Tízórai | Aktuális témák

Látogatás a Veres Pálné utcai Ady-múzeumban


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2004. június 25. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Az általam választott programok közül az Ady-múzeum meglátogatása tűnt a legígéretesebbnek.

Mikor beléptünk, egy feltűnően fiatal, alacsony, szemüveges ember fogadott minket, kabát, táska a fogasra / padlóra – jelezte, persze udvariasabban. Közben megtudtuk, a belépő 100 forint, a körbevezetés 700, s ha ezen megosztozunk, fejenként 130 forint. Ez meglehetősen meglepett. Mármint a tény: pusztán az, hogy beléphessünk Ady Endre életének utolsó lakhelyére, csak hetedannyit ér, mint a minket körbevezető fiú előadása. Az invitálásnak megfelelően beljebb kerültünk.

Ezek után „az Adynál is hétszer többet érő fiú” megkezdte szereplését. Furcsa mód az az érzésem támadt, mintha egy rosszul érettségiző diákot hallgatnék, aki tudja, hogy megbukik, s már nem is erőlteti magát. A kényszeredett dadogásból pusztán a költő születési dátuma (1877) volt az egyetlen megjegyzésre méltó információ, már azoknak, akik maguktól nem emlékeztek rá. Az „előadó” feleletéből megtudhattuk, hogy „a Csinszka sok fiókjában sok mindent lehetett tartani”, illetve, hogy „az Ady elég alacsony volt”, utóbbi tény az „előadó” rögtönzött felfedezése volt, miután (tényleg, mintha először látná) ránézett „az Ady” ágyára. Mikor még ezekből a lényegbevágó adatokból is kifogyott idegenvezetőnk, minket kezdett kérdezgetni – nem sok sikerrel. Persze megtehettük volna, hogy válaszolunk az olyan kérdésekre, mint: „azér' szeretitek az Adyt?”, illetve, hogy „azér' úgy érdekel is titeket a dolog, vagy nagyon unjátok?”. Szerencsétlen fiatalember pechjére utóbbi kérdést megválaszoltam, mégpedig úgy, hogy valószínűleg azért jöttünk el, mert érdekel minket a dolog. Ezzel sajnos (akaratomon kívül) nehéz helyzetbe hoztam „előadónkat”, mert így újabb információkat kellett volna felkaparnia a tudatlanság homályából. Sajnos nem sikerült neki.

Tovább mentünk, s leültünk egy ovális asztalhoz, közben kiderült, hogy mégsincs CD, amiről Ady-verseket hallgathatnánk, „de Babits van!”, mondta a diadalittas lókupec hangján „előadónk”. Később a költő haláláról és temetéséről beszélgetve – amiről egyébként „a kampánycsendre” hivatkozva előbb nem akart informálni minket – kiderült, hogy a temetés egy részét megörökítő harmincvalahány másodperces videófelvétel nincs meg. (Már vártam, hogy közli: „de a Babitsé megvan!”). Mellesleg végül szerény személyemnek kellett megemlítenie, hogy ha már Ady politikai álláspontjáról folyik a szó, illik azt is közölni, hogy újságíró is volt. (Mellesleg az egyik legjobb a magyar sajtó történelmében.) Az idő telt, az egyik lány „előadónk” kérésére „a Csinszka” és „az Ady” egymásnak írt első levelét olvasta, majd az Őrizem a szemed című vers felolvasásával zárult a program.

Miközben épp azon gondolkodom, hogyan lehet így meggyalázni az egyik legnagyobb magyar költőt, eszembe jut azért két pozitívum is: egyikként a beszélgetés közben körbeadott két eredeti szám a Nyugatból, másikként a pénztáros önkritikája: végülis egy vasat sem kellett fizetnünk. (Természetesen a program lehangoló színvonala nem az azt szervező tanárnő hibája, ellenkezőleg, köszönettel tartozunk neki a szervezésért, s az erőfeszítésért, hogy az „előadás” közben gyakran megpróbált igazi információkat is mondani nekünk Ady Endréről, ha az „előadó” éppen hagyta szóhoz jutni.)

Nyerges Gábor Ádám

Kapcsolódó linkek

Az Ady Endre Emlékház oldala

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Eredmények Marosvásárhelyről

Egy hete zajlott Marosvásárhelyen a 40. disputa bajnokság.

3. és 4. helyezés a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen

2019. november 5-én és 6-án Szegeden a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen 3 fős csapatok fizika, biológia és kémia feladatok révén mérkőztek meg.

A mai napon az 1956. október 23. napján kitört forradalom és szabadságharc hőseiről emlékeztünk meg

A megemlékezés keretében a 4. óra alatt egy 30 perces rádióműsort hallgattunk meg az osztálytermekben. A színvonalas műsort Borhegyi Péter tanár úr vezetésével a gimnázium 10.B osztályának tanulói készítették és adták elő. A cikkben lévő galéria október 23-ig még frissül.

Kozák András és Almási Balázs elnyerte a Richter Gedeon Nyrt. Talentum Alapítvány ösztöndíját

2019. október 2-án ünnepélyes keretek között átadták a Richter Gedeon Talentum Alapítvány ösztöndíjait a Richter Centenáriumi Emléktárban.

Egy nap sztrájk – Stec Kaidi tudósítása a klímasztrájkról

Beszámolót olvashattok a pénteki klímasztrájkról Stec Kaidi Tea tollából.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.