Tízórai | Aktuális témák

Kosarazás egy éjszakán át
A cikk linkje:
2012. május 21. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Az idei tanévben 2. alkalommal vállalkozott arra Cseh Enikő és Gyertyán Attila, hogy megrendezzék a 12 órás éjszakai kosárlabda bajnokságot.

A szervezés gördülékenyebbé tétele érdekében a csapatoktól előnevezést kértek, így péntek délelőttre kialakult a végleges létszám. Összesen 10 csapat nevezett, köztük egy öregdiák lány, egy öregdiák fiú és egy tanári csapat is, de a többség osztályon belül szerveződött. A csapatokat „A” és „B” kategóriába osztották be, saját vélemény, illetve a testnevelők javaslata alapján.

A program kezdetét 2012. május 18-án, 20 órára tervezték. Erre az időpontra a legtöbb csapat, valamint Horváth Róbert és Kovács Botond játékvezetők is megérkeztek. Egy rövid eligazítást követően 20.30-kor megkezdődtek a küzdelmek.

A csoportokon belül körmérkőzések zajlottak, a csapatok 10 percenként váltották egymást. A pihenőidőben lehetőség volt a rajzteremben különböző társasjátékokat játszani, esetleg a szivacsokon pihenni, aludni és lehetett aktív pihenéssel tölteni az időt pingpongozás és dobóversenyek formájában. Ez utóbbi igen népszerű volt, a meccsek között a diákok büntető és hárompontos dobóversenyeket szerveztek maguknak.

Több színvonalas mérkőzésnek lehettünk tanúi, a lendületes támadójáték és olykor látványos befejezés mellé szívós és sportszerű védekezés társult. Hajnali 1 órára lezajlottak a körmérkőzések. Az „A” kategóriában körbeverés alakult ki, végül a 11.A és a Sajtos kenyér játszhatta a döntőt, amiből utóbbi került ki győztesen, illetve az Öregdiák fiú csapat feladta a versenyt, mivel több kisebb sérülést is elszenvedtek. De aggódásra nem volt okuk, hiszen az elsősegély-nyújtásból kellő felkészültséggel rendelkező Márkus Dávid 10.B osztályos tanuló rendkívüli precizitással látta el a feladatát.

Az „A” csoportban a következő sorrend alakult ki:

1. Sajtos kenyér: Csoma Viktor, Berczi Benjámin, Győrfi Ádám, Palotai Bálint, Füstös Csaba, Molnár Julia
2. 11.A: Szalay Ákos, Mészáros Bálint, Patonai Bátor, Virág Szabolcs, Balázsi Bálint
3. Ciba: Lajtai Márk, Csaba Márton Bence, Csehi Tamás, Yeung Weile Dávid, Balogh Péter
4. Tanári csapat: Cseh Enikő, Gyertyán Attila, Antal Zoltán, Molnárné Illés Vanda
5. Öregdiák fiúk: Gál Bence, Vezdén Norbert, Péterfi-Gál Krisztina, Kalácska Szilvia (mivel ketten nem jöttek el, az Öregdiák lányokkal egészült ki a csapat)


Az „A” csoport nyertes csapata

A „B” csoportban szereplő csapatok is kitűnően küzdöttek, szép, lendületes megoldásokat láthattunk tőlük. Több lány is megvillantotta tudását és nem félt a fizikailag erősebb, dinamikusabb fiúk között versenyezni. Ebben a kategóriában a döntőt a Kosarasok és a 10.A osztály játszhatta, melyet végül a 2 játékvezetővel kiegészülő Kosarasok nyertek.

A „B” csoport sorrendje így alakult:

1. Kosarasok: Ferancz Fanni, Kovács Kinga, Vadász Georgina, Tóth Ádám, Kovács Botond (játékvezető) Horváth Róbert (játékvezető)
2. 10.A: Molnár Bálint, Schenk Máté, Sárvári Péter, Répás Gergő, Juhász Mátyás
3. Csibe Csopi: Bartha Bálint, Laklia Balázs, Pham Viet Hung Tomi, Gyomlai Imre, Kasperkievic Bence, Weinper Márton, Kovács Nikol
4. Villányi Betyárok: Villányi Barnabás, Tripolszky Bálint, Takács Liza, Török Richárd, Rozsnyik Maja, Bartus Ágnes, Csorba Borbála
5. Öregdiák lányok: Szelecsényi Anna, Péterfi-Gál Krisztina, Tombácz Fanni, Kalácska Szilvia, Kalyó Nikolett, Molnár Katalin (kiegészítve két nyolcadikossal, mivel az ő csapatuk végül nem jött el)


