Tízórai | Aktuális témák

Egy kis tánctörténet, csak hogy tudd, mit is táncolsz…


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2004. január 28. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Hamarosan itt az Apáczai Bál, ahol sok-sok tánccal találkozhatunk. Íme egy kis segítség a könnyebb kiigazodáshoz.

BÉCSI KERINGŐ

A keringő a legrégibb eredetű mai társastánc. Már a XII. században Hoppaldei néven ismerték. Sok változáson ment át, míg a XVIII. században kialakult a Walzer, ami a németek nemzeti tánca lett. Ettől kezdve az egész világon ismertté vált. Később már nemcsak a báltermekben volt látható, hanem a színpadra is felkerült. A XIX. században a bécsi opera is bemutatta, ezután meghódította az operettet is. Világhírűvé váltak Lanner és Strauss keringői. Azóta is sokat változott, de a keringő napjainkban is népszerű és időtálló.

ANGOL KERINGŐ

Az angol keringő egy jellegzetesen lassú, kényelmes tánc, ami dallamos, lírai zenéjével vált népszerűvé a fiatalság körében. Őse, a Boston az USA-ban alakult ki, és valószínűleg már a XIX. század végén jelen volt. Ami az 1920-as években formálódott át és ebből alakult ki a francia keringő, amit a lágy mozdulatok, keresztlépések, gyors forgások harmonikus összehangolása jellemez. Ennek a táncformának igazi szépségét viszont csak a jó táncosok tudták visszaadni, mivel ehhez jó hallás és tánckésség kellett, ezért nem tudott tömegesen elterjedni. A Boston lassú tempóját alkalmazták az angol udvari bálokon a királynő idős korára való tekintettel, azóta hívják a lassabb keringőt Angol keringőnek.

CHA-CHA-CHA

Ez egy mesterségesen alkotott tánc, ami a Mambó és a Rumba keveréke. Kubából származik, megalkotója: Enrique Jorrin, havannai zenész. Először Észak-Amerikában vált híressé, majd meghódította az egész világot. 1957-ben mutatta be Németországban Gerd és Traute Hadrich mint divattáncot. A vidám, variációgazdag figurák gyors áttörést hoztak, és hamar felkeltették az érdeklődést. Mára szinte az egész világ egyik legkedveltebb táncává vált.

FOXTROTT

A régi Onestepből és a Ragből alakult ki. Onestep: leegyszerűsített egylépéses mozgású, változatlan ritmusú, haladó jellegű tánc volt. Leginkább Angliában volt népszerű, többnyire a keringőt is kiszorította. Ebből fejlődött ki a Rag: jellegzetessége a szinkópa ritmusú, behajlított térddel táncolt lépés. A Onestep és a Ragtime zenéje később lelassult, jutott tehát idő egy váltólépés bevezetésére. Ezekből alakult ki a Foxtrott, amely már lassabb, a lépéseket sasszéval variálják. A 20-as években már az angol tánctanárok az angol stílus alapjaként fejlesztették tovább. 1924-től vált szét a lassú, művészi mozgású Slowfoxra és a gyorsabb, vidámabb Quickstepre, amely a II. világháború után alapos stílusváltozáson ment keresztül azáltal, hogy kicsi, ritmusos szökellő lépésekkel egészült ki.

JIVE

Sok egymással rokonságban álló afro-amerikai elődje volt . Ezekhez tartoztak pl. a harmincas évek elején a Blues, a Swing, a negyvenes években a Boogie-Woogie, és az ötvenes években a Rock and Roll. Amerikai katonák hozták Európába, ahol szabad mozgásstílusa és akrobatikus figurái miatt hamar megkedvelték. A Boogie vált az uralkodó zenei irányzattá. Sokan túlságosan közönségesnek találták, egy mérsékeltebb formát kerestek, hogy ezáltal szalonképesebbé tegyék. Angol tánctanárok alakították ki a lassabb, elegánsabb, de mégis élénk, mozgalmas Jive-ot, ami már bekerülhetett az előkelő báltermekbe.

