Könnyű nőcske | MERIDIÁN

Ajánló | Film

Könnyű nőcske

Amikor egy lány önszántából veszi magára a skarlát betűt
A cikk linkje:
2010. november 4. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Ha tinikről szóló vígjáték jelenik meg a mozikban, biztosak lehetünk benne az elmúlt évek tapasztalata alapján, hogy a vicc forrása leginkább a gusztustalanság, a közönségesség. Üdítő kivételt képez ezek alól a Könnyű nőcske című film, amely az okos, igényes humorával nemcsak a tiniket varázsolja el, hanem az idősebbeknek is kellemes másfél órát szerez.

Olive Penderghast (Emma Stone) egy átlagos végzős gimis a vidéki gimnáziumban. A problémái is az átlag problémái: senki nem veszi észre, mindenki átnéz rajta. A fiúknak pedig eszükbe se jut őt randira hívni. Egyszerűen nem menő a többi csaj között. A változás akkor áll be, amikor egyetlen barátnőjének, Rhiannonnak (Alyson Michalka) a mosdóban beszámol a hétvégéjéről. A barátnő úgy tudta, hogy a hétvégét egy főiskolás fiú társaságában tölti, épp ezért kérdezgeti, mi történt. Olive végül azt mondja Rhinek, amit ő hallani akar: igen, elvesztette a szüzességét a hétvégén egy alkalmi kapcsolatban. (Miközben a hétvégét péntek délutántól vasárnap estig a kutyája társaságában töltötte.) A gond csak az, hogy az iskola bigottan vallásos diákja, Marianne (Amanda Bynes) ezt hallja, és tovább is adja. Futótűzként terjed a hír, hogy Olive már nem ártatlan, és főleg, hogy egy nála sokkal idősebb pasival kavart. Olaj a tűzre, hogy egy haverja, Brandon (Dan Byrd) megkéri, hogy a hétvégi buliba menjen el vele, ott pedig tegyen úgy, mintha szexelnének az egyik szobában. A kérés mögött az áll, hogy a meleg Brandonnak elege van az állandó cikizésből.

Olive kezdi élvezni, hogy mögötte összesúgnak a fiúk és a lányok. Kemény szóváltásba kerül irodalomórán az egyik lánnyal a vélt tettei és a tananyag kapcsán. Az óra anyaga A skarlát betű című Nathaniel Hawthorne regény. Olive észreveszi közte és a regény főhősnője, Hester Prynne közti párhuzamot, és úgy dönt, ha már csinálja, csinálja teljes odaadással. Így szexi cuccokat szerez be, majd magára ölti a hitvesi hűtlenséget jelképező skarlát színű A betűt. A helyzetet fokozza, hogy vajszíve kapcsán egyre több fiúnak segít: kisebb ajándékokért és pénzért cserében hírbe engedi hozni magát a fiúkkal. Ő egyre népszerűbb lesz a fiúk között, egyre jobban utálják a lányok, de róla beszél mindenki. A dolog egyetlen hátulütője, hogy fokozatosan kezdi elveszíteni az irányítást a dolgok felett…

A másodikfilmes rendező, Will Gluck és az elsőfilmes forgatókönyvíró, Bert V. Royal egy élvezhető, szex nélküli, de szexről szóló, végre altesti poénoktól mentes tinivígjátékkal lepték meg a moziba járókat. Ha eltekintünk attól, hogy 2010-ben miért is olyan nagy szám az, ha egy végzős gimis lány elveszíti a szüzességét, akkor egy olyan filmet kapunk, ami a gimis diákok problémáit igen újszerű szemszögből mutatja be. A párbeszédek ötletesek, igazán humorosak, egyáltalán nem erőltetettek.

A mellékszereplők közül ki kell emelni Olive túlzottan is liberális szüleit (Patricia Clarkson és Stanley Tucci), akikre olyan párbeszédek jutottak, hogy az ember sírva nevet a moziban tőlük. (Például akkor, amikor azt találgatják, melyik t betűvel kezdődő szót vághatta picike lányuk irodalomórán a másik lány fejéhez. Magyarul az ominózus szó p-vel kezdődik… ;))

A végére hagytam a főszereplőt, Emma Stone-t. A játéka egyszerűen lehengerlő! Nem lehet nem a hatása alá kerülni már a film elején. A mimikája magával ragadó, a játéka intelligens, egy cseppet sem erőltetett. Ízig-vérig tökéletes komika! Láthattuk őt több kisebb szerepben – legutóbb a Zombieland című vígjátékban –, de ott lehetősége sem volt megmutatni, mit tud. Biztos vagyok benne, hogy hallunk még felőle!

Összegzésképpen azt lehet mondani, hogy egy remek filmet láthatunk a maga hibáival (pl.: a túlkoros, de mégis gimnazistákat alakító szereplőgárda) a mai fiatalságról, ahol a pletykák fontosabbak a tényeknél, ahol az SMS vagy az Internet a mérvadó, ahol ha a tinik nagyon utálnak valakit, akkor leginkább a helyében szeretnének lenni. A film további erőssége a rengeteg filmes, zenei és irodalmi utalás, amiket ha sikerül észrevenni, kellemesen megfűszerezik a filmet.

Értékelés: 9/10

Tóth Attila

Könnyű nőcske (Easy A), színes, feliratos, amerikai romantikus vígjáték, 92 perc, 2010

rendező: Will Gluck
forgatókönyvíró: Bert V. Royal
operatőr: Michael Grady
zene: Brad Segal

szereplők:
Olive Penderghast: Emma Stone
Marianne: Amanda Bynes
Rhiannon: Alyson Michalka
Micah: Cam Gigandet
Dill Penderghast: Stanley Tucci
Rosemary Penderghast: Patricia Clarkson
Woodchuck Todd: Penn Badgley
Gibbons igazgató: Malcolm McDowell
Mr. Griffith: Thomas Haden Church
Mrs. Griffith: Lisa Kudrow

Kapcsolódó linkek

http://www.letsnotandsaywedid.com
A legfrissebb cikkek a rovatban

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

KOMA Bázis közösségi színház

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

Az eltűnés sorrendjében

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett…

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.