Tízórai | Aktuális témák

Tuska Ágnes: 1500 éves módszer a gömb térfogatának kiszámítására


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2004. április 6. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Tuska Ágnes a California State University Fresno Matematika Tanszékének professzora, aki az ottani matematika tanárok képzésében vesz részt. 1983-ban végzett az ELTE-n, majd 1986-ig a Berzsenyi Gimnáziumban oktatott matematikát. PhD-je után az Egyesült Államokba került.

Ahogy az előadás címe is mutatja, megismerkedhettünk egy 1500 éves ötlettel, aminek a segítségével ki tudjuk számolni a gömb térfogatát. Jobban érthető, ha azt mondom, hogy a már általános iskolában ismert képlet tartalmára világított rá Tuska Ágnes.

A gömb egy igen egyszerűnek vélt objektum, de ebből az egyszerűségéből sok nehézség is adódik. Az egyik a térfogatának kiszámítása. Nem kell magyarázkodni, miért is olyan fontos ez a probléma. Már az időszámításunk előtti évszázadokban is sokan próbálkoztak a megoldásával. Érthető és nagyon érdekes lépésekkel mutatta meg ezt a folyamatot Tuska Ágnes az előadáson megjelent közönségnek. Ügyesen bevonta a hallgatóságot is az előadásba: a bizonyítás utolsó lépéseit az egyik hallgató végezte el a táblánál. Mindeközben többször is kihangsúlyozta az emberi matematikus gondolkodás lényegét: ha egy összetett probléma előtt állunk, bontsuk kisebb, jobban megközelíthető problémákra, majd ezeket próbáljuk megoldani. Továbbá élhetünk azzal a lehetősséggel is, hogy a megoldandó problémát helyettesítjük egy vele egyenértékűvel. Hátha azzal könnyebben boldogulunk.

Egy érdekes problémával és egy nívós előadással lett az gazdagabb, aki az előadást megtekintette.

(Aki Tuska Ágnesnek szeretne írni, az a agnest@csufresno.edu címre írhat.)

Tóth Attila

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Eredmények Marosvásárhelyről

Egy hete zajlott Marosvásárhelyen a 40. disputa bajnokság.

3. és 4. helyezés a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen

2019. november 5-én és 6-án Szegeden a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen 3 fős csapatok fizika, biológia és kémia feladatok révén mérkőztek meg.

A mai napon az 1956. október 23. napján kitört forradalom és szabadságharc hőseiről emlékeztünk meg

A megemlékezés keretében a 4. óra alatt egy 30 perces rádióműsort hallgattunk meg az osztálytermekben. A színvonalas műsort Borhegyi Péter tanár úr vezetésével a gimnázium 10.B osztályának tanulói készítették és adták elő. A cikkben lévő galéria október 23-ig még frissül.

Kozák András és Almási Balázs elnyerte a Richter Gedeon Nyrt. Talentum Alapítvány ösztöndíját

2019. október 2-án ünnepélyes keretek között átadták a Richter Gedeon Talentum Alapítvány ösztöndíjait a Richter Centenáriumi Emléktárban.

Egy nap sztrájk – Stec Kaidi tudósítása a klímasztrájkról

Beszámolót olvashattok a pénteki klímasztrájkról Stec Kaidi Tea tollából.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.