Tízórai | Aktuális témák

Vörösmarty téri karácsonyi vásár
A cikk linkje:
2012. december 19. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Ahogy már a Tiszta Szívvel Facebook-oldalán is olvashatta mindenki, idén is megnyitott (már novemberben) a karácsonyi vásár a Vörösmarty téren. Immár harmadik éve, hogy én is elmegyek és átadom magam a karácsonyi forgatagnak.

A népi hagyományok közvetítésére, valamint a magyar kézművesség bemutatására 122 különböző árusító helyet, látványműhelyt alakítottak ki. A kékfestőtől a bőrdíszművesig, a fajátéktól a kerámiáig számos mesterség, anyag, és kreatív dolgok találhatóak. Különböző ékszerek, táskák, szappanok, lakásdíszek, ruhák vásárolhatóak. Itt mindenki találhat magának és szeretteinek tökéletes ajándékokat, emléktárgyakat.

A vásár egyik legnagyobb vonzereje a gasztronómia. A sétálás alatt csipegethetjük a nagy népszerűségnek örvendő kürtöskalácsot, sült gesztenyét, pörkölt mogyorót és mandulát. A vásári finomságok mellett tipikus magyarországi fogások is megkóstolhatóak, mint például halételek, töltött káposzta, libamáj, mangalica kocsonya, sparhelten sült lepény. Az ételekhez pedig az illatával mindent betöltő puncsot, forralt bort, meleg teát ihatunk. Kifejezetten erre az alkalomra tervezett karácsonyi bögrékben is kérhetjük ezeket az italokat.

Az Ökumenikus Segélyszervezetnek is van egy bódéja, ahol gyerekek által készített mézeskalácsot adnak azoknak az embereknek, akik adományoztak. Az adománygyűjtő pontnál összegyűlő pénzből a segélyszervezet szociális intézményein keresztül valódi segítség lesz: étel, otthon és esély a rászorulóknak. A másik hely, ahol lehet egy kicsit segíteni a szegényeknek, az a Mikulásgyár. Az ország legnagyobb karitatív akciójának faházában ajándékokat is vásárolhatunk, főleg kreatív meglepetéseket, mivel itt kapható a „Kívánságpor” vagy a „Szeretet Íze”, avagy a Mikulásgyár saját teája, díszdobozva csomagolva.


Képgaléria

A Magyar Posta is megtalálható a vásárban. Itt a karácsonyra készülő látogatók számtalan, az ünnephez kapcsolódó szolgáltatást vehetnek igénybe: különleges karácsonyi képeslapok és bélyegek között válogathatnak, ajándékötleteket nyerhetnek, egyedi képeslapot készíthetnek.

Újdonság, hogy idén két színpad is van, ahol a közönséget szórakoztatják; naponta 17-20 óra között énekmondók, nép-, jazz-, utca- és világzenészek, táncház, valamint bábszínház vannak műsoron. A tavaly újdonságnak számító épületvetítés idén is folytatódik.

Ez az érzés, amit érezni lehet a nézelődés közben semmihez nem hasonlítható, és megunhatatlan. Még bőven van mindenkinek ideje ellátogatni ide, hiszen 2012. december 31-ig várják az érdeklődőket.

Molnár Szabina
A legfrissebb cikkek a rovatban

Bronz a világűrből

Kozák András bronzérmet hozott a XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáról. Andrásnak ez már a második olimpiai bronzérme ezen a nyáron.

Beszámoló az idei sporttáborról (tanári szemmel)

Idén 9. alkalommal szerveztünk sporttábort Tiszainokán Illés Vanda kolléganőmmel. 38 diákkal utaztunk le a Tisza partjára. A társaságban voltak „kicsik” és „nagyok”, öregdiákok. Voltak első „inokázók” és már rutinos sporttáborozók.

Beszámoló az Álarc mögött tehetséggondozó programról

Az „Álarc mögött” élmény- és alkotásközpontú, komplex tehetséggondozó program célja az volt, hogy olyan tehetséges diákokat fejlesszünk, akik a korábbi években már foglalkoztak szín- és/vagy táncművészettel.

Lovagtábor

Május második hetében zajlott a nyolcadikosoknak szervezett erdei iskola, ahol az évfolyamunk jobban összekovácsolódhatott, illetve középkori témakörű feladatokat végeztünk el. Ilyen volt például a lányoknak a ruhavarrás és a fiúknak a batyukészítés (amiket teljesen saját kezűleg, korhűen készítettünk el), a fakardozások és egy lovagkori előadás, ahol megismerkedhettünk a középkori lovagi fegyverzettel.

Gyermeknap

„A gyermekeknek biztonságra, védelemre, szeretetre és megbecsülésre van szükségük. Arra, hogy engedjük őket létezni, és gyönyörködjünk abban, ahogy személyiségük kibontakozik. Aki jót akar tenni valaki mással, apró részletekben kell tennie.” – írta William Blake majd kétszáz évvel ezelőtt. Ma sem kell mást tennünk, most is kínálkozik rá lehetőség és alkalom.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.