Tízórai | Aktuális témák

Oszlánszky Gábor: Kardok és tőrök


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2012. április 5. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Miért kard a kard? S mi, ha nem az? Mitől damaszkuszi a damaszkuszi penge? Miben hasonlít (hasonlít?) a japán kard a magyarhoz? Oszlánszky Gábor előadása.

Oszlánszky Gábor személyében egy megszállott műgyűjtőt tisztelhetünk. Saját elmondása szerint 5 éve kezdődött ez nála. Azóta kb. 100 történelmi kardot és tőrt gyűjtött össze. Van közöttük gladius, spatha, szablya, pallos és még sok más. Az előadás kedvéért a legtöbbet el is hozta, emellett készített egy bemutatót. A kettő segítségével megismertette a közönséggel a fegyvereit. Előfordult egy két másolat, de nagy számban voltak eredeti darabok is. Miközben megnéztük ezeket a kincseket, a történelmi korszakokba és a fegyvernemekbe is betekintést nyerhettünk. Megtudtuk, melyik fegyvert mikor és mire használták, miért néz ki úgy, ahogy kinéz, és hogyan készítették. Pár darabról érdekességeket is hallhattunk, mint például a katanáról, a japán szamurájok kardjáról (ezzel a darabbal kapcsolatban volt a legnagyobb az érdeklődés). Fény derült a kard és a szablya közti különbségre is (a kard egyenes kétélű pengével rendelkezik, míg a szablya hajlítottal).


Képgaléria

Az utolsó negyedórában minden kiállított fegyver kézbe vehető volt védőkesztyű használatával. Még arra is volt lehetőség, hogy koszorúkat kapjunk el a kardokkal. Minden résztvevőnek tudott újat mondani ez a teljesen lenyűgöző előadás.

Németh Ádám

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Arany a Dürer Versenyen

2020. február 7. és 9. között került megrendezésre Miskolcon a Dürer Verseny, ahonnan aranyat hozott a Szent István Gimnázium és az Apáczai közös csapata.

Szalagavató bál 2020

Képek szöveg nélkül.

Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny eredménye

Elérhetők az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny eredményei.

Ilyen volt 2019 második fele

Képekben 2019 őszi féléve.

Ilyen volt 2019 első fele

Képekben 2019 tavaszi féléve.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.