Ajánló | Színház

Gogol: A revizor

„Ne a tükröt átkozd, ha a képed ferde”
A cikk linkje:
2004. április 20. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Egy híres orosz író szerint az egész orosz irodalom Gogol Köpönyegének az ujjából bújt ki. A revizort pedig a drámatörténet egyik legjobb szatírájaként tartják számon.

A darabot most a Vígszínház művészeinek az előadásában láthatjuk, többé-kevésbé hagyományos előadásban. A revizor érkezésének a híre megzavarja az oroszországi kisváros életének rendes menetét. A város korrupt vezetői kétségbeesett tisztogatásba kezdenek: a kórházból el kell tüntetni a lézengő „öngyógyuló” betegeket (mert ugye a legjobb gyógyszer az idő és az elhatározás), a bíróságról a libákat és a vadásztrófeákat, az iskolából a vodkaszagú tanárokat… és lehetne még sorolni azokat a tényezőket, amelyeknek hála, olajozottan forognak a városka kerekei. A város agyafúrt, minden hájjal megkent vezetőit félelmük a lelepleződéstől azonban oly mértékben elvakítja, hogy könnyedén „áldozatául” esnek egy kiégett kártyás, pétervári kistisztviselő, pitiáner szélhámosnak.

Az előadás díszlete egyszerű, a jelmezek állítólag a 6o-as éveket idézik. Neves színészek a szereplők, jó játékkal. Bár némelyikük mintha túlzóan a bohózat irányába vinné el a figurát. A darab végén megállapíthatjuk, 170 év alatt a világ nem sokat változott. Mi sem. A szereplőkön jót nevettünk, de mi van, ha mi is?! Ha egy kicsit mi is…

A polgármester üvölti: „Mit röhögtök? Magatokon röhögtök!”

Méhes Barbara
A legfrissebb cikkek a rovatban

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

KOMA Bázis közösségi színház

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

Az eltűnés sorrendjében

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett…

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.