Tízórai | Aktuális témák

Grolmusz Vince: Mit nem tudnak a számítógépek, avagy hogyan keressünk 1 millió dollárt?
A cikk linkje:
2005. április 11. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Grolmusz Vince (ELTE Számítógéptudományi Tanszék) már ismert előadó az apáczaisok körében, hiszen az elmúlt években többször is tartott előadást iskolánkban. Idén elárulta nekünk Vince, hogyan is lehet 1 millió dollárt keresni. Persze arra felhívta a figyelmünket, hogy a pénzünkre körülbelül 2 évet várni kell majd…

Komolyra fordítva a szót (bár eddig se vicceltem), olyan ismert matematikai problémákról volt szó, melyek megoldásáért komoly pénzjutalom jár. Sokan hiszik, hogy a matematika „öncélú játék”, de ezek után talán érdemes lenne ezen elgondolkodni.

A mai napig nagyon sok olyan sejtés van a matematikában, amiket még nem tudtak bizonyítani. Eddigi tanulmányai során mindenki találkozott ilyenekkel. Vannak olyan problémák, amelyek könnyűnek tűnnek, hiszen csak „pár” eset megvizsgálásáról van szó. Ilyenek például a Ramsey-típusú tételek. Nézzünk csak egy példát! Színezzük ki egy hatcsúcsú teljes gráf éleit két különböző színnel, majd vizsgáljuk meg, hogy van-e egyszínű háromszög! Lehetséges megoldás az, ha felrajzoljuk az összes színezést, majd egyesével megnézzük azokat. De mi van akkor, ha a csúcsok száma például 43? Mivel ekkor 903 éle van a gráfnak, a lehetséges színezések száma 2903. Ezek után „csak” meg kell nézni ezeket a színezéseket és el kell dönteni, hogy van-e a feltételeknek megfelelő részgráf. A probléma csak ott van, hogy bár a 2903 lehetőség véges, emberi és földi léptékkel nézve bőven végtelen. Nincs az a számítógép, ami a Nap kihűlése előtt végig tudná nézni ezeket az eseteket.

A fentebbi probléma csak egy volt azon problémák közül, amelyek nagyon könnyen megfogalmazhatóak, de még számítógépek segítségével sem tudjuk az eseteket gyorsan végignézni. Az ilyen problémák megoldásáért pedig valóban óriási összegeket fizetnek.

Aki meghallgatta Vince előadását, biztos jópár érdekes problémával gazdagabban távozott. Még akkor is érdemes volt őt meghallgatni, ha talán a többségünk soha sem jut ezen problémák megoldásának a közelébe se. Épp ezért (is) van szükség a sok közgazdász között jó felkészültséggel rendelkező matematikusokra!

Tóth Attila
A legfrissebb cikkek a rovatban

Bronz a világűrből

Kozák András bronzérmet hozott a XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáról. Andrásnak ez már a második olimpiai bronzérme ezen a nyáron.

Beszámoló az idei sporttáborról (tanári szemmel)

Idén 9. alkalommal szerveztünk sporttábort Tiszainokán Illés Vanda kolléganőmmel. 38 diákkal utaztunk le a Tisza partjára. A társaságban voltak „kicsik” és „nagyok”, öregdiákok. Voltak első „inokázók” és már rutinos sporttáborozók.

Beszámoló az Álarc mögött tehetséggondozó programról

Az „Álarc mögött” élmény- és alkotásközpontú, komplex tehetséggondozó program célja az volt, hogy olyan tehetséges diákokat fejlesszünk, akik a korábbi években már foglalkoztak szín- és/vagy táncművészettel.

Lovagtábor

Május második hetében zajlott a nyolcadikosoknak szervezett erdei iskola, ahol az évfolyamunk jobban összekovácsolódhatott, illetve középkori témakörű feladatokat végeztünk el. Ilyen volt például a lányoknak a ruhavarrás és a fiúknak a batyukészítés (amiket teljesen saját kezűleg, korhűen készítettünk el), a fakardozások és egy lovagkori előadás, ahol megismerkedhettünk a középkori lovagi fegyverzettel.

Gyermeknap

„A gyermekeknek biztonságra, védelemre, szeretetre és megbecsülésre van szükségük. Arra, hogy engedjük őket létezni, és gyönyörködjünk abban, ahogy személyiségük kibontakozik. Aki jót akar tenni valaki mással, apró részletekben kell tennie.” – írta William Blake majd kétszáz évvel ezelőtt. Ma sem kell mást tennünk, most is kínálkozik rá lehetőség és alkalom.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.