Ajánló | Zene

Moby Dick: Golgota
A cikk linkje:
2004. június 30. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

A cikk a D-li báb újság 2004. júniusi számában jelent meg.

Az utolsó, nyár előtti Meghallgattukban a Moby Dick tizedik albumáról szándékszom írni. Aki az anyag meghallgatása előtt még gyorsan átfutja a dalok címeit (Ámen, Mennyből az angyal, Kánaán, Teremtés, Megfeszítve), az viszonylag gyorsan rájöhet, a dalszövegek most inkább elvonatkoztatottak, s nem is mentesek a vallási jellegű témáktól, sőt! Még mindig az első meghallgatás előtt arra inteném a mit sem sejtő metálfanatikust, csak akkor hallgassa meg a cuccot, ha nem mélyen vallásos, vagy legalábbis nem zavarja a súlyosan ateista tartalom. Az egyébként viszonylag egyhangú tartalom. Bár Pusztai Zoltán és Holdampf Gábor személyében két szövegíróról is beszélhetünk, a dalok mondandói egységesek, túlságosan is. Ugyanis a tizennégy dal szövegét tekintve tökéletesen összefügg, olyannyira, hogy az már néhol egyhangú, unalmas, idegesítő. A zene tekintetében már jobb a Golgota, mely egy 1 perc, 11 másodperc hosszú, profi kis introval indul. A jó felütés után tartja is jó színvonalát a korong, a második, (Te vagy a kezdet) a harmadik (Tornyok omlanak) és a negyedik (Mennyből az angyal) című dal is kifejezetten jól sikerült. A Romlás virágától kezdve azonban, ha nem is feltűnően, de szép lassan azért elindul az ellaposodás folyamata, a számok folyamatosan egyre jellegtelenebbek, egyre ötlettelenebbek lesznek, nő bennük a zenei közhelyek száma is, de sokuk még így is ügyes darabnak mondható. Sajnos nem csak a szövegek, a lemeznek ezen a részén, úgy a közepe felé a dalok is kezdenek egyhangúvá válni, de még ez az idegesítő tény sem tudja elrontani a csodás élményt, melyet a színtiszta és hamisítatlanul profi metálzene nyújt. A Moby Dick legutóbbi dalszerzői korszakának (mondjuk az utóbbi 5-6 évnek) a legnagyszerűbb alkotása hallható a cd utolsó számaként. Az Ámen minden idők Moby Dick dalai, sőt, minden idők legjobb magyar hard rock dalai közt is előkelő helyet érdemel. Ebben a dalban, egymagában több fantázia és ötlet van, mint az egész anyagban, s bár kicsit rövid, egyszerűen nagyszerű és megunhatatlan. Nem csak a szöveg fogja meg benne az embert, melyben minden rím és sor a helyén van, hanem a zene, tehát a dobok, az ének és a gitárok is nagyon húzósak. Jó ötlet volt a cd végére helyezni ezt a dalt, ezért mondhatjuk azt, hogy a Golgota eleje és vége nagyon jó, most már csak a közepén kéne kicsit javítani, de hát jó tudni, hogy azért még a Moby Dicknek is van hova fejlődnie!

A D-li báb osztályzata: 8.5/10

Nyerges Gábor Ádám

Kapcsolódó linkek

A Moby Dick zenekar oldala
A legfrissebb cikkek a rovatban

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

KOMA Bázis közösségi színház

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

Az eltűnés sorrendjében

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett…

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.