Tízórai | Aktuális témák

Oszlánszky Gábor: Kardok és tőrök
A cikk linkje:
2012. április 5. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Miért kard a kard? S mi, ha nem az? Mitől damaszkuszi a damaszkuszi penge? Miben hasonlít (hasonlít?) a japán kard a magyarhoz? Oszlánszky Gábor előadása.

Oszlánszky Gábor személyében egy megszállott műgyűjtőt tisztelhetünk. Saját elmondása szerint 5 éve kezdődött ez nála. Azóta kb. 100 történelmi kardot és tőrt gyűjtött össze. Van közöttük gladius, spatha, szablya, pallos és még sok más. Az előadás kedvéért a legtöbbet el is hozta, emellett készített egy bemutatót. A kettő segítségével megismertette a közönséggel a fegyvereit. Előfordult egy két másolat, de nagy számban voltak eredeti darabok is. Miközben megnéztük ezeket a kincseket, a történelmi korszakokba és a fegyvernemekbe is betekintést nyerhettünk. Megtudtuk, melyik fegyvert mikor és mire használták, miért néz ki úgy, ahogy kinéz, és hogyan készítették. Pár darabról érdekességeket is hallhattunk, mint például a katanáról, a japán szamurájok kardjáról (ezzel a darabbal kapcsolatban volt a legnagyobb az érdeklődés). Fény derült a kard és a szablya közti különbségre is (a kard egyenes kétélű pengével rendelkezik, míg a szablya hajlítottal).


Képgaléria

Az utolsó negyedórában minden kiállított fegyver kézbe vehető volt védőkesztyű használatával. Még arra is volt lehetőség, hogy koszorúkat kapjunk el a kardokkal. Minden résztvevőnek tudott újat mondani ez a teljesen lenyűgöző előadás.

Németh Ádám
A legfrissebb cikkek a rovatban

Bronz a világűrből

Kozák András bronzérmet hozott a XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáról. Andrásnak ez már a második olimpiai bronzérme ezen a nyáron.

Beszámoló az idei sporttáborról (tanári szemmel)

Idén 9. alkalommal szerveztünk sporttábort Tiszainokán Illés Vanda kolléganőmmel. 38 diákkal utaztunk le a Tisza partjára. A társaságban voltak „kicsik” és „nagyok”, öregdiákok. Voltak első „inokázók” és már rutinos sporttáborozók.

Beszámoló az Álarc mögött tehetséggondozó programról

Az „Álarc mögött” élmény- és alkotásközpontú, komplex tehetséggondozó program célja az volt, hogy olyan tehetséges diákokat fejlesszünk, akik a korábbi években már foglalkoztak szín- és/vagy táncművészettel.

Lovagtábor

Május második hetében zajlott a nyolcadikosoknak szervezett erdei iskola, ahol az évfolyamunk jobban összekovácsolódhatott, illetve középkori témakörű feladatokat végeztünk el. Ilyen volt például a lányoknak a ruhavarrás és a fiúknak a batyukészítés (amiket teljesen saját kezűleg, korhűen készítettünk el), a fakardozások és egy lovagkori előadás, ahol megismerkedhettünk a középkori lovagi fegyverzettel.

Gyermeknap

„A gyermekeknek biztonságra, védelemre, szeretetre és megbecsülésre van szükségük. Arra, hogy engedjük őket létezni, és gyönyörködjünk abban, ahogy személyiségük kibontakozik. Aki jót akar tenni valaki mással, apró részletekben kell tennie.” – írta William Blake majd kétszáz évvel ezelőtt. Ma sem kell mást tennünk, most is kínálkozik rá lehetőség és alkalom.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.