Tízórai | Aktuális témák

A melegség és megismerése
A cikk linkje:
2013. március 27. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Bevallom, idén kicsit késve jelentkeztem az Apáczai Napokon az előadásokra, és jóformán az összes hely betelt, szóval épp hogy csak beestem ide is.

Egy férfi és egy nő jött el hozzánk, akik mind a ketten melegek. Ahogy ők sem „átlagosak”, az előadás sem volt az. Már az elején azzal kezdték, hogy üljünk körbe, hogy könnyen tudjuk majd beszélgetni egymással. Azt szerették volna, hogy jobban megismerjük őket, hogy pontosan milyen is az életük, és meg akartál szüntetni az előítéleteinket. Elmesélték a saját történetüket, hogy hogyan jöttek rá, hogy ők homoszexuálisak. Feltehettük a kérdéseinket, mindenről tabuk nélkül válaszoltak nekünk.


A melegség és megismerése

Emellett különféle játékokkal is készültek az előadók. Az elején volt egy ismerkedős „dominó” nevű játék, amitől már az első perctől barátságos volt a hangulat. Ebben a játékban a közös tulajdonságokat vagy érdeklődési köröket kellett megkeresni a többiekkel, akik még ott voltak az előadáson. Bele kellett gondolnunk, milyen lenne a mi életünk, ha homoszexuálisok lennénk, fel mernénk-e vállalni a barátaink, vagy a családunk előtt. Elmondhattuk a véleményünket arról, hogy a melegek nevelhetnek-e gyereket, illetve, hogy mit gondolunk a meleg felvonulásról. Az utóbbiról képeket is nézegettünk, és elmesélték milyen élmény is ez a nem heteroszexuálisoknak. Próbálták teljes mértékben lerombolni a különféle sztereotípiákat.

Egy érdekes és tanulságos előadás volt, nemcsak a melegekről, hanem arról, hogy mindenkinek joga van olyannak lennie, amilyen szeretne lenni, és a többi embernek ezért nem szabadna elítélnie. El kéne fogadnia olyannak, amilyen.

Molnár Szabina
A legfrissebb cikkek a rovatban

Bronz a világűrből

Kozák András bronzérmet hozott a XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáról. Andrásnak ez már a második olimpiai bronzérme ezen a nyáron.

Beszámoló az idei sporttáborról (tanári szemmel)

Idén 9. alkalommal szerveztünk sporttábort Tiszainokán Illés Vanda kolléganőmmel. 38 diákkal utaztunk le a Tisza partjára. A társaságban voltak „kicsik” és „nagyok”, öregdiákok. Voltak első „inokázók” és már rutinos sporttáborozók.

Beszámoló az Álarc mögött tehetséggondozó programról

Az „Álarc mögött” élmény- és alkotásközpontú, komplex tehetséggondozó program célja az volt, hogy olyan tehetséges diákokat fejlesszünk, akik a korábbi években már foglalkoztak szín- és/vagy táncművészettel.

Lovagtábor

Május második hetében zajlott a nyolcadikosoknak szervezett erdei iskola, ahol az évfolyamunk jobban összekovácsolódhatott, illetve középkori témakörű feladatokat végeztünk el. Ilyen volt például a lányoknak a ruhavarrás és a fiúknak a batyukészítés (amiket teljesen saját kezűleg, korhűen készítettünk el), a fakardozások és egy lovagkori előadás, ahol megismerkedhettünk a középkori lovagi fegyverzettel.

Gyermeknap

„A gyermekeknek biztonságra, védelemre, szeretetre és megbecsülésre van szükségük. Arra, hogy engedjük őket létezni, és gyönyörködjünk abban, ahogy személyiségük kibontakozik. Aki jót akar tenni valaki mással, apró részletekben kell tennie.” – írta William Blake majd kétszáz évvel ezelőtt. Ma sem kell mást tennünk, most is kínálkozik rá lehetőség és alkalom.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.