Tízórai | Aktuális témák

Egy kis tánctörténet, csak hogy tudd, mit is táncolsz…


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


2004. január 28. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Hamarosan itt az Apáczai Bál, ahol sok-sok tánccal találkozhatunk. Íme egy kis segítség a könnyebb kiigazodáshoz.

BÉCSI KERINGŐ

A keringő a legrégibb eredetű mai társastánc. Már a XII. században Hoppaldei néven ismerték. Sok változáson ment át, míg a XVIII. században kialakult a Walzer, ami a németek nemzeti tánca lett. Ettől kezdve az egész világon ismertté vált. Később már nemcsak a báltermekben volt látható, hanem a színpadra is felkerült. A XIX. században a bécsi opera is bemutatta, ezután meghódította az operettet is. Világhírűvé váltak Lanner és Strauss keringői. Azóta is sokat változott, de a keringő napjainkban is népszerű és időtálló.

ANGOL KERINGŐ

Az angol keringő egy jellegzetesen lassú, kényelmes tánc, ami dallamos, lírai zenéjével vált népszerűvé a fiatalság körében. Őse, a Boston az USA-ban alakult ki, és valószínűleg már a XIX. század végén jelen volt. Ami az 1920-as években formálódott át és ebből alakult ki a francia keringő, amit a lágy mozdulatok, keresztlépések, gyors forgások harmonikus összehangolása jellemez. Ennek a táncformának igazi szépségét viszont csak a jó táncosok tudták visszaadni, mivel ehhez jó hallás és tánckésség kellett, ezért nem tudott tömegesen elterjedni. A Boston lassú tempóját alkalmazták az angol udvari bálokon a királynő idős korára való tekintettel, azóta hívják a lassabb keringőt Angol keringőnek.

CHA-CHA-CHA

Ez egy mesterségesen alkotott tánc, ami a Mambó és a Rumba keveréke. Kubából származik, megalkotója: Enrique Jorrin, havannai zenész. Először Észak-Amerikában vált híressé, majd meghódította az egész világot. 1957-ben mutatta be Németországban Gerd és Traute Hadrich mint divattáncot. A vidám, variációgazdag figurák gyors áttörést hoztak, és hamar felkeltették az érdeklődést. Mára szinte az egész világ egyik legkedveltebb táncává vált.

FOXTROTT

A régi Onestepből és a Ragből alakult ki. Onestep: leegyszerűsített egylépéses mozgású, változatlan ritmusú, haladó jellegű tánc volt. Leginkább Angliában volt népszerű, többnyire a keringőt is kiszorította. Ebből fejlődött ki a Rag: jellegzetessége a szinkópa ritmusú, behajlított térddel táncolt lépés. A Onestep és a Ragtime zenéje később lelassult, jutott tehát idő egy váltólépés bevezetésére. Ezekből alakult ki a Foxtrott, amely már lassabb, a lépéseket sasszéval variálják. A 20-as években már az angol tánctanárok az angol stílus alapjaként fejlesztették tovább. 1924-től vált szét a lassú, művészi mozgású Slowfoxra és a gyorsabb, vidámabb Quickstepre, amely a II. világháború után alapos stílusváltozáson ment keresztül azáltal, hogy kicsi, ritmusos szökellő lépésekkel egészült ki.

JIVE

Sok egymással rokonságban álló afro-amerikai elődje volt . Ezekhez tartoztak pl. a harmincas évek elején a Blues, a Swing, a negyvenes években a Boogie-Woogie, és az ötvenes években a Rock and Roll. Amerikai katonák hozták Európába, ahol szabad mozgásstílusa és akrobatikus figurái miatt hamar megkedvelték. A Boogie vált az uralkodó zenei irányzattá. Sokan túlságosan közönségesnek találták, egy mérsékeltebb formát kerestek, hogy ezáltal szalonképesebbé tegyék. Angol tánctanárok alakították ki a lassabb, elegánsabb, de mégis élénk, mozgalmas Jive-ot, ami már bekerülhetett az előkelő báltermekbe.

PASO DOBLE

Eredetileg egy spanyol tánc, ami azonban önmagában a spanyol táncparketten nem látható. A 20-as években bikaviadal – pantomimként már ismert volt. Mai formája Franciaországban alakult ki, eleinte főleg táncművészek adták elő, majd csak később vált show- és versenytánccá. A Paso Doble olyan bikaviadalt ábrázol, ahol a férfi a torreádor, a nő pedig a piros kendő szerepét veszi át. Együtt mozognak egy képzelt bika körül Flamenco-elemeket és az arénabeli küzdelemre jellemző stilizált figurákat használva. Alapja: a Paso Doble (= kettős lépés) vagyis a sarok és a féltalp hangsúlyos lehelyezése, ritmikus haladó mozdulatokkal.

