Tízórai | Aktuális témák

Trick or treat!


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


2011. október 27. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

A mai fiataloknak valószínűleg az amerikai ünnep és az ehhez kapcsolódó rengeteg horrorfilm jut eszébe először a szó hallatán. Ám akármilyen meglepő, a halloween gyökerei a régmúlt kelta korokra nyúlnak vissza. Az angolszász országokban elsőként „meghonosult”, ám már az egész világban – így hazánkban is – népszerűnek számító ünnepről van szó.

Az ünnep a Brit-szigetek területéről és a mai Franciaország északi részén élő keltáktól ered, akik november elsején ünnepelték az újévet. Az újév előestéjén, vagyis október 31-én a napisten a halál és sötétség fogságába került, a halottak lelkei pedig ezen az éjjel vándoroltak a holtak birodalmába. A druidák szent helyeiken gyülekezve áldozatokat mutattak be az isteneknek, és különféle szertartásokkal próbálták távol tartani a szellemeket, megkönnyítve vándorlásukat. Miután kialudt a tűz, az ünneplők hazatértek, a parázsból pedig egy-egy darabot otthonaikba vittek, ahol ismét tüzet gyújtottak és egész éjszaka virrasztottak. (Ezt az ünnepet Samhainnak hívják.) A kelták mellett római hatások is formálták a halloweent. A fák és a gyümölcsök istennőjének, Pomonának ünnepét szinte ugyanekkor rendezték. Ennek szimbóluma volt a halloween ünnep mai formájában fontos szerepet játszó alma is. Később a szokások összefonódtak és kialakultak az esemény ma is visszaköszönő jelképei: a boszorkány, a fekete macska, a csontváz, illetve a tréfálkozás és a jóslás.


Trick or treat!
Forrás: www.ronniesaini.com

A kereszténység elterjedésével nem tűntek el ezek a régi hagyományok, hanem részleteiben beépültek a mindenszentek (november 1-je) és halottak napja (november 2-a) ünnepkörbe. A hívők számára október utolsó napja a legvékonyabb választóvonal a holtak és az élők világa között. Ezen a napon az ősi hiedelmek szerint az eltávozott lelkek megpróbálnak visszatérni az élők világába. A hívek különféle módon próbálták a szellemeket távol tartani otthonaiktól, például jelmezekbe öltözve, felvonulásokkal vagy tűzgyújtással. Később az ünnep skót, ír és walesi közvetítéssel került át Észak-Amerikába, majd immáron az amerikai kultúra részeként terjedt el Nyugat-Európában. Maga a halloween szó mindenszentek előestéjét jelenti, amely az angol „All Hallows Eve” kifejezés rövidített alakjából alakult ki.

Jelképe a töklámpás (Jack-o'-lantern), amely szintén a keltáktól származik. Hagyományos halloween játéknak számít az almahalászat, vagy a madzagra fűzött édességek elfogyasztása anélkül, hogy a játékosok használnák a kezüket. Ezenkívül, mint azt sokan tudjátok, Amerikában népszerű a „Trick or treat!” („Csokit vagy csalunk!”) játék is, melynek lényege, hogy jelmezbe öltözött gyermekek házról házra járnak és az előbb említett mondattal szólítják fel a bentlakókat a „pártfoglalásra”. Általában édességeket kapnak, ám néhány felnőtt a „csíny” részét, vagyis a játékos fenyegetést választja.

Sajnos Magyarországon egyelőre annyira nem elterjedt a dolog, legalábbis sokan nem szeretnének „játszani”, így (főleg a „Trick or treat!” része) nehéz, de véleményem szerint nem lehetetlen vállalkozás úgy ünnepelni, akárcsak Amerikában. Örömmel konstatáltam viszont, hogy tartanak Halloween Fesztivált Budapesten, amely egy nagyon jó lépése annak, hogy ne csak értelmetlen Amerikától átvett „ünnepeink” legyenek, de valódi céllal bírók is.

Seben Laura
A legfrissebb cikkek a rovatban

„Nem tudtam, hogy lehetetlen, ezért megcsináltam” avagy A végzős évfolyam idei díjazottjai

Szép hagyománya iskolánknak, hogy a ballagási ünnepségen kerülnek átadásra a végzősök díjai. Az ünnepség idén ugyan elmaradt, de természetesen a díjak ugyanúgy kiosztásra kerülnek.

Ballagás 2020

Bár idén a ballagás a hagyományos formájában elmaradt, de úgy gondoltuk, az ünnepséget elvisszük az otthonaitokba.

Érettségik, tanévnaptár-változások, ballagás

Az igazgató úr tájékoztatója olvasható az érettségiről, az előrehozott vizsgákról, a tanévnaptár változásairól és a ballagásról.

Leköszönt az ID

Földi Teodor nyílt levélben köszöni meg azt az egy évet, amit az ID élén tölthetett. Márciusban lejárt a mandátuma. Az új elnök Csiszár Dóra.

Készítsetek flash mobot egymástól távol!

Az igazgató úr pénteki videoüzenetében felvetett flash mob-versenyének kiírása.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.