélni vele! És amilyen fejlett a technika, valószínűleg Miklós bácsi küldött egy faxot, hogy mikor ér rá, és sok egyeztetés után megszületett a döntés, hogy mikor fog jönni.

Úgyhogy összességében mindenki nagyon izgul már, és ezt nagyon jól leplezik is az emberek, de azért lehet látni, hogy már sokkal nagyobb tömeg van a boltokban, hogy megvegye a fa alá valót, és a számomra érdekes az volt, hogy nem a külföldi vásárlók száma ugrott meg, hanem az olaszoké, akik amúgy nem nagyon szeretnek pénzt költeni, de most mindenki belevetette magát az ajándékvásárlási lázba.

Lényegében ilyen Milánó, ahogy közeledünk a karácsonyhoz. Addig is emlékezzen mindig mindenki arra, hogy már egyre kevesebbet kell aludni ahhoz, hogy jöjjön a Jézuska!


Készülődés Milánóban

Ilhundyl
A legfrissebb cikkek a rovatban

Bronz a világűrből

Kozák András bronzérmet hozott a XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáról. Andrásnak ez már a második olimpiai bronzérme ezen a nyáron.

Beszámoló az idei sporttáborról (tanári szemmel)

Idén 9. alkalommal szerveztünk sporttábort Tiszainokán Illés Vanda kolléganőmmel. 38 diákkal utaztunk le a Tisza partjára. A társaságban voltak „kicsik” és „nagyok”, öregdiákok. Voltak első „inokázók” és már rutinos sporttáborozók.

Beszámoló az Álarc mögött tehetséggondozó programról

Az „Álarc mögött” élmény- és alkotásközpontú, komplex tehetséggondozó program célja az volt, hogy olyan tehetséges diákokat fejlesszünk, akik a korábbi években már foglalkoztak szín- és/vagy táncművészettel.

Lovagtábor

Május második hetében zajlott a nyolcadikosoknak szervezett erdei iskola, ahol az évfolyamunk jobban összekovácsolódhatott, illetve középkori témakörű feladatokat végeztünk el. Ilyen volt például a lányoknak a ruhavarrás és a fiúknak a batyukészítés (amiket teljesen saját kezűleg, korhűen készítettünk el), a fakardozások és egy lovagkori előadás, ahol megismerkedhettünk a középkori lovagi fegyverzettel.

Gyermeknap

„A gyermekeknek biztonságra, védelemre, szeretetre és megbecsülésre van szükségük. Arra, hogy engedjük őket létezni, és gyönyörködjünk abban, ahogy személyiségük kibontakozik. Aki jót akar tenni valaki mással, apró részletekben kell tennie.” – írta William Blake majd kétszáz évvel ezelőtt. Ma sem kell mást tennünk, most is kínálkozik rá lehetőség és alkalom.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.