Tízórai | Aktuális témák

Tuska Ágnes: 1500 éves módszer a gömb térfogatának kiszámítására


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2004. április 6. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Tuska Ágnes a California State University Fresno Matematika Tanszékének professzora, aki az ottani matematika tanárok képzésében vesz részt. 1983-ban végzett az ELTE-n, majd 1986-ig a Berzsenyi Gimnáziumban oktatott matematikát. PhD-je után az Egyesült Államokba került.

Ahogy az előadás címe is mutatja, megismerkedhettünk egy 1500 éves ötlettel, aminek a segítségével ki tudjuk számolni a gömb térfogatát. Jobban érthető, ha azt mondom, hogy a már általános iskolában ismert képlet tartalmára világított rá Tuska Ágnes.

A gömb egy igen egyszerűnek vélt objektum, de ebből az egyszerűségéből sok nehézség is adódik. Az egyik a térfogatának kiszámítása. Nem kell magyarázkodni, miért is olyan fontos ez a probléma. Már az időszámításunk előtti évszázadokban is sokan próbálkoztak a megoldásával. Érthető és nagyon érdekes lépésekkel mutatta meg ezt a folyamatot Tuska Ágnes az előadáson megjelent közönségnek. Ügyesen bevonta a hallgatóságot is az előadásba: a bizonyítás utolsó lépéseit az egyik hallgató végezte el a táblánál. Mindeközben többször is kihangsúlyozta az emberi matematikus gondolkodás lényegét: ha egy összetett probléma előtt állunk, bontsuk kisebb, jobban megközelíthető problémákra, majd ezeket próbáljuk megoldani. Továbbá élhetünk azzal a lehetősséggel is, hogy a megoldandó problémát helyettesítjük egy vele egyenértékűvel. Hátha azzal könnyebben boldogulunk.

Egy érdekes problémával és egy nívós előadással lett az gazdagabb, aki az előadást megtekintette.

(Aki Tuska Ágnesnek szeretne írni, az a agnest@csufresno.edu címre írhat.)

Tóth Attila

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Arany a Dürer Versenyen

2020. február 7. és 9. között került megrendezésre Miskolcon a Dürer Verseny, ahonnan aranyat hozott a Szent István Gimnázium és az Apáczai közös csapata.

Szalagavató bál 2020

Képek szöveg nélkül.

Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny eredménye

Elérhetők az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny eredményei.

Ilyen volt 2019 második fele

Képekben 2019 őszi féléve.

Ilyen volt 2019 első fele

Képekben 2019 tavaszi féléve.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.