Tízórai | Aktuális témák

Transzszexuális empátia és egyéb nyalánkságok, avagy prózódiai baklövészet kezdőknek
A cikk linkje:
2004. április 7. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Már előre fentük a fogunkat az igazán színvonalasnak ígérkező Börzsönyi-Czéh-féle – ezúttal nem zenei – produkcióra. Rossz versek? Hmmm… Az már sejtetett valamit, hogy a sok jelentkező miatt az eredeti terem helyett a fiútesiben gyűlt össze a nagyérdemű. Az elvárható néhány perces késés után azonnal a húrokba … izé… a lapok közé csaptak az előadók.

Szépen lassan megismerkedtünk olyan, méltatlanul elfeledett versszobrászokkal, mint pl. Szittya Attila Bendegúz, Széchényi Szabó Mózes, Kovács/Faludy Fanni, Sakk Béláné, vagy épp a magát legtöbb verssel képviselő Katona László. (elnézést az esetleges név-elírásokért)

A műfaji és nyelvtani határokat ledöntő kalandozásunk során oly témák tucatjaival szembesültünk, melyek igazságtalanul maradtak/maradnak/fognak lemaradni az irodalomórák palettáiról: a huligán életforma rejtelmei, Szöul ostroma „véres jenkik” által, a temetői humor, a gyöngyhalászok szarkasztikus életfilozófiája stb.

Minden elismerésünk Börzsönyi és Czéh Tanár Uraké, akik képesek voltak szinte fa-arccal felolvasni és kommentálni magyar vagy magyar származású költőink remekeit, és minden sajnálatunk azoké, akik nem jöttek el, pedig a tornateremben akadt volna még hely…

Barna Richard és Diószegi Tamás
BaD.Bros
A legfrissebb cikkek a rovatban

Bronz a világűrből

Kozák András bronzérmet hozott a XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáról. Andrásnak ez már a második olimpiai bronzérme ezen a nyáron.

Beszámoló az idei sporttáborról (tanári szemmel)

Idén 9. alkalommal szerveztünk sporttábort Tiszainokán Illés Vanda kolléganőmmel. 38 diákkal utaztunk le a Tisza partjára. A társaságban voltak „kicsik” és „nagyok”, öregdiákok. Voltak első „inokázók” és már rutinos sporttáborozók.

Beszámoló az Álarc mögött tehetséggondozó programról

Az „Álarc mögött” élmény- és alkotásközpontú, komplex tehetséggondozó program célja az volt, hogy olyan tehetséges diákokat fejlesszünk, akik a korábbi években már foglalkoztak szín- és/vagy táncművészettel.

Lovagtábor

Május második hetében zajlott a nyolcadikosoknak szervezett erdei iskola, ahol az évfolyamunk jobban összekovácsolódhatott, illetve középkori témakörű feladatokat végeztünk el. Ilyen volt például a lányoknak a ruhavarrás és a fiúknak a batyukészítés (amiket teljesen saját kezűleg, korhűen készítettünk el), a fakardozások és egy lovagkori előadás, ahol megismerkedhettünk a középkori lovagi fegyverzettel.

Gyermeknap

„A gyermekeknek biztonságra, védelemre, szeretetre és megbecsülésre van szükségük. Arra, hogy engedjük őket létezni, és gyönyörködjünk abban, ahogy személyiségük kibontakozik. Aki jót akar tenni valaki mással, apró részletekben kell tennie.” – írta William Blake majd kétszáz évvel ezelőtt. Ma sem kell mást tennünk, most is kínálkozik rá lehetőség és alkalom.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.