Ajánló | Film

Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2009. december 2. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

„There is a hole, in the world,
like a great, black pit.
And it's filled with people,
Who are filled with shit”
–Johnny Depp: No place like London–

Tim Burton, Johnny Depp. Elég lenne akár ennyit mondanom a filmről. Harmadikként becsatlakozik Helena Bonham Carter (Harcosok Klubja, Harry Potter 5, A halott mennyaszony), aki helyett mást el sem tudnék képzelni Johnny Depp tárasként. Csak úgy mellékesen megemlíteném Alan Rickmant (A Harry Potter hírhedt Pitonja, Parfüm), mint a harmadik főszereplőt. Ki ne hagyjuk Timothy Spallt (Peter Pettigrew – Harry Potter), akinek hihetetlenül idegesítő arcjátéka megér egy imát. A Halott mennyaszonyban már bejött a dolog. Depp és Bonham Carter énekel, Burton rendez. Hát itt is, talán még jobban is, bár ahol Depp, ott a minőség. Hm. Persze itt a Burton-hangulat. Halálos, nyomasztó.

Két véglet lehet, vagy tetszik ez az elvont, és emiatt sokáig benned motoszkáló rendezés, vagy nem. Nincs köztes állapot. És vajon milyen furcsa bűz száll fel Mrs. Lovett világhírű piteboltjából? És ki ez a mit szépítsem, elég lepukkant külsejű, hullaszerű borbély? Na és hogy függ össze a kettő? Aki ismeri az eredeti musicalt, az tudhatja. Aki nem, az nézze meg a filmet! Hihetetlen fordulatok vannak benne. Érdekes módon a gyilkolászást (gondolom azzal nem mondok újat, hogy lesz benne egy kevés, kb. a film felétől kezdve minden ötödik percben) telibe mutatják, ami nem jellemző Burtonre. Nincs sok helyszín. Fleet Street és Mrs. Lovett padlásszobája. De mégis a film elvisz az emberi fájdalom legmélyebb zugaiba, és megmutatja, mire képes egy ember, akit ártatlanul elítélnek. A furcsaság, hogy mégis vígjáték. De nem a vicces párbeszédek miatt, hanem inkább a váratlan fordulat, illetve a társadalom krikia miatt, amit a londoniakról (és alapjában az emberekről) alkot. Valójában csak azoknak ajánlom a filmet, akik értékelik a Burton-féle rendezést, illetve szeretik Johnny Depp énekhangját.

Külön cikket kellene szentelni a remek fényviszonyoknak. Nem semmi, ahogy Sweeney pengéjén megcsillan a fény. Mellesleg Mrs. Lovett és Todd duói viszik a pálmát. Hihetetlen összhang van a két ember között. Nézzétek meg! Iszonyatosan jó. Szó szerint. Depp meg is kapta érte a legjobb Golden Globe vígjáték-szereplő díjat, és a film elvitte a legjobb filmnek járó díjat is. Ez azért valami, nem?

Murzsa Tímea

Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street), színes, magyarul beszélő, amerikai-angol thriller, 116 perc, 2007

rendező: Tim Burton
forgatókönyvíró: John Logan, Stephen Sondheim, Hugh Wheeler
zeneszerző: Stephen Sondheim
operatőr: Dariusz Wolski

szereplők:
Sweeney Todd: Johnny Depp
Mrs. Lovett: Helena Bonham Carter
Turpin bíró: Alan Rickman
Beadle Bamford: Timothy Spall
Signor Adolfo Pirelli: Sacha Baron Cohen
Johanna: Jayne Wisener
Anthony Hope: Jamie Campbell Bower

Kapcsolódó linkek

http://www.sweeneytoddmovie.com

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Karácsonyi filmajánló

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.