Van pápánk! | MERIDIÁN

Ajánló | Film

Van pápánk!
A cikk linkje:
2012. január 2. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Egy kellemes, jópofa film arról, milyen hatása lehet egy emberre a hirtelen óriásivá vált felelősség, amihez ő még nem feltétlenül nőtt fel.

Valószínűleg nincs olyan ember, aki – legalább az azóta boldoggá avatott II. János Pál halála és trónutódlása körüli napokban – ne gondolkodott volna el azon, egészen pontosan milyen érzés lehet a vatikáni Sixtus-kápolna falai között ülni és azzal szembesülni bíborosként, hogy pár perc múlva a több millió hívet számláló római katolikus egyház fejévé válik az ember. A történelemórán tanuljuk és tanítjuk, hogy a magyarok közül Bakócz Tamás esztergomi érsek jutott Szent Péter trónjához a legközelebb 1513-ban. Folyamatosan adják az HBO-n a Borgiákról szóló sorozatot, mégis ritka, hogy lélektanilag ennyire mély játékfilm készüljön az elvileg tökéletesen titkos szavazásról, mint az olasz Nanni Moretti idei alkotása.

A történet eljátszik azzal, ami idáig csak V. (Szent)  Celesztinnel történt meg a 13.  század utolsó éveiben: adott egy frissen megválasztott egyházfő, aki egyáltalán nem akar pápa lenni. A filmen a Krisztus földi helytartójává választott bíborost Michel Piccoli alakítja: szerepe szerint egy karizmatikus, fiatalabb korában színészi ambíciókat dédelgető főpap (a filmen megjelenő személyiség sok tekintetben hasonlít II. János Pál vagy a „nevető pápa”, XXIII. János szerethetően emberi egyéniségére). Az emberek, illetve a sajtó képviselői a Szent Péter-székesegyház előtt már alig bírnak magukkal… a bíborosi testület dékánja végre bejelenti ünnepélyesen: „Habemus papam!” (Van pápánk!). Már majdnem elhangzik a név…amikor az öregúr kereket old és nyakába veszi az Örök Várost! A rangidős bíboros (Renato Scarpa) és a titkár (Jerzy Stuhr) csak abban bízhat, hogy a külön költözött pszichológus házaspár egyike rá tudja beszélni „Őszentségét”, hogy foglalja el a trónt…

A film további fejleménye legyen titok! Kinek ajánlható? Azoknak, akik már jártak a Vatikánban és akik még nem. Akik szívesen hallgatják, nézik a gyönyörűen beszélő olasz színészek jutalomjátékát a vásznon (a pszichológusokat az egyik legnépszerűbb olasz színésznő, Margherita Buy alakítja, neurotikus férjét maga a rendező). Akiket érdekel, milyen hatása lehet egy emberre a hirtelen óriásivá vált felelősség, amihez ő még nem feltétlenül nőtt fel…

Jakab Péter

Van pápánk! (Habemus Papam / We Have a Pope), színes, feliratos, olasz-francia vígjáték, 102 perc, 2011

rendező: Nanni Moretti
forgatókönyvíró: Nanni Moretti, Francesco Piccolo, Federica Pontremoli
operatőr: Alessandro Pesci
zene: Franco Piersanti

szereplők:
a pápa: Michel Piccoli
szóvívő: Jerzy Stuhr
Gregori bíboros: Renato Scarpa
Bollati bíboros: Franco Graziosi
kisfiú: Leonardo Della Bianca
kisleány: Camilla Ridolfi
A legfrissebb cikkek a rovatban

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

KOMA Bázis közösségi színház

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

Az eltűnés sorrendjében

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett…

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.