Hideg csontok | MERIDIÁN

Ajánló | Film

Hideg csontok

Egy sikoltás, egy törés
A cikk linkje:
2005. december 9. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

A Mercy Falls Gyermekkórház egy igen ódon épület valahol Anglia legeldugottabb csücskében. A kórház utolsó napjai meg vannak számolva, mert bezárásra ítélték. A róló lehúzását egy vasúti baleset miatt pár nappal elodázták, de csak azért, mert nem tudja a gyerekeket az új kórház ágyhiány miatt fogadni. Így kénytelenek az új munkatársat, Amyt (Calista Flockhart) behívni éjszakásnak, aki a dolgozóktól hamar megtudja, hogy a második emeletet majdnem 50 éve lezárták, a gyerekektől pedig azt, hogy mégsem üres…

Mostanában már nem is lehet olyan horrort csinálni, amiben nincsen gyerekszereplő. Ennek talán az az oka, hogy a gyerekek valahogy jobban tudnak ijesztgetni. Ha pedig ezt megtoldják egy szinte megfoghatatlan, láthatatlan, természetfeletti elemmel, ami vagy aki persze gonosz, akkor már lehet is szorítani a szék karfáját.

Körülbelül ezt a receptet alkalmazza Jaume Balaguero, akinek most sikerült szerintem elkapni valamit (ellenben A rettegés házával (Darkness)). Calista Flockhart jól idomul Amy szerepéhez, a nehéz pillanatokban érezni lehet, mennyire szenved a lelkiismerete miatt, mert most nem akarja cserbenhagyni a gyerekeket. (Nem tartozik ide a magyarázat, aki megnézi a filmet, megérti, mire utalok most.) A film fűszerezése pedig a nyomozás, mert Amy sok olyan kérdést tett fel már érkezése pillanatában, amire feltűnő módon senki sem tud válaszolni: valójában miért ment el az elődje, aki Maggie-re vigyázott, Maggie miért beszél egy titokzatos „géplányról”, miért tört el három percen belül egy kisfiú combja két helyen is, miközben csak feküdt és miért lehet az emeletről zajt hallani? Miközben a válaszokat nyomozza, feledni lehet, hogy valójában horrort nézünk.

Mindent meggondolva egy jól kitalált történetet követhetünk végig a bő másfél órában (bár a második szint olyan, mintha egy munkanap közepén zárták volna le), aminek az utolsó másodperceire hagytak két picike csavart – ráadásul mindkettő azon pillanat után jön, amikor azt hittem, vége a filmnek. Van egy jelenet a vége felé, ahol abba is lehetett volna hagyni a filmet. Kimondottan frappáns vég lenne ez, amit a zárójelenettel persze tönkretesznek. De nem kár érte, mert kapunk cserébe két csavart is.

Értékelés: 8/10

Tóth Attila

Hideg csontok (Fragile), színes feliratos spanyol horror, 100 perc, 2005

rendező: Jaume Balaguero
forgatókönyvíró: Jaume Balaguero, Jordi Galcerán
operatőr: Xavi Giménez

szereplők:
Amy: Calista Flockhart
Maggie: Yasmin Murphy
Helen: Elena Anaya
Mrs. Folder: Gemma Jones
Robert: Richard Roxburgh
Roy: Colin McFarlane

Kapcsolódó linkek

http://movies.filmax.com/fragiles
A legfrissebb cikkek a rovatban

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

KOMA Bázis közösségi színház

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

Az eltűnés sorrendjében

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett…

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.