Tízórai | Aktuális témák

Dr. Veres Gábor gyermekgyógyász: Hogyan néz ki belülről a gyomorbél traktus – ép és kóros viszonyok (nyugi, nem bánt :))


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2010. április 2. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Nagy lehetőséget kaptam arra, hogy megoszthassam azokkal az emberekkel a véleményemet, akik azt állították, hogy ez mind borzasztó ízléstelen, reggelitől megszabadító dolog. (Megvallom őszintén, a cím tényleg nem étvágygerjesztő, bár számomra tetszetős.)

Nos, akkor kezdem az elején, hogy milyen is volt valójában (nagyon színes!). 9 óra előtt pár perccel beültünk a 12.A termébe, mondhatni, épphogy megtaláltuk… s annak ellenére, hogy az Interneten 20-an jelentkeztek, mindössze maximum 10-en voltunk. Ez azonban nem jelentett problémát, mert az sem jó, ha zsúfolt lett volna. Gyermekgyógyász előadónk, aki egyben egyfajta bélspecialista is (a „véres” doktor úr), késve ám, de megérkezett. Elkezdte előadását, egy cseppet sem szívet melengető bejelentéssel, ami kb. ezt jelentette: „Bocsika, nem tudom bemutatni az egészet, mert 10 órára el kell mennem egy másikat tartani!” Ettől függetlenül mindenki padlót fogott, és szedte össze a leesett állát az egésztől, főleg a képektől (nem is csoda…).

Megtudtuk a következőket:
ha a bélrendszerünket kiterítenénk, akkor egy teniszpálya nagyságot kapnánk, ugye milyen durva?
hogy a pylorus gyomrot, a cöliákia lisztérzékenységet jelent (a társadalom 1%-a az), a bélben úgynevezett „kis giliszták”, azaz bélbolyhok vannak.
hogy sok dolog között szoros összefüggés adja a harmóniát (lásd, ha egy kismama tehéntejet iszik, akkor a négy hónapos gyerek székletében friss vércseppek lesznek, vagy a lisztérzékeny gyerekek a II. világháborúban teljesen jól megvoltak, mert nem volt kenyér, majd amikor vége lett, és már nem éheztek, újra nagyon betegek lettek).


Dr. Veres Gábor gyermekgyógyász:
Hogyan néz ki belülről a gyomorbél traktus
– ép és kóros viszonyok

Beavatott az endoszkóp, és a biopsziás mintavételi fogó használatának rejtélyeibe. Példaképpen 16 év felett, ha egy emberke dohányozik, nem altatja el, mert az iszonyú fájdalmak elgondolkodtatják a káros szenvedélyein. Mesélt kellemes élményeiről és azokból adódó tapasztalatairól, ami arról szólt, hogy egy gazdag család csemetéje lenyelt egy 20 centest, de a szülők csak 10 centről tudtak, és egyáltalán nem bíztak a magyar orvoslásban. Megmondom őszintén, én sem ígérném meg egy beteg anyjának, hogy kiszedném egy fele akkora hálóval egy perc alatt.

Végezetül afelől érdeklődött, ki adja a fejét orvosnak. Én is jelentkeztem, de engem észre se vett, szinte mintha nem is lettem volna ott. Nem hittem volna, hogy ennyire számít az ember kora (én voltam a legpöttömebb)! Utána sok sikert és a jövőben való találkozást kívánt.

Az előadás jó választás volt, mert tudom, hogy ilyennel fogok foglalkozni a jövőben, és megvallom őszintén, élveztem a sokak számára nagyon idegen világot.


Dr. Veres Gábor gyermekgyógyász:
Hogyan néz ki belülről a gyomorbél traktus
– ép és kóros viszonyok

Repkényi Dorottya

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Eredmények Marosvásárhelyről

Egy hete zajlott Marosvásárhelyen a 40. disputa bajnokság.

3. és 4. helyezés a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen

2019. november 5-én és 6-án Szegeden a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen 3 fős csapatok fizika, biológia és kémia feladatok révén mérkőztek meg.

A mai napon az 1956. október 23. napján kitört forradalom és szabadságharc hőseiről emlékeztünk meg

A megemlékezés keretében a 4. óra alatt egy 30 perces rádióműsort hallgattunk meg az osztálytermekben. A színvonalas műsort Borhegyi Péter tanár úr vezetésével a gimnázium 10.B osztályának tanulói készítették és adták elő. A cikkben lévő galéria október 23-ig még frissül.

Kozák András és Almási Balázs elnyerte a Richter Gedeon Nyrt. Talentum Alapítvány ösztöndíját

2019. október 2-án ünnepélyes keretek között átadták a Richter Gedeon Talentum Alapítvány ösztöndíjait a Richter Centenáriumi Emléktárban.

Egy nap sztrájk – Stec Kaidi tudósítása a klímasztrájkról

Beszámolót olvashattok a pénteki klímasztrájkról Stec Kaidi Tea tollából.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.