Ajánló | Könyv

Szeghalmi Lőrincz: Levelek az árnyékvilágból

(Magvető Kiadó, Budapest, 2012)


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


2012. május 3. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

A sötét borítójú, sárga bagolyszemekkel telizsúfolt borítójú kötetet nem nagy lelkesedéssel tettem be a bevásárlókosárba kedvesem unszolására. Az Alt Krisztián által jegyzett levélregényt viszont magam is két nap alatt olvastam el – letehetetlennek bizonyult.

Az archaizáló stílus és a szerző a 19. századi Ung vármegyéig repítenek vissza, ahol bizony megállt az idő. A reformkornak itt nyoma sincs, az egyetlen ismerős név, akinek halálhíréről az elbeszélő beszámol, Lenhossék Mihály orvosprofesszor. A regény Szeghalmi Lőrinc(z) doktor egy ismeretlen barátjához írt levelek sorozata az 1839-40-es évekből. A fiatal, jóravaló orvost egy alkalommal eleven békákat szülő asszonyhoz hívják… vajon tényleg a boszorkány hírében álló Puzdes néni áll a háttérben? Szeghalmi nyomozni kezd – jobbkeze egy falusi „látnok”, Bakos György, aki a népi hiedelmekben, lidércekben jobban hisz, mint barátja műszereiben és orvosságaiban… A levelek szaporodnak: gyilkosság gyilkosság hátán, vízihullák, vérfarkas… De a történetet persze nem árulom el…

A kötet egyik erényét abban látom, hogy nem a néhol kissé modoros archaizálás mellett tetemes szakirodalomra épít. A szerző alaposan utánaolvasott annak, hogy műtöttek hályogot vagy éppen lékeltek koponyát a 19. században, ami … az egyébként jobbára kitalált … szereplők világát életre kelti. A mű vége kétségtelenül hagy hiányérzetet az emberben, mégis bátran ajánlom mindenkinek, aki a történelmi köntösbe bújtatott, kissé „gótikus” regényeket szereti.

A könyvről további információ szerezhető erről az oldalról:
http://arnyekvilag.magveto.hu


Szeghalmi Lőrincz: Levelek az árnyékvilágból

Jakab Péter

Kapcsolódó linkek

http://arnyekvilag.magveto.hu
A legfrissebb cikkek a rovatban

Karácsonyi filmajánló

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.