Tízórai | Aktuális témák

Tuska Ágnes: 1500 éves módszer a gömb térfogatának kiszámítására


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


2004. április 6. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Tuska Ágnes a California State University Fresno Matematika Tanszékének professzora, aki az ottani matematika tanárok képzésében vesz részt. 1983-ban végzett az ELTE-n, majd 1986-ig a Berzsenyi Gimnáziumban oktatott matematikát. PhD-je után az Egyesült Államokba került.

Ahogy az előadás címe is mutatja, megismerkedhettünk egy 1500 éves ötlettel, aminek a segítségével ki tudjuk számolni a gömb térfogatát. Jobban érthető, ha azt mondom, hogy a már általános iskolában ismert képlet tartalmára világított rá Tuska Ágnes.

A gömb egy igen egyszerűnek vélt objektum, de ebből az egyszerűségéből sok nehézség is adódik. Az egyik a térfogatának kiszámítása. Nem kell magyarázkodni, miért is olyan fontos ez a probléma. Már az időszámításunk előtti évszázadokban is sokan próbálkoztak a megoldásával. Érthető és nagyon érdekes lépésekkel mutatta meg ezt a folyamatot Tuska Ágnes az előadáson megjelent közönségnek. Ügyesen bevonta a hallgatóságot is az előadásba: a bizonyítás utolsó lépéseit az egyik hallgató végezte el a táblánál. Mindeközben többször is kihangsúlyozta az emberi matematikus gondolkodás lényegét: ha egy összetett probléma előtt állunk, bontsuk kisebb, jobban megközelíthető problémákra, majd ezeket próbáljuk megoldani. Továbbá élhetünk azzal a lehetősséggel is, hogy a megoldandó problémát helyettesítjük egy vele egyenértékűvel. Hátha azzal könnyebben boldogulunk.

Egy érdekes problémával és egy nívós előadással lett az gazdagabb, aki az előadást megtekintette.

(Aki Tuska Ágnesnek szeretne írni, az a agnest@csufresno.edu címre írhat.)

Tóth Attila
A legfrissebb cikkek a rovatban

„Nem tudtam, hogy lehetetlen, ezért megcsináltam” avagy A végzős évfolyam idei díjazottjai

Szép hagyománya iskolánknak, hogy a ballagási ünnepségen kerülnek átadásra a végzősök díjai. Az ünnepség idén ugyan elmaradt, de természetesen a díjak ugyanúgy kiosztásra kerülnek.

Ballagás 2020

Bár idén a ballagás a hagyományos formájában elmaradt, de úgy gondoltuk, az ünnepséget elvisszük az otthonaitokba.

Érettségik, tanévnaptár-változások, ballagás

Az igazgató úr tájékoztatója olvasható az érettségiről, az előrehozott vizsgákról, a tanévnaptár változásairól és a ballagásról.

Leköszönt az ID

Földi Teodor nyílt levélben köszöni meg azt az egy évet, amit az ID élén tölthetett. Márciusban lejárt a mandátuma. Az új elnök Csiszár Dóra.

Készítsetek flash mobot egymástól távol!

Az igazgató úr pénteki videoüzenetében felvetett flash mob-versenyének kiírása.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.