Tízórai | Aktuális témák

Oszlánszky Gábor: Kardok és tőrök


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


2012. április 5. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Miért kard a kard? S mi, ha nem az? Mitől damaszkuszi a damaszkuszi penge? Miben hasonlít (hasonlít?) a japán kard a magyarhoz? Oszlánszky Gábor előadása.

Oszlánszky Gábor személyében egy megszállott műgyűjtőt tisztelhetünk. Saját elmondása szerint 5 éve kezdődött ez nála. Azóta kb. 100 történelmi kardot és tőrt gyűjtött össze. Van közöttük gladius, spatha, szablya, pallos és még sok más. Az előadás kedvéért a legtöbbet el is hozta, emellett készített egy bemutatót. A kettő segítségével megismertette a közönséggel a fegyvereit. Előfordult egy két másolat, de nagy számban voltak eredeti darabok is. Miközben megnéztük ezeket a kincseket, a történelmi korszakokba és a fegyvernemekbe is betekintést nyerhettünk. Megtudtuk, melyik fegyvert mikor és mire használták, miért néz ki úgy, ahogy kinéz, és hogyan készítették. Pár darabról érdekességeket is hallhattunk, mint például a katanáról, a japán szamurájok kardjáról (ezzel a darabbal kapcsolatban volt a legnagyobb az érdeklődés). Fény derült a kard és a szablya közti különbségre is (a kard egyenes kétélű pengével rendelkezik, míg a szablya hajlítottal).


Képgaléria

Az utolsó negyedórában minden kiállított fegyver kézbe vehető volt védőkesztyű használatával. Még arra is volt lehetőség, hogy koszorúkat kapjunk el a kardokkal. Minden résztvevőnek tudott újat mondani ez a teljesen lenyűgöző előadás.

Németh Ádám
A legfrissebb cikkek a rovatban

„Nem tudtam, hogy lehetetlen, ezért megcsináltam” avagy A végzős évfolyam idei díjazottjai

Szép hagyománya iskolánknak, hogy a ballagási ünnepségen kerülnek átadásra a végzősök díjai. Az ünnepség idén ugyan elmaradt, de természetesen a díjak ugyanúgy kiosztásra kerülnek.

Ballagás 2020

Bár idén a ballagás a hagyományos formájában elmaradt, de úgy gondoltuk, az ünnepséget elvisszük az otthonaitokba.

Érettségik, tanévnaptár-változások, ballagás

Az igazgató úr tájékoztatója olvasható az érettségiről, az előrehozott vizsgákról, a tanévnaptár változásairól és a ballagásról.

Leköszönt az ID

Földi Teodor nyílt levélben köszöni meg azt az egy évet, amit az ID élén tölthetett. Márciusban lejárt a mandátuma. Az új elnök Csiszár Dóra.

Készítsetek flash mobot egymástól távol!

Az igazgató úr pénteki videoüzenetében felvetett flash mob-versenyének kiírása.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.