Szeghalmi Lőrincz: Levelek az árnyékvilágból | MERIDIÁN

Ajánló | Könyv

Szeghalmi Lőrincz: Levelek az árnyékvilágból

(Magvető Kiadó, Budapest, 2012)
A cikk linkje:
2012. május 3. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

A sötét borítójú, sárga bagolyszemekkel telizsúfolt borítójú kötetet nem nagy lelkesedéssel tettem be a bevásárlókosárba kedvesem unszolására. Az Alt Krisztián által jegyzett levélregényt viszont magam is két nap alatt olvastam el – letehetetlennek bizonyult.

Az archaizáló stílus és a szerző a 19. századi Ung vármegyéig repítenek vissza, ahol bizony megállt az idő. A reformkornak itt nyoma sincs, az egyetlen ismerős név, akinek halálhíréről az elbeszélő beszámol, Lenhossék Mihály orvosprofesszor. A regény Szeghalmi Lőrinc(z) doktor egy ismeretlen barátjához írt levelek sorozata az 1839-40-es évekből. A fiatal, jóravaló orvost egy alkalommal eleven békákat szülő asszonyhoz hívják… vajon tényleg a boszorkány hírében álló Puzdes néni áll a háttérben? Szeghalmi nyomozni kezd – jobbkeze egy falusi „látnok”, Bakos György, aki a népi hiedelmekben, lidércekben jobban hisz, mint barátja műszereiben és orvosságaiban… A levelek szaporodnak: gyilkosság gyilkosság hátán, vízihullák, vérfarkas… De a történetet persze nem árulom el…

A kötet egyik erényét abban látom, hogy nem a néhol kissé modoros archaizálás mellett tetemes szakirodalomra épít. A szerző alaposan utánaolvasott annak, hogy műtöttek hályogot vagy éppen lékeltek koponyát a 19. században, ami … az egyébként jobbára kitalált … szereplők világát életre kelti. A mű vége kétségtelenül hagy hiányérzetet az emberben, mégis bátran ajánlom mindenkinek, aki a történelmi köntösbe bújtatott, kissé „gótikus” regényeket szereti.

A könyvről további információ szerezhető erről az oldalról:
http://arnyekvilag.magveto.hu


Szeghalmi Lőrincz: Levelek az árnyékvilágból

Jakab Péter

Kapcsolódó linkek

http://arnyekvilag.magveto.hu
A legfrissebb cikkek a rovatban

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

KOMA Bázis közösségi színház

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

Az eltűnés sorrendjében

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett…

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.