Tízórai | Aktuális témák

Grolmusz Vince: Mit nem tudnak a számítógépek, avagy hogyan keressünk 1 millió dollárt?


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2005. április 11. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Grolmusz Vince (ELTE Számítógéptudományi Tanszék) már ismert előadó az apáczaisok körében, hiszen az elmúlt években többször is tartott előadást iskolánkban. Idén elárulta nekünk Vince, hogyan is lehet 1 millió dollárt keresni. Persze arra felhívta a figyelmünket, hogy a pénzünkre körülbelül 2 évet várni kell majd…

Komolyra fordítva a szót (bár eddig se vicceltem), olyan ismert matematikai problémákról volt szó, melyek megoldásáért komoly pénzjutalom jár. Sokan hiszik, hogy a matematika „öncélú játék”, de ezek után talán érdemes lenne ezen elgondolkodni.

A mai napig nagyon sok olyan sejtés van a matematikában, amiket még nem tudtak bizonyítani. Eddigi tanulmányai során mindenki találkozott ilyenekkel. Vannak olyan problémák, amelyek könnyűnek tűnnek, hiszen csak „pár” eset megvizsgálásáról van szó. Ilyenek például a Ramsey-típusú tételek. Nézzünk csak egy példát! Színezzük ki egy hatcsúcsú teljes gráf éleit két különböző színnel, majd vizsgáljuk meg, hogy van-e egyszínű háromszög! Lehetséges megoldás az, ha felrajzoljuk az összes színezést, majd egyesével megnézzük azokat. De mi van akkor, ha a csúcsok száma például 43? Mivel ekkor 903 éle van a gráfnak, a lehetséges színezések száma 2903. Ezek után „csak” meg kell nézni ezeket a színezéseket és el kell dönteni, hogy van-e a feltételeknek megfelelő részgráf. A probléma csak ott van, hogy bár a 2903 lehetőség véges, emberi és földi léptékkel nézve bőven végtelen. Nincs az a számítógép, ami a Nap kihűlése előtt végig tudná nézni ezeket az eseteket.

A fentebbi probléma csak egy volt azon problémák közül, amelyek nagyon könnyen megfogalmazhatóak, de még számítógépek segítségével sem tudjuk az eseteket gyorsan végignézni. Az ilyen problémák megoldásáért pedig valóban óriási összegeket fizetnek.

Aki meghallgatta Vince előadását, biztos jópár érdekes problémával gazdagabban távozott. Még akkor is érdemes volt őt meghallgatni, ha talán a többségünk soha sem jut ezen problémák megoldásának a közelébe se. Épp ezért (is) van szükség a sok közgazdász között jó felkészültséggel rendelkező matematikusokra!

Tóth Attila

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Eredmények Marosvásárhelyről

Egy hete zajlott Marosvásárhelyen a 40. disputa bajnokság.

3. és 4. helyezés a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen

2019. november 5-én és 6-án Szegeden a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen 3 fős csapatok fizika, biológia és kémia feladatok révén mérkőztek meg.

A mai napon az 1956. október 23. napján kitört forradalom és szabadságharc hőseiről emlékeztünk meg

A megemlékezés keretében a 4. óra alatt egy 30 perces rádióműsort hallgattunk meg az osztálytermekben. A színvonalas műsort Borhegyi Péter tanár úr vezetésével a gimnázium 10.B osztályának tanulói készítették és adták elő. A cikkben lévő galéria október 23-ig még frissül.

Kozák András és Almási Balázs elnyerte a Richter Gedeon Nyrt. Talentum Alapítvány ösztöndíját

2019. október 2-án ünnepélyes keretek között átadták a Richter Gedeon Talentum Alapítvány ösztöndíjait a Richter Centenáriumi Emléktárban.

Egy nap sztrájk – Stec Kaidi tudósítása a klímasztrájkról

Beszámolót olvashattok a pénteki klímasztrájkról Stec Kaidi Tea tollából.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.