Tízórai | Aktuális témák

Múzeumok Éjszakája (2012. június 16.) – sport, világűr és zene a Műegyetemen
A cikk linkje:
2012. június 12. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Ha azt a szót hallod, hogy könyvtár, biztosan a vizsgára készülő könyvmolyok jutnak az eszedbe. Gondoltál már arra, hogy egy könyvtárban vannak olyan kincsek is, amik nem a polcon hevernek, hanem a falak mögött rejtegetik őket? Van egy este, amikor ez az egészen más világ megnyílik előtted.

A Múzeumok Éjszakáján nem kell korán nyugovóra térned. Az éjszaka rejti számodra az igazi meglepetéseket, amely egy évben egyszer jön el. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (BME OMIKK) ezen az estén egy új arcát mutatja meg. Olyat, amit eddig még nem láttál! A nagyközönségtől óvott kincseket, a történelem viharát megtestesítő könyveket és olyan helyszíneket, amelyek hollywoodi rendezőket ihlettek meg. Gyere, és tegyél velünk egy sétát!

Egy napra újra csillagvizsgáló lesz az ősi falak között. Egész este miénk lesz egy valódi messzelátó a Polaris Csillagvizsgáló jóvoltából, amellyel együtt fürkészhetjük az eget. Az est egyik főszereplője a fenséges Szaturnusz lesz, de megmutatjuk azt is, hogy a magyarok jelen vannak minden nap a világűrben. Mindezt hogyan? A MASAT, az első magyar műhold segítségével.


Plakát

Közelednek a nyári esték, és már mindenki csak az olimpiáról beszél. Tudod, hogy mi köti össze Hajós Alfrédet és Cseh Lászlót? A sok érem mellett az is, hogy mindketten a műegyetemi iskolapadokat koptatták. Tekints velünk a múltba, és megmutatjuk, hogy milyen volt az olimpia ötven évvel ezelőtt. Mit gondolsz, egyszerű volt külföldre jutni? Szerinted hogyan zajlott a felkészülés állambiztonsági szemmel? Legyen ez a válaszok éjszakája!

Mit gondolsz, mi határoz meg minket? A gének vagy a társadalom? Mitől fut gyorsabban az atléta, és mitől válik valaki hallá a vízben? Örököljük, vagy tanuljuk a tehetséget? A választ a magyar genetika tudományának legnagyobb alakjával, Dr. Czeizel Endrével keressük. Az éjszaka látni- és hallanivalókban is gazdag lesz. Az este során az alma mater több száz éves falait a Műegyetemi Zenekar és a Silentio Kórus zengi be. Ha már láttad az égbolt csillagait, hallottad az éjszaka hangját, megízlelted a falak mögött rejtőző történelmet, akkor nincs más hátra, minthogy meglásd az éjszakai fényeit. Tudod, hogy mivel világítják meg a Parlamentet? Vagy azt, hogy mitől változik a Művészetek Palotájának a színe? Budapest fényei című kirándulásunkon 60 perc alatt egy tucat csodával találkozhatsz, és megtudhatod, hogy egy izzó fénye mennyit ad a főváros díszvilágításához.

Ne várj a csodára, légy ott, nézd meg, éld át! Múzeumok Éjszakája a BME OMIKK-ban!

Hegedűs Mónika

Kapcsolódó linkek

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (BME OMIKK) oldala
A legfrissebb cikkek a rovatban

Bronz a világűrből

Kozák András bronzérmet hozott a XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáról. Andrásnak ez már a második olimpiai bronzérme ezen a nyáron.

Beszámoló az idei sporttáborról (tanári szemmel)

Idén 9. alkalommal szerveztünk sporttábort Tiszainokán Illés Vanda kolléganőmmel. 38 diákkal utaztunk le a Tisza partjára. A társaságban voltak „kicsik” és „nagyok”, öregdiákok. Voltak első „inokázók” és már rutinos sporttáborozók.

Beszámoló az Álarc mögött tehetséggondozó programról

Az „Álarc mögött” élmény- és alkotásközpontú, komplex tehetséggondozó program célja az volt, hogy olyan tehetséges diákokat fejlesszünk, akik a korábbi években már foglalkoztak szín- és/vagy táncművészettel.

Lovagtábor

Május második hetében zajlott a nyolcadikosoknak szervezett erdei iskola, ahol az évfolyamunk jobban összekovácsolódhatott, illetve középkori témakörű feladatokat végeztünk el. Ilyen volt például a lányoknak a ruhavarrás és a fiúknak a batyukészítés (amiket teljesen saját kezűleg, korhűen készítettünk el), a fakardozások és egy lovagkori előadás, ahol megismerkedhettünk a középkori lovagi fegyverzettel.

Gyermeknap

„A gyermekeknek biztonságra, védelemre, szeretetre és megbecsülésre van szükségük. Arra, hogy engedjük őket létezni, és gyönyörködjünk abban, ahogy személyiségük kibontakozik. Aki jót akar tenni valaki mással, apró részletekben kell tennie.” – írta William Blake majd kétszáz évvel ezelőtt. Ma sem kell mást tennünk, most is kínálkozik rá lehetőség és alkalom.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.