Tízórai | Aktuális témák

Tuska Ágnes: 1500 éves módszer a gömb térfogatának kiszámítására
A cikk linkje:
2004. április 6. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Tuska Ágnes a California State University Fresno Matematika Tanszékének professzora, aki az ottani matematika tanárok képzésében vesz részt. 1983-ban végzett az ELTE-n, majd 1986-ig a Berzsenyi Gimnáziumban oktatott matematikát. PhD-je után az Egyesült Államokba került.

Ahogy az előadás címe is mutatja, megismerkedhettünk egy 1500 éves ötlettel, aminek a segítségével ki tudjuk számolni a gömb térfogatát. Jobban érthető, ha azt mondom, hogy a már általános iskolában ismert képlet tartalmára világított rá Tuska Ágnes.

A gömb egy igen egyszerűnek vélt objektum, de ebből az egyszerűségéből sok nehézség is adódik. Az egyik a térfogatának kiszámítása. Nem kell magyarázkodni, miért is olyan fontos ez a probléma. Már az időszámításunk előtti évszázadokban is sokan próbálkoztak a megoldásával. Érthető és nagyon érdekes lépésekkel mutatta meg ezt a folyamatot Tuska Ágnes az előadáson megjelent közönségnek. Ügyesen bevonta a hallgatóságot is az előadásba: a bizonyítás utolsó lépéseit az egyik hallgató végezte el a táblánál. Mindeközben többször is kihangsúlyozta az emberi matematikus gondolkodás lényegét: ha egy összetett probléma előtt állunk, bontsuk kisebb, jobban megközelíthető problémákra, majd ezeket próbáljuk megoldani. Továbbá élhetünk azzal a lehetősséggel is, hogy a megoldandó problémát helyettesítjük egy vele egyenértékűvel. Hátha azzal könnyebben boldogulunk.

Egy érdekes problémával és egy nívós előadással lett az gazdagabb, aki az előadást megtekintette.

(Aki Tuska Ágnesnek szeretne írni, az a agnest@csufresno.edu címre írhat.)

Tóth Attila
A legfrissebb cikkek a rovatban

Bronz a világűrből

Kozák András bronzérmet hozott a XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáról. Andrásnak ez már a második olimpiai bronzérme ezen a nyáron.

Beszámoló az idei sporttáborról (tanári szemmel)

Idén 9. alkalommal szerveztünk sporttábort Tiszainokán Illés Vanda kolléganőmmel. 38 diákkal utaztunk le a Tisza partjára. A társaságban voltak „kicsik” és „nagyok”, öregdiákok. Voltak első „inokázók” és már rutinos sporttáborozók.

Beszámoló az Álarc mögött tehetséggondozó programról

Az „Álarc mögött” élmény- és alkotásközpontú, komplex tehetséggondozó program célja az volt, hogy olyan tehetséges diákokat fejlesszünk, akik a korábbi években már foglalkoztak szín- és/vagy táncművészettel.

Lovagtábor

Május második hetében zajlott a nyolcadikosoknak szervezett erdei iskola, ahol az évfolyamunk jobban összekovácsolódhatott, illetve középkori témakörű feladatokat végeztünk el. Ilyen volt például a lányoknak a ruhavarrás és a fiúknak a batyukészítés (amiket teljesen saját kezűleg, korhűen készítettünk el), a fakardozások és egy lovagkori előadás, ahol megismerkedhettünk a középkori lovagi fegyverzettel.

Gyermeknap

„A gyermekeknek biztonságra, védelemre, szeretetre és megbecsülésre van szükségük. Arra, hogy engedjük őket létezni, és gyönyörködjünk abban, ahogy személyiségük kibontakozik. Aki jót akar tenni valaki mással, apró részletekben kell tennie.” – írta William Blake majd kétszáz évvel ezelőtt. Ma sem kell mást tennünk, most is kínálkozik rá lehetőség és alkalom.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.