A „B” csoport nyertes csapata

1.30-kor eredményt hirdettünk. Mindkét kategória győztes csapata egy-egy tortát kapott, a 2. és 3. helyezettek jutalma pedig csokoládé volt. Ezt követően a 11.A osztály – mivel másnapra paintballozást szervezett – befejezte a versenyzést, valamint néhány kollégista és az öregdiákok is elköszöntek. Miután a csapatok rendezték soraikat, kezdődhetett a 2. felvonás.

Újabb körmérkőzések következtek és az eddigi 10 csapatból 7 még mindig állta a sarat. A legtöbb játékoson ekkor még nem mutatkoztak számottevően a fáradtság jelei, ellentétben a tanári gárdával, akik létszáma kissé megfogyatkozott, ezért külön köszönet Szalay Ákosnak és Patonai Bátornak, hogy kisegítettek minket.

A mélypont 4 óra felé érkezett el, de a mérkőzések közé beiktatott dobóversenyek mindig felpezsdítették a hangulatot és felrázták a fásult játékosokat, pláne, ha egy-egy kosarast vagy tanárt sikerült kiejteni a játékból. Ekkor már többen voltak, akik inkább a vízszintes helyzetet választották, de panaszra így sem lehetett okunk, hiszen aki pályára került, maximális erővel küzdött tovább, a fáradtság csak a dobások és az átadások pontatlanságában mutatkozott meg.

Végül elérkezett a kapunyitás ideje, a 6 óra. A legtöbben igencsak kimerülve, fáradtan, de elégedetten indultak haza. Azonban rögtön felmerült a kérdés bennük: „Mikor lesz megint ilyen?”.

Nekem, aki a kosárlabda szerelmese vagyok, öröm volt látni ezt a sok fiatalt, ahogy a fair play szellemében együtt játszanak, tanítják, buzdítják egymást. Ha ilyen sok a lelkes diák és a tanárok között is akad, aki szívesen vesz részt ilyen rendezvényen, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy hagyománnyá váljon iskolánkban ez az esemény!

Molnárné Illés Vanda
A legfrissebb cikkek a rovatban

Bronz a világűrből

Kozák András bronzérmet hozott a XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáról. Andrásnak ez már a második olimpiai bronzérme ezen a nyáron.

Beszámoló az idei sporttáborról (tanári szemmel)

Idén 9. alkalommal szerveztünk sporttábort Tiszainokán Illés Vanda kolléganőmmel. 38 diákkal utaztunk le a Tisza partjára. A társaságban voltak „kicsik” és „nagyok”, öregdiákok. Voltak első „inokázók” és már rutinos sporttáborozók.

Beszámoló az Álarc mögött tehetséggondozó programról

Az „Álarc mögött” élmény- és alkotásközpontú, komplex tehetséggondozó program célja az volt, hogy olyan tehetséges diákokat fejlesszünk, akik a korábbi években már foglalkoztak szín- és/vagy táncművészettel.

Lovagtábor

Május második hetében zajlott a nyolcadikosoknak szervezett erdei iskola, ahol az évfolyamunk jobban összekovácsolódhatott, illetve középkori témakörű feladatokat végeztünk el. Ilyen volt például a lányoknak a ruhavarrás és a fiúknak a batyukészítés (amiket teljesen saját kezűleg, korhűen készítettünk el), a fakardozások és egy lovagkori előadás, ahol megismerkedhettünk a középkori lovagi fegyverzettel.

Gyermeknap

„A gyermekeknek biztonságra, védelemre, szeretetre és megbecsülésre van szükségük. Arra, hogy engedjük őket létezni, és gyönyörködjünk abban, ahogy személyiségük kibontakozik. Aki jót akar tenni valaki mással, apró részletekben kell tennie.” – írta William Blake majd kétszáz évvel ezelőtt. Ma sem kell mást tennünk, most is kínálkozik rá lehetőség és alkalom.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.