Ajánló | Film

Alien vs. Predator

A Halál a Ragadozó ellen


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2004. november 8. | utolsó módosítás: 2016. szeptember 9., 22:25
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Kevés olyan karakteres szereplő van a tudományos-fantasztikus filmek történelmében, mint az Idegen (Alien) vagy a Ragadozó (Predator). Az Idegen figurája 1979-ben debütