Ajánló | Zene

Dark Clouds: Tenacity
A cikk linkje:
2003. október 31. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

A magyar underground zenei világ középtempós death/doom metal zenét játszó csapata a Dark Clouds. A 2002-ben megjelent második nagylemezük után (Global Depressing System) nagyon vártam a harmadik nagylemezt. Köves Hugó, a zenekar gitárosa jóvoltából már tavasz óta megvan az a lemez, ami most az ősszel, a zenekar 10. születésnapja alkalmából harmadik lemezként megjelenik. EP-nek készült az anyag – amit a szolnoki Denevér Stúdióban rögzítettek Töfinél –, de végül úgy döntöttek a fiúk, hogy várhatóan koncertfelvétellel kiegészitve LP lesz. A felvételek idejében a zenekar basszusgitáros nélkül működött, így a lemezen a basszust Hugó játszotta fel.

Tenacity, azaz állhatatosság: a cím választása igen erős kritikája a jelenleg a keményzenei világban uralkodó, többek számára nem túl pozitív tendenciának. Mindenki elhiheti, nagyon nehéz ebben a légkörben érvényesülni, ha a zenekarok nem akarnak az épp aktuális divathullámoknak és önkényes divatdiktátoroknak behódolni. De inkább beszéljünk a Dark Clouds zenéjéről!

Az első dal előtti bevezető megerősített abban, amit a cím választásáról gondoltam. Az elhangzó pár mondat után kegyetlenül megérkezik a zene: pörög a kétlábdob, reszelnek a mélyre hangolt gitárok, jönnek a kedves kis gitardallamok, no meg Vitya, akinek a hangja talán még durvább lett az előző lemez óta. Érezhetően markáns, karakteres a nyitódal, tökéletesen előkészíti a lemezt. Személy szerint én ezt a dalt a lemez első hallgatása közben nem tudtam átlépni. Amint vége lett, már ugrottam is vissza az elejére. Nem is tudom, hányszor hallgattam végig a második dal előtt.

A második dal blast beates dobbetétei nem várt módon felgyorsítják a nótát. Nem kell eszelős száguldozásra számítani, de a dal alig két perce rettentően intenzív.

A harmadik tétel erős kétlábdobos témával kezdődik, tipikus középtempós téma Dark Clouds módra, no meg sok gyors duplával.

Az ember képes elmerengeni a harmadik dalon, de a negyedik dalt bevezető gépfegyversorozat kizökkenti az embert a gondolataiból. A dal gyors, intenzív, feszes dobtémákkal. Ezen véletlenül sem lehet elmerengeni!

Az ötödik dal az egyik kedvencem, kellemes, jól eltalált riff vezeti fel a dalt. Külön érdekessége a nótának, hogy a nyitó szólót Töfi játszotta fel a stúdióban. Ezt a dalt hallani kell!

A hatodik dal 4 percével maratoninak számít a lemezen. De ez semmiképp nem jelenti azt, hogy unalmas lenne. Amolyan slágergyanús nóta, ha lehet ezt mondani.

A lemezt záró dal lassú, húzós riffekkel tűzdelt, erőteljes kétlábdobos támogatással. Vitya bevezetésképp beszél, majd hirtelen belekezd a hörgésbe. Másfél perces erőteljes húzás után meglepetésként érheti az embert Töfi második szólója. Tipikusan heavy metal szóló, de a zenekar zenéjéhez meglehetősen jól passzol. Mindig megdobban a szívem akkor, mikor a lecsengő szólóba belevág a súlyos gitár. Nagyon erős!

El se hittem, hogy ez a mindössze 20 perces darab annyira hatással lesz rám már az első hallgatás után, hogy csak arra várok, hogy újból a lemez elejére ugorjak egy újabb 20 perces út kedvéért. Majd 20 perc után újból az elejére és így tovább…

Értékelés: 8/10

Tóth Attila

Dark Clouds: Tenacity, 2003 (várhatóan)

1. The Hungarian Underground Lifestyle (részlet a dalból)
2. Marketing Strategy Freezone
3. Ties that Bind
4. Against all Odds We Move Along
5. Dark Clouds are Gathered
6. As Daylight Yields
7. Writing the Requiem…

Felállás:
Tauszik Viktor: ének
Czetvitz Norbert: gitár
Köves Hugó: gitár, basszusgitár
Fekete Szabolcs: dobok
A legfrissebb cikkek a rovatban

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

KOMA Bázis közösségi színház

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

Az eltűnés sorrendjében

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett…

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.