Ajánló | Múzeum, kiállítás

Káprázatos kövek

Egy királyi gyűjtemény Spanyolországból
A cikk linkje:
2005. május 17. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Március 18-tól július 3-ig a Magyar Természettudományi Múzeumban a Programa Royal Collections E.E.I.G. drágaköveinek két különálló gyűjteményét tekinthetitek meg. Az egyik gyűjtemény a 6882 darab, összesen 103.829,96 karátnyi drágakövet tartalmazó Drágakő-paradicsom, a másik pedig az összesen 43.813,5 karátnyi Páratlan drágakövek. A Káprázatos drágakövek a legnagyobb valaha is bemutatott drágakő-kiállítás.

A kiállításra szigorított biztonsági intézkedések mellett lehet bejutni, de ha ezeket betartjuk, zavartalanul gyönyörködhetünk a drágakövekben. A csiszolt drágakövek kiállítását egy általános ismertető előzi meg, ahol megismerkedhetünk a legfontosabb fogalmakkal, a lelőhelyekkel és a kövek ásványtani jellemzőivel.


A Lua de Marabá
(Marabá Holdja) topáz,
25.250 karát,
nyolcszöges csiszolás.
Fotó: P.R.C. E.E.I.G.

A tárlat olyan köveket is bemutat, amelyek tisztaságuknál, méretüknél vagy színüknél fogva egyedülállóak az egész világon. Szemtől-szembe állhatunk a Lua de Marabá (Marabá Holdja) topázzal, a Corazón Verde (Zöld Szív) smaragddal, a Giant (Óriás) gránáttal, a Sol del Sur (A Dél Napja) citrinnel, a Star (Csillag) zafírral és az Araçuaí kunzittal.

A diákok 900 Ft-ért, a felnőttek 1800 Ft-ért nézhetik meg ezt a pazar kiállítást. Tanároknak (érvényes igazolvánnyal) viszont ingyenes a megtekintés.

Kalácska Szilvia és Tóth Attila

Kapcsolódó linkek

A Magyar Természettudományi Múzeum oldala
A Programa Royal Collections oldala
A legfrissebb cikkek a rovatban

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

KOMA Bázis közösségi színház

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

Az eltűnés sorrendjében

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett…

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.