Ajánló | Zene

R.E.M.: Around the Sun

Letisztult politikai requiem


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2005. július 28. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Kicsit több mint három évet kellett várnunk a georgiai művészi alternatív rockegyüttes, az R.E.M. legújabb stúdiólemezére. 2001-ben, hasonló várakozási idő után jelent meg legutóbbi, Reveal című lemezük, mely, bár voltak rajta kitűnő dalok is, egészében nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket. A Reveal után, szintén 2001-ben egy MTV Unplugged koncertlemezzel, majd 2003-ban dupla válogatáslemezzel (In Time: The Best of R.E.M.; In Time: Rarities and B-sides) jelentkezett újra a csapat, rajta két új dallal, a Bad Day-jel és az Animallel.

A sok lehúzott bőr után szükség volt már az új anyagra, ami végül 2004. októberében meg is jelent Around the Sun (A nap körül) címmel. Egy R.E.M.-album esetében mindig is az a központi kérdés, hogy hány új remekmű van rajta a többi, várhatóan nagyszerű nóta mellett. Az arány nem rossz, tizenháromból három és fél (ízlés szerint három, vagy négy).

A lemez első dala, a Leaving New York a kérdéses szám, amiről még sokadszori hallgatás után sem tudtam biztosan eldönteni, hogy besorolhatom-e az együttes nagy klasszikusai (pl.: Losing My Religion, Man on the Moon, Imitation of Life) közé. Azt hiszem, helyesebb lesz az olvasóra (helyesebben: zenehallgatóra) bíznom a döntést.

A szép, ám kicsit üres Electron Blue után üdítően hat a modern, ám végtelenül szép hangzású The Outsiders, (egy a remekek közül) melyben a repper Q-tip is nagyot alakít Michael Stipe oldalán. A Make it All OK-t a Final Strow és az I Wanted to Be Wrong, két meglehetősen politikus dal követi. „Még a nem annyira politikus számokban is, amelyek inkább kapcsolatokról vagy bármi másról szólnak, még ezekben is benne van, hogy hol élünk. Melankolikus lemez lett ez, de most Amerikában elég sok minden van, ami miatt az ember szomorúnak érezheti magát.” – mondja Peter Buck, az R.E.M. gitárosa. Annál is inkább igaza van, mivel a lemez megjelenése óta a demokraták elvesztették az amerikai választásokat.

Szerény véleményem szerint a CD legjobb dala a Wanderlust. Egy műfajok felett álló, csodálatos szerzemény, csak meghallgatni lehet, utánozni, vagy „elmesélni” nem. A kicsit szürke Boy in the Well után jön a The Outsiders és a Wanderlust utáni folytonosságot képviselő harmadik, a lemez érdemi részének végét jelentő Aftermarth.

Az Around the Sun maradék négy száma sem gyenge, sőt, egytől egyig frankó kis dalok, de leginkább az Aftermath levezetésének tekinthetők. Olyanok, mint egy dalciklus egybeolvadó négy darabja, kis hangulatfoltok villannak fel bennük, szép lassan megragadva a hallgatót. Ez egy elhalkuló lemez. Egyszer sem igazán hangos, de a vége felé fokozatosan elcsendesül, szinte a fülünk hallatára hal el. A dalok szépek, tiszták, egyszerűek és letisztultak. Komplex műalkotással van dolgunk, méghozzá a legjobb fajtából. Jó lemezt csinált az R.E.M., jobbat, mint képzeltük volna. Belegondolni is félelmetes, de több, mint húsz évnyi zenélés után is elmondhatjuk: nemhogy nem égtek ki, de gyakran még maguknál is jobbak, pedig az bizony nem könnyű.

Nyerges Gábor Ádám

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Karácsonyi filmajánló

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.