Tízórai | Aktuális témák

Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren
A cikk linkje:
2011. december 21. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

A tavalyi nagy siker miatt idén is elmentem a Vörösmarty térre, a karácsonyi vásárra.

Már a Váci utcán sétálva, és közeledve a tér felé lehet érezni a vásár hangulatát. Utcai muzsikusok, élő, emberi szobrok, pohárral zenélő emberek kísérnek minket végig a hosszú, gyönyörűen kivilágított és feldíszített útszakaszon, ami a térre vezet minket.

A hangulat elengedhetetlen tényezői mind megtalálhatók a vásáron. Az embertömeg, ami mellett alig lehet haladni, a forralt bor, a puncs, a töki pompos, a kürtöskalács és a különböző húsok illata. A rengeteg kézműves bódéknál mindenki talál magának valami ajándékot. Voltak nemezből készült virágos bódék és tűzzománcos fülbevalók, nyakláncok, karkötők. De akadt rengeteg táskás, különböző bőrből készült tárgyak, cipzárból készített tolltartók, finom illatú szappanok, gyönyörű gyertyák. Mindezekben talán a leghihetetlenebb, hogy ezeket mind kézzel készítették.

Az ételes házikókból a személyes kedvencem (természetesen a kürtöskalácsos után!) az volt, ahol árultak tenyér nagyságú zsíros kenyereket, sütiket, forró teát és kakaót. A legjobb részét még nem mondtam. Nem voltak konkrét árak, hanem aki amennyit gondolt, bedobott egy üveg gyűjtőbe, és annyit evett és ivott, amennyit akart. A gyűjtött pénzt pedig a rászorulóknak, hátrányos helyzetű családoknak és a betegeknek adják. Szerintem ennyivel igazán mi is hozzájárulhatunk, hogy ha nem is minden embernek, de talán néhánnyal több családnak boldogabb legyen a karácsony.

Programokban sincs hiány, hiszen egy hatalmas színpad áll a téren, ahol különböző zenei stílusban fellépő zenekarok, bábozók szórakoztatják az embereket. És még a legkisebbeknek is akad program: egy kézműves sátor. Sőt, vannak napok, amikor még a Mikulás is itt van, szaloncukrot osztogat, és lehet vele fényképezkedni.

Varázslatos látványosságnak számít a Gerbeaud-házra vetített fényjáték, amit hangulatos zene kísér. Kötelező megnézni!


Képgaléria

Most sem volt csalódás a számomra, szóval idén is kötelező elmenni egyszer. És szerencsére 2011. december 30-án lesz vége csak a vásárnak, tehát még nem késtek le semmit azok, akiknek még nem volt idejük elmenni!

Molnár Szabina
A legfrissebb cikkek a rovatban

Bronz a világűrből

Kozák András bronzérmet hozott a XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáról. Andrásnak ez már a második olimpiai bronzérme ezen a nyáron.

Beszámoló az idei sporttáborról (tanári szemmel)

Idén 9. alkalommal szerveztünk sporttábort Tiszainokán Illés Vanda kolléganőmmel. 38 diákkal utaztunk le a Tisza partjára. A társaságban voltak „kicsik” és „nagyok”, öregdiákok. Voltak első „inokázók” és már rutinos sporttáborozók.

Beszámoló az Álarc mögött tehetséggondozó programról

Az „Álarc mögött” élmény- és alkotásközpontú, komplex tehetséggondozó program célja az volt, hogy olyan tehetséges diákokat fejlesszünk, akik a korábbi években már foglalkoztak szín- és/vagy táncművészettel.

Lovagtábor

Május második hetében zajlott a nyolcadikosoknak szervezett erdei iskola, ahol az évfolyamunk jobban összekovácsolódhatott, illetve középkori témakörű feladatokat végeztünk el. Ilyen volt például a lányoknak a ruhavarrás és a fiúknak a batyukészítés (amiket teljesen saját kezűleg, korhűen készítettünk el), a fakardozások és egy lovagkori előadás, ahol megismerkedhettünk a középkori lovagi fegyverzettel.

Gyermeknap

„A gyermekeknek biztonságra, védelemre, szeretetre és megbecsülésre van szükségük. Arra, hogy engedjük őket létezni, és gyönyörködjünk abban, ahogy személyiségük kibontakozik. Aki jót akar tenni valaki mással, apró részletekben kell tennie.” – írta William Blake majd kétszáz évvel ezelőtt. Ma sem kell mást tennünk, most is kínálkozik rá lehetőség és alkalom.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.