Pandorum | MERIDIÁN

Ajánló | Film

Pandorum

A Nostromo fedélzetéről a barlangba
A cikk linkje:
2010. március 16. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Nagyon rég vetítettek már a mozikban tudományos-fantasztikus filmet, így a Pandorum kimondottan ígéretesnek hatott. Főleg, hogy az Alien filmek nyomdokán haladva szeretne maradandót nyújtani a kedves nézőknek. A film eleje valóban nagyon hasonlít A nyolcadik utas a halál (Alien) részre, de ettől elég hamar elkanyarodik. A kanyar után is rögtön eszünkbe juthat egy másik film, de erről majd csak később. A végeredmény sajnos elég kérdéses minőségű.

Az Elysium nevű űrhajó, fedélzetén 60.000 emberrel halad a Tanis bolygó felé. Feladatuk egy új kolónia felépítése, mert a Föld az utolsó napjaiban jár. Mivel az út 123 év, az utasok és a legénység többsége hiper-álomban alszik. Mindössze egy néhány fős csapat van ébren, hogy felügyeljék az utat. Ezek a csapatok 2 évente váltják egymást. Az 5. csapat két tagjának, Bower tizedes (Ben Foster) és Payton hadnagy (Dennis Quaid) ébredésével kezdődik a film. A hiper-álom következményeképp emlékezet-kiesésben szenvednek: nem tudják, miért vannak a hajón, nem tudják, hova tartanak és nem tudják, mi a feladatuk. Ezeken túl még két aggasztó dologgal kell szembenézniük: a rendszeres áramkimaradással, továbbá azzal a kérdéssel, hogy hol vannak a 4. csapat tagjai, akiket váltaniuk kellene. Bower a szellőzőkön keresztül elindul a generátor felé, hogy újraindítsa. Tisztában van vele, hogy ha az leáll, nekik végük. Payton a helyén marad, ahonnan rádión próbálja a tizedest irányítani.

Bower útja során halott asztronautákat talál, akikről a sötét ellenére is könnyű megállapítani, hogy borzalmas halált haltak. Hamarosan egy nőbe, majd egy férfiba is belefut, akikről már az első pillanatban látszik, hogy menekülnek valaki vagy valami elől. A tizedesnek szembesülnie kell azzal, hogy a hajó sötét alagútjaiban vérszomjas szörnyek vadásznak rájuk…

Ha az ember szereti a tudományos-fantasztikus filmeket, akkor ezen ízelítőnek szánt pár sor után úgy érezheti, hogy egy jó kis sci-fi-re ül be. Sajnos ez nem teljesen van így! A filmhez valóban egy ötletes forgatókönyvet tett le az asztalra Travis Milloy, amivel Christian Alvart rendező szinte semmit se tudott kezdeni. Az első pár kocka még lehetne tisztelgés is a klasszikus Alien (A nyolcadik utas a halál) előtt, nem annyira zavaró a hasonlatosság. (Valljuk be, hogy maga a film ötlete már ezt magában is hordozza, nehéz ettől elvonatkoztatni.)

A feszültséget a végsőkig lehet fokozni azzal, hogy a sötétben ránk vadászó ellent nem látjuk. Azzal, hogy tudjuk, ott vannak, mégse látjuk őket. Sajnos ezzel sem tudott mit kezdeni a direktor, mert elég hamar és elég egyszerűen törnek ránk a szörnyek, akik ráadásul kísértetiesen hasonlítanak Neil Marshall (The Descent – A barlang) barlangi szörnyeire. Még a hangjuk is pont ugyanaz! Nem javítja a film élvezhetőségét sem az operatőr, sem a vágó munkája. A gyors összecsapások olyan közelről vannak filmezve, hogy lehetetlenség kivenni – főleg a sötétben –, hogy kivel mi történik.

Van még egy szál a filmben, amiből talán nagyobb fordulatot is lehetett volna kihozni: ez pedig a címbéli betegség. A pandorum egy, az űrhajósokra rátörő betegség, aminek oka az egyedüllét, az űr nyomasztó üressége. Tünetei pedig a remegés, az orrvérzés és a hallucináció. Ezen a szálon is elindul a film, de eléggé könnyen kitalálható, mi lesz a vége.

Összességében azt mondhatom, hogy a többféle ötletből összeollózott, de mégis jó forgatókönyvből egy harmatgyenge film született. Kár érte!

Értékelés: 4/10

Tóth Attila

Pandorum (Pandorum), színes, feliratos, amerikai-német horror, sci-fi, 108 perc, 2009

rendező: Christian Alvart
forgatókönyvíró: Travis Milloy
operatőr: Wedigo von Schultzendorff
zene: Michl Britsch

szereplők:
Payton: Dennis Quaid
Bower: Ben Foster
Gallo: Cam Gigandet
Nadia: Antje Traue
Manh: Cung Le
Leland: Eddie Rouse
Shepard: Norman Reedus

Kapcsolódó linkek

http://www.pandorummovie.com
A legfrissebb cikkek a rovatban

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

KOMA Bázis közösségi színház

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

Az eltűnés sorrendjében

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett…

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.