ROCK & ROLL

Keletkezése a század elejére tehető. Erre a ritmusos és divatos zenére az emberek mindig és mindenhol szerettek táncolni. Eredetileg amerikai zenéje és tánca viszont külön utakon fejlődött. A Rock & Roll zene elődjei a 40-es évek Rhytm és Blues irányzatai. Kezdetben a zenészek többsége mindig fekete volt. A mai Rock & Roll születését 1954-re tesszük, amikor Bill Halley „Rock around the clock” című száma világsikerűvé vált. A kezdeti időkben furcsának tartották, hogy fehér zenészek játszák a feketének tartott zenét. Az akkori fiatalság körében hamar elterjedt. Ez az új forradalom megmutatkozott a zenében, a táncban és az öltözködésben, de ezzel együtt a fiatalok teljesen új életformáját is jelentette. Az 50-es, 60-as években élte fénykorát Bill Halley, Little Richard, Buddy Holly, Carl Perkins és persze Elvis által, akik nevét még ma is mindenki ismeri.

A Rock & Roll táncára a századforduló után az amerikai négerek által kialakított táncok hatása volt a legerőteljesebb, ilyen pl. a Cake Walk (az elnevezés arra utal, hogy a győztes pár egy tortát kapott ajándékba). Jelentős hatással voltak még pl. a 20-as években a Charleston, a Swing és a Lindy Hop. Az utóbbit swing zenére táncolták és gazdag akrobatikus elemekkel gazdagították. Harlem híres mulatóiban is tömegesen táncolták. Innen vették át az improvizálható akrobatikus mozdulatokat. A 70-es években keletkezett Boogie-Woogie gyakorolta a legmeghatározóbb zenei hatást a Rock & Rollra. A 70-es, 80-as években alakult ki az Akrobatikus Rock & Roll, ahol nagyobb hangsúlyt fektetnek a mozdulatokra, az akrobatikára és a látványosságra, mint a zenére, ezt koreográfiára táncolják, szemben a hagyományos Rock & Rollal. Többnyire a Rock & Rollból alakították ki a Jive-ot is.

SAMBA

A szamba afrikai eredetű, ősi tánc, innen a rabszolga-kereskedés révén jutott Brazíliába. A jellemző szaggatott, rövid elemei a megbilincselt rabszolgák nehézkes mozdulatait jelképezik. Európába az 1920-as években jutott el, de először nem nyerte el a közönség tetszését, nem igazán értették meg ezt a furcsa stílust újfajta ritmusával. Átalakított új formája Párizson keresztül jutott el hozzánk, főleg az 50-es években vált nagyon népszerűvé. Egyszerű lépései a kezdők által is könnyen elsajátítható.

TANGÓ

Jelenlegi formájában nem régóta táncolják. Eredetét a „habanéra” és a „milonga” nevű táncokra vezethetjük vissza (ezek Kubából származnak, jellemzően lágy, egzotikus jellegűek), amelyek összevonásából alkotta az argentin Rodriguez a tangót. Ez Európában először 1911-ben jelent meg. A 20-as évekbeli táncláz a Tangót is kiforgatta eredeti formájából. Elvesztette akkori lágy jellegét és a déli országok vadságát, temperamentumát vette fel.

Néhány érdekes szalagavató kép:


George Clooney


Janet Jackson


Julia Roberts

Kovács Ágnes
A legfrissebb cikkek a rovatban

„Nem tudtam, hogy lehetetlen, ezért megcsináltam” avagy A végzős évfolyam idei díjazottjai

Szép hagyománya iskolánknak, hogy a ballagási ünnepségen kerülnek átadásra a végzősök díjai. Az ünnepség idén ugyan elmaradt, de természetesen a díjak ugyanúgy kiosztásra kerülnek.

Ballagás 2020

Bár idén a ballagás a hagyományos formájában elmaradt, de úgy gondoltuk, az ünnepséget elvisszük az otthonaitokba.

Érettségik, tanévnaptár-változások, ballagás

Az igazgató úr tájékoztatója olvasható az érettségiről, az előrehozott vizsgákról, a tanévnaptár változásairól és a ballagásról.

Leköszönt az ID

Földi Teodor nyílt levélben köszöni meg azt az egy évet, amit az ID élén tölthetett. Márciusban lejárt a mandátuma. Az új elnök Csiszár Dóra.

Készítsetek flash mobot egymástól távol!

Az igazgató úr pénteki videoüzenetében felvetett flash mob-versenyének kiírása.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.