Ajánló | Film

Átok

Még a paplanod alá is be fogsz nézni lefekvés előtt
A cikk linkje:
2005. március 11. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Japánban úgy tartja a hiedelem, hogy ha valaki harag által hal meg, akkor a hely megőrzi az átkot. Ez az átok pedig azok vesztét okozza, akik erre a helyre lépnek. A halálukkal pedig egy új átok születik…

Karen (Sarah Michelle Gellar) szociális munkás, aki Japánban tanul. Egy nap végre olyan munkát kap, amire mindig is vágyott: felügyelet nélkül, egymaga gondozhat egy rászorulót. Emma (Grace Zabriskie) ápolása nem tűnik nagyon nehéz munkának, bár a ház enyhén szólva kísérteties. Az emeletről pedig rejtélyes kaparászás hallatszik. Mikor Karen utánajár a dolognak, iszonyatos felfedezést tesz…

Ennél többet nem is lehet mondani a történetről, de nem is kell. A film erőssége semmi esetre sem a sztori. Bár hivatalosan horrornak titulálják az Átkot, szerintem jóval inkább a thrillerre jellemző jegyekkel vértezte fel a rendező a filmet. Férfiasan bevallom, bármennyire is a klasszikus trükkökkel ijesztget Takashi Shimizu, bármennyire is lehet sejteni, hogy most épp történni fog valami csúnya, ijesztő dolog, rendesen lehet sikoltozni. Ami a mesét illeti, nem erre számítottam, de a borzongás „kárpótolt” mindenért.

Érdemes tudni, hogy a film egy sikeres japán horror, a Ju-on remake-jeként készült. Érdekességnek számít, hogy mindkét filmet ugyanaz a rendező rendezte, sőt az eredeti már több folytatást is megért.

A film történetét érdekesen járhatjuk be: néha két jelenbéli jelenet között van egy harmadik, ami az előzményeket mutatja be. Elsőre zavaró ez a megoldás, mert hirtelen olyan jelenetek tárulnak fel, amelyek nem passzolnak a filmbe. De miután megszokjuk ezt a mesélési módszert, még azt merem mondani, dob egyet a filmen.

Ha megnézed a filmet, komoly történetre, kielégítő befejezésre ne is számíts, de arra igen, hogy lefekvés előtt benézel még a paplanod alá is!

Értékelés: 7/10

Tóth Attila

Átok (The Grudge), színes feliratos japán-amerikai-német horror, 96 perc, 2004

rendező: Takashi Shimizu
forgatókönyvíró: Takashi Shimizu, Stephen Susco
operatőr: Lukas Ettlin, Hideo Yamamoto

szereplők:
Karen: Sarah Michelle Gellar
Peter: Bill Pullman
Doug: Jason Behr
Matthew: William Mapother
Jennifer: Clea DuVall
Susan: KaDee Strickland
Emma: Grace Zabriskie

Kapcsolódó linkek

http://www.sonypictures.com/movies/thegrudge
A legfrissebb cikkek a rovatban

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

KOMA Bázis közösségi színház

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

Az eltűnés sorrendjében

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett…

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.