PASO DOBLE

Eredetileg egy spanyol tánc, ami azonban önmagában a spanyol táncparketten nem látható. A 20-as években bikaviadal – pantomimként már ismert volt. Mai formája Franciaországban alakult ki, eleinte főleg táncművészek adták elő, majd csak később vált show- és versenytánccá. A Paso Doble olyan bikaviadalt ábrázol, ahol a férfi a torreádor, a nő pedig a piros kendő szerepét veszi át. Együtt mozognak egy képzelt bika körül Flamenco-elemeket és az arénabeli küzdelemre jellemző stilizált figurákat használva. Alapja: a Paso Doble (= kettős lépés) vagyis a sarok és a féltalp hangsúlyos lehelyezése, ritmikus haladó mozdulatokkal.

ROCK & ROLL

Keletkezése a század elejére tehető. Erre a ritmusos és divatos zenére az emberek mindig és mindenhol szerettek táncolni. Eredetileg amerikai zenéje és tánca viszont külön utakon fejlődött. A Rock & Roll zene elődjei a 40-es évek Rhytm és Blues irányzatai. Kezdetben a zenészek többsége mindig fekete volt. A mai Rock & Roll születését 1954-re tesszük, amikor Bill Halley „Rock around the clock” című száma világsikerűvé vált. A kezdeti időkben furcsának tartották, hogy fehér zenészek játszák a feketének tartott zenét. Az akkori fiatalság körében hamar elterjedt. Ez az új forradalom megmutatkozott a zenében, a táncban és az öltözködésben, de ezzel együtt a fiatalok teljesen új életformáját is jelentette. Az 50-es, 60-as években élte fénykorát Bill Halley, Little Richard, Buddy Holly, Carl Perkins és persze Elvis által, akik nevét még ma is mindenki ismeri.

A Rock & Roll táncára a századforduló után az amerikai négerek által kialakított táncok hatása volt a legerőteljesebb, ilyen pl. a Cake Walk (az elnevezés arra utal, hogy a győztes pár egy tortát kapott ajándékba). Jelentős hatással voltak még pl. a 20-as években a Charleston, a Swing és a Lindy Hop. Az utóbbit swing zenére táncolták és gazdag akrobatikus elemekkel gazdagították. Harlem híres mulatóiban is tömegesen táncolták. Innen vették át az improvizálható akrobatikus mozdulatokat. A 70-es években keletkezett Boogie-Woogie gyakorolta a legmeghatározóbb zenei hatást a Rock & Rollra. A 70-es, 80-as években alakult ki az Akrobatikus Rock & Roll, ahol nagyobb hangsúlyt fektetnek a mozdulatokra, az akrobatikára és a látványosságra, mint a zenére, ezt koreográfiára táncolják, szemben a hagyományos Rock & Rollal. Többnyire a Rock & Rollból alakították ki a Jive-ot is.

SAMBA

A szamba afrikai eredetű, ősi tánc, innen a rabszolga-kereskedés révén jutott Brazíliába. A jellemző szaggatott, rövid elemei a megbilincselt rabszolgák nehézkes mozdulatait jelképezik. Európába az 1920-as években jutott el, de először nem nyerte el a közönség tetszését, nem igazán értették meg ezt a furcsa stílust újfajta ritmusával. Átalakított új formája Párizson keresztül jutott el hozzánk, főleg az 50-es években vált nagyon népszerűvé. Egyszerű lépései a kezdők által is könnyen elsajátítható.

TANGÓ

Jelenlegi formájában nem régóta táncolják. Eredetét a „habanéra” és a „milonga” nevű táncokra vezethetjük vissza (ezek Kubából származnak, jellemzően lágy, egzotikus jellegűek), amelyek összevonásából alkotta az argentin Rodriguez a tangót. Ez Európában először 1911-ben jelent meg. A 20-as évekbeli táncláz a Tangót is kiforgatta eredeti formájából. Elvesztette akkori lágy jellegét és a déli országok vadságát, temperamentumát vette fel.

Néhány érdekes szalagavató kép:


George Clooney


Janet Jackson


Julia Roberts

Kovács Ágnes

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.



A legfrissebb cikkek a rovatban

Arany a Dürer Versenyen

2020. február 7. és 9. között került megrendezésre Miskolcon a Dürer Verseny, ahonnan aranyat hozott a Szent István Gimnázium és az Apáczai közös csapata.

Szalagavató bál 2020

Képek szöveg nélkül.

Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny eredménye

Elérhetők az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny eredményei.

Ilyen volt 2019 második fele

Képekben 2019 őszi féléve.

Ilyen volt 2019 első fele

Képekben 2019 tavaszi féléve.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.