Ajánló | Film

Zorro legendája

Csörgő csizma, fekete köpeny, maszk, kard és Tornádó
A cikk linkje:
2005. november 22. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Nagyon nem volt mit csináljak, így unalmamban úgy döntöttem, hogy megnézem az új Zorro filmet. Láttam az első részt (mikor a TV-ben adták), ami nem tett túl mély benyomást rám. Elég nagyot csalódtam benne. Épp ezért elgondolkodtam, kiadjak-e 750 Ft-ot a második részre? Végül megtettem. És nem bántam meg!

A történet nem túl bonyolult: van a főgonosz, aki el akarja pusztítani Amerikát, de ezt a jó nem hagyja. Természetesen lehet azért többet mondani a tartalomról. Kalifornia szavazásra készül, dönteniük kell a jövő felől. A kérdés az, hogy részesei legyenek-e az Amerikai Egyesült Államoknak és ezzel együtt a szabadságnak? A válasz egyértelműnek tűnik, bár pár igen gonosz ember nem akarja, hogy az Egyesült Államok megszülessen. (Természetesen itt lehet vitatkozni a történelmi hitelességen, de én kikapcsolódni akartam a moziban.)

Ezzel párhuzamban a már jó 10 éve praktizáló Zorronak (Antonio Banderas) is megvan a saját baja: a felesége (Catherine Zeta-Jones) és a fia (Adrian Alonso). A feleség a csatlakozás pillanatát várta, mert így Zorro szögre akaszthatná a maszkját, és lehetne végre apa. De hát a váltás sose könnyű: Zorronak fontos a fia, de az is, hogy segíthet másokon. A fekete álarcos barátunk ilyen és ehhez hasonló családi problémák közepette találja szembe magát az Amerika elleni összeesküvéssel…

Kimondottan jót lehetett szórakozni a filmen, mert se a színészek, se a rendező nem vették túl komolyan ezt a maszkos figurát. A film inkább paródia, de pont ez az erőssége. A poénok jól vannak adagolva, még a látszólag leggyengébb és legszokványosabb viccen is jókat lehet kacagni. Az pedig szerintem meglehetősen egyedi próbálkozás a szuperhősös filmek terén, hogy a család szemszögéből vizsgálja a kettős élet hátrányait. Igazából túl sokat nem is kell mondani, ennyi épp elég.

Ha vevők vagyunk egy kis családi mozira, mindenképp érdemes megnézni ezt a filmet.

Értékelés: 9/10

Tóth Attila

Zorro legendája (The Legend of Zorro), színes magyarul beszélő amerikai kalandfilm, 131 perc, 2005

rendező: Martin Campbell
forgatókönyvíró: Alex Kurtzman, Roberto Orci
operatőr: Phil Meheux

szereplők:
Don Alejandro de la Vega/Zorro: Antonio Banderas
Elena de La Vega: Catherine Zeta-Jones
Blanca Cortez: Giovanna Zacarías
Ferroq: Raúl Méndez
Joaquin: Adrian Alonso
Governor Don Pedro: Pedro Armendáriz Jr.

Kapcsolódó linkek

http://www.sonypictures.com/movies/thelegendofzorro
A legfrissebb cikkek a rovatban

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

KOMA Bázis közösségi színház

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

Az eltűnés sorrendjében

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett…

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.