Tízórai | Aktuális témák

Peresztegi Sándor: A hosszú élet lehetőségei
A cikk linkje:
2010. április 1. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Peresztegi Sándor egy valóban érdekes és sokakat megosztó előadást tartott. Témája (az egészség megőrzése, visszaszerzése, betegségek megelőzése, stb.) fontos dolog napjainkban. Talán az egyik legfontosabb.

Kezdésként megtudhattuk, hogy az emberi sejtek (és csak azok) gyakorlatilag halhatatlanok lennének. Ez mindenképp megragadja a figyelmet. (Örökélet, és vért se kell szívni hozzá?) A „halandóságunk” oka nem más, mint a figyelmetlenségünk, pontosabban az érdektelenségünk. Na meg persze a nagy cégek – mindig a nagy cégek! –, akik milliókat kaszálnak (mérgező) termékeikkel. Peresztegi Sándor álláspontja szerint (mely számomra hiteles volt rengeteg kitüntetése és a sok vizsgálat eredményének fényében), ha megfelelő termékeket vennénk, megvalósulhatna, hogy nagyon-nagyon hosszú életet éljünk 28 éves külsővel, olcsón. Csábító, nem? Az előadás azonban nem volt kifogástalan. Elhangzottak vélemények, hozzászólások, miszerint egyes termékeket kifejezetten reklámozott a könnyen meggyőzhető 15 éveseknek, valamint előadása merőben csak az előadó véleményét tükrözte. Nem tudom. Lehet, hogy tényleg reklámozott, és lehet, hogy ez így Apáczai Napok keretében helytelen volt. Azonban, ha ezzel csak egy családnak „jobbá” tette az életét, nem megérte? Annak a családnak mindenképp. :)


Peresztegi Sándor: A hosszú élet lehetőségei

Legyen bármi a tisztelt olvasó véleménye az előadásról (vagy az előadóról), szerintem érdemes „ráguglizni” Alexis Carrel nevére (akihez a halhatatlan sejtek „felfedezése” fűződik), és vigyázni a Sodium Lauryl Sulfate-tal. Biztos, ami biztos. :)

Kalapos Eszter
A legfrissebb cikkek a rovatban

Bronz a világűrből

Kozák András bronzérmet hozott a XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáról. Andrásnak ez már a második olimpiai bronzérme ezen a nyáron.

Beszámoló az idei sporttáborról (tanári szemmel)

Idén 9. alkalommal szerveztünk sporttábort Tiszainokán Illés Vanda kolléganőmmel. 38 diákkal utaztunk le a Tisza partjára. A társaságban voltak „kicsik” és „nagyok”, öregdiákok. Voltak első „inokázók” és már rutinos sporttáborozók.

Beszámoló az Álarc mögött tehetséggondozó programról

Az „Álarc mögött” élmény- és alkotásközpontú, komplex tehetséggondozó program célja az volt, hogy olyan tehetséges diákokat fejlesszünk, akik a korábbi években már foglalkoztak szín- és/vagy táncművészettel.

Lovagtábor

Május második hetében zajlott a nyolcadikosoknak szervezett erdei iskola, ahol az évfolyamunk jobban összekovácsolódhatott, illetve középkori témakörű feladatokat végeztünk el. Ilyen volt például a lányoknak a ruhavarrás és a fiúknak a batyukészítés (amiket teljesen saját kezűleg, korhűen készítettünk el), a fakardozások és egy lovagkori előadás, ahol megismerkedhettünk a középkori lovagi fegyverzettel.

Gyermeknap

„A gyermekeknek biztonságra, védelemre, szeretetre és megbecsülésre van szükségük. Arra, hogy engedjük őket létezni, és gyönyörködjünk abban, ahogy személyiségük kibontakozik. Aki jót akar tenni valaki mással, apró részletekben kell tennie.” – írta William Blake majd kétszáz évvel ezelőtt. Ma sem kell mást tennünk, most is kínálkozik rá lehetőség és alkalom.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.