Ajánló | Könyv

Philip Pullman: Északi fény
A cikk linkje:
2007. január 24. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Ez egy nagyon fura könyv. Bevallom, először nem is tetszett. De most… Nagyon jó. El kell érni egy bizonyos kort ahhoz, hogy az ember megértse. Ugyanis az egész könyv az emberről szól. Illetve az emberi lélekről.

A könyv főszereplője Lyra Belacqua (már a neve is tök jó, nem?), aki 12 éves. Egy ódon oxfordi kollégiumban él egyedüli lányként. Tipikus kis vadember, akiben mégis benne van a tudat, hogy ő feljebbvaló, mint a többiek. Lyra világában (merthogy több világ is létezik) az embereknek daimónjaik vannak (a daimón görög szó, jelentése: lélekdémon vagy valami hasonló). A daimón az ember elválaszthatatlan (ez nem teljesen igaz, majd kiderül, miért) társa, a lelke. Alakja a pubertás korig változó, majd olyan alakot ölt, ami a gazdájára leginkább jellemző. Nos, a történet a daimónok körül forog. Egy tudós társaság (az ÁTKOS-ok) megpróbálják a daimónokat elválasztani az embertől az Északi Fény segítségével. Ez csak pubertás korig tehető meg, tehát gyerekeket lopnak Az ő kezükbe kerül Lyra és Pantalaimon (a daimónja). Lyra segítőtársa lesz majd egy páncélos medve, Lord Asriel (Lyra nagybátyja) és még sok más misztikus lény.


Északi fény

Ebben a könyvben egy teljesen más világ tárul fel az ember előtt. Eljuthatsz Svalbard hideg mezeire úgy, hogy közben a szobádban ülsz. Mindenképp olvassátok el! Megéri.

Murzsa Tímea
A legfrissebb cikkek a rovatban

Ketrec

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

KOMA Bázis közösségi színház

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.