Ajánló | Film

Alvilági játékok

A kansasi csel
A cikk linkje:
2006. október 13. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Trükkös krimi Josh Hartnett, Bruce Willis, Morgan Freeman, Sir Ben Kingsley és Lucy Liu közreműködésével.

Slevin Kelevra (Josh Hartnett) egy igazi vesztes: barátnője csalja, a lakását bontásra ítélik, az utcán fényes nappal minden iratát ellopják – és állandóan beverik az orrát. A gondok elől New Yorkba menekül barátja, Nick Fisher (Sam Jaeger) lakásába. Mivel a lakás üres, a barátja sehol, így beköltözik. Hamar rájön, hogy a csinos szomszédlányon (Lucy Liu) kívül igen sokan érdeklődnek Nick után. Igazolni nem tudja magát, ezért mindenki őt hiszi Nicknek. Hamarosan megismerkedik New York alvilági életével is. Két rivális gengszer uralja a várost: egyikük a Főnök (Morgan Freeman), másikuk a Rabbi (Sir Ben Kingsley). A Főnök Goodkatet (Bruce Willis), a professzionális bérgyilkost bízza meg, hogy hozza el neki Nicket, aki pénzzel tartozik neki. Goodkat is Slevint kapja el Nick helyett, akinek egy fillére sincsen. A Főnök jutányos ajánlata: gyilkolja meg a Rabbi fiát. Ha nem teszi meg, végeznek vele. Épp felocsúdik Slevin, amikor a Rabbi emberei jelennek meg nála szintén tartozást behajtani…

A történetből több konkrétumot nem szabad elárulni. Érdemes megnézni a filmet annak ellenére, hogy talán egy picit lassú a film előrehaladása. A film erényei közé a parádés stáblistán kívül főleg az utolsó néhány perc zsenialitása tartozik. Érdemes felkészülni, mert a szép, lassú vonalvezetés egy pillanat alatt úgy felgyorsul, hogy háromszor is megfordul velünk a világ. Aki pedig csak egy pillanatra nem figyel oda, semmit se fog megérteni. Ekkor értjük meg, hogy a film minden pillanatára érdemes lett volna figyelni, mert semmi se történt véletlenül. Minden pontosan el van helyezve a történetben, minden rejt egynéhány csavart a film végére. Kimondottan élvezetessé teszi a mozit a sok visszaemlékezés, amiket gyakran érdekes módon vágnak: mindennek van folytatása, de ezt csak az utolsó percekben tudjuk meg.

Bruce Willis a Túszdráma (Hostage) óta sokat változott: azóta lassabb, jócskán megfontolt, agyafurt figurákat alakít – és valljuk be, jól áll neki. Nemkülönben az olajos atléta, de hát ő se lett fiatalabb az elmúlt években…

És a kansasi csel? Nos, az maga a film…

Értékelés: 8/10

Tóth Attila

Alvilági játékok (Lucky Number Slevin), színes feliratos amerikai krimi, 109 perc, 2006

rendező: Paul McGuigan
forgatókönyvíró: Jason Smilovic
operatőr: Peter Sova

szereplők:
Slevin Kelevra: Josh Hartnett
Mr. Goodkat: Bruce Willis
Főnök: Morgan Freeman
Rabbi: Sir Ben Kingsley
Nick Fisher: Sam Jaeger
Lindsey: Lucy Liu

Kapcsolódó linkek

http://www.slevin-movie.com
A legfrissebb cikkek a rovatban

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

KOMA Bázis közösségi színház

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

Az eltűnés sorrendjében

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett…

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.