Csatahajó | MERIDIÁN

Ajánló | Film

Csatahajó

„Olyan lesz, mint Kolumbusz első találkozása az indiánokkal. De mi leszünk az indiánok…”
A cikk linkje:
2012. április 23. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Az emberek fantáziáját már régóta izgatja, hogy milyen lehet az első találkozásunk egy földönkívüli civilizációval. Sokféle változatot láttunk már erre a vásznon, de most itt egy újabb verzió, ami kellemes kikapcsolódást jelenthet a dolgos hétköznapokban.

A történet meglehetősen egyszerű: 2005-ben a NASA tudósai felfedeznek egy új bolygót a Naprendszeren kívül, ahol a klíma a Földihez hasonló. Nagy esélyt látnak arra, hogy élet alakulhatott ott ki. Üzenetet küldenek az éteren keresztül a bolygó felé, hátha kapnak választ. Néhány év múlva – 2012-ben – válasz helyett öt, alakzatban közelítő objektumra lesznek figyelmesek a végtelen űrt kémlelő tudósok. Egy műholddal való ütközés következtében az egyik objektum megsemmisül, roncsai Hong Kongra zuhannak. A többi négy viszont az óceánba csapódik.

Ezzel párhuzamosan az amerikai tengerészet a 2012-es RIMPAC (Rim of the Pacific Exercise) gyakorlatra készül. (Ez a legnagyobb nemzetközi tengerészeti gyakorlat.) Anyahajók és rombolók özönlik el az óceánt teljes fegyverzettel. (Az utolsó csatahajót, az USS Iowát 2011-ben vonták ki a hadrendből. Hogy miért mégis Csatahajó a film címe? A végén kiderül.) A becsapódás helyszínére irányítanak néhány rombolót, de elvágja őket egy áthatolhatatlan erőtér a flottától, így magukra maradnak. A vízből kiálló három valami irányába küldenek egy felfegyverzett egységet. A kapcsolatfelvétel sikertelensége után egy óriási repülő emelkedik ki a vízből, ezzel pedig beindul a háború az emberek és idegenek között…

A film erőssége messze nem a történetben keresendő, hanem a látványvilágban. Mostanában nagyon is sok olyan film kerül a mozikba, ahol abszolúte elsődleges a látvány, miközben a történetről teljességgel megfeledkeznek. Ebben az esetben ez mégis működik. Ha átadjuk magunkat a látványnak, továbbá kikapcsoljuk az agyunkat, rettentően jól lehet szórakozni a filmen. Talán azért, mert nem is akar ilyen szempontból több lenni.

A látvány tényleg grandiózus, csak ámul-bámul az ember a moziban. Az óriási űrhajó és egyéb ketyerék nem véletlenül juttatják eszünkbe a Transformers filmeket, hiszen ugyanazok készítették ezt is. De míg a Transformers filmekben az óriási robotok látványa hamar unalomba fullad (szerintem), addig itt az óriási űrhajók a film végén is fel tudják tüzelni az embert.

A párhuzamot a két film között inkább a szereplőkben látom: itt is van egy komolytalan, mindent félvállról vevő „hüjegyerek”, aki meghódítja a komoly és gyönyörű „szupernőt”. És persze senki nem veszíti el a humorérzékét még a legveszélyesebb pillanatokban se. Ezek ellenére hamar saját életre kel a film, elszakadva a Transformerstől. A történetben vannak azért logikátlanságok, de ezek nélkül a film nem is tudna előre lépni. Nem teljesen érthető, hogy a szuperintelligens idegen civilizáció például miért csak addig tekinti saját magára veszélyesnek a rombolót, amíg annak lövegeit rá irányítják? (És egyébként miért a vörös a veszély, a zöld pedig a veszélytelen színe az idegeneknél is?)

A filmet a Hasbro Torpedó nevű játéka ihlette, és talán ennek a filmbéli felbukkanása a legzseniálisabb megoldás. Mivel a radaron nem látszanak az ellenséges hajók, jön az ötlet, hogy a nagy vízkiszorításuk miatt a cunamikat figyelő bóják jelzéseit figyeljék. Ezek pedig négyzetrács szerint vannak telepítve az óceánon. És ahol megemelkedik a vízszint, oda lőnek a rombolóról. Zseniális!

Mindent összevetve egy szórakoztató film a Csatahajó, amit valamilyen okból a klisés karakterek, a történet egyszerűsége, a sok logikai baki és a nagyon is amerikaias befejezés sem tudnak elrontani. Továbbá a zenei aláfestés (pl.: AC/DC), a már-már toborzófilm mivolta valamiféle többletet adnak. A kettétörve elsüllyedő hadihajó a taton álló két szereplővel pedig nem csak nekem juttatta eszembe a Titanic című James Cameron filmet…

Szerintem a film se akarja magát komolyan venni, így mi se tegyük! És akkor jó lesz!

Értékelés: 7/10

Tóth Attila

Csatahajó (Battleship), színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi akciófilm, 131 perc, 2012

rendező: Peter Berg
forgatókönyvíró: Erich Hoeber, Jon Hoeber
operatőr: Tobias A. Schliessler
zene: Steve Jablonsky

szereplők:
Alex Hopper: Taylor Kitsch
Shane admirális: Liam Neeson
Samantha: Brooklyn Decker
Raikes: Rihanna
Nagata: Tadanobu Asano
Ordy: Jesse Plemons
Stone Hopper: Alexander Skarsgård
Angus: John Bell

Kapcsolódó linkek

http://www.battleshipmovie.com
A legfrissebb cikkek a rovatban

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

KOMA Bázis közösségi színház

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

Az eltűnés sorrendjében

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett…

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.