Tízórai | Aktuális témák

Fehér László: Topológia, avagy a rugalmas geometria tudománya

Itt a méret nem számít
A cikk linkje:
2004. április 6. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Fehér László tartott Topológia címmel előadást, aki az ELTE TTK Analízis Tanszékének tanára.

A topológia igen érdekes világába vezetett be minket Fehér László, aki a plakátokon is felvetett izgalmas kérdésekre adott választ. Szóba kerültek a négydimenziós gömbök, az egyoldalú felületek, a térképészeti alapproblémák. Beszélt arról is, miért van a Földön valahol mindig szélcsend. Sőt egy sündisznót is megfésültünk volna, ha ez lehetséges lenne.

A hallgatóság készségesen reagált Fehér László felkéréseire, így nem egy problémát maguk a hallgatók szemléltettek. Ilyenkor az előadás nagyban hasonlított egy illúzionista fellépésére: szinte már hihetetlennek hatott. Mintha varázslat szemtanúi lettünk volna.

Igen izgalmas, de nehéz problémákba kaptunk betekintést ebben a szűk másfél órában.

Tóth Attila
A legfrissebb cikkek a rovatban

Bronz a világűrből

Kozák András bronzérmet hozott a XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáról. Andrásnak ez már a második olimpiai bronzérme ezen a nyáron.

Beszámoló az idei sporttáborról (tanári szemmel)

Idén 9. alkalommal szerveztünk sporttábort Tiszainokán Illés Vanda kolléganőmmel. 38 diákkal utaztunk le a Tisza partjára. A társaságban voltak „kicsik” és „nagyok”, öregdiákok. Voltak első „inokázók” és már rutinos sporttáborozók.

Beszámoló az Álarc mögött tehetséggondozó programról

Az „Álarc mögött” élmény- és alkotásközpontú, komplex tehetséggondozó program célja az volt, hogy olyan tehetséges diákokat fejlesszünk, akik a korábbi években már foglalkoztak szín- és/vagy táncművészettel.

Lovagtábor

Május második hetében zajlott a nyolcadikosoknak szervezett erdei iskola, ahol az évfolyamunk jobban összekovácsolódhatott, illetve középkori témakörű feladatokat végeztünk el. Ilyen volt például a lányoknak a ruhavarrás és a fiúknak a batyukészítés (amiket teljesen saját kezűleg, korhűen készítettünk el), a fakardozások és egy lovagkori előadás, ahol megismerkedhettünk a középkori lovagi fegyverzettel.

Gyermeknap

„A gyermekeknek biztonságra, védelemre, szeretetre és megbecsülésre van szükségük. Arra, hogy engedjük őket létezni, és gyönyörködjünk abban, ahogy személyiségük kibontakozik. Aki jót akar tenni valaki mással, apró részletekben kell tennie.” – írta William Blake majd kétszáz évvel ezelőtt. Ma sem kell mást tennünk, most is kínálkozik rá lehetőség és alkalom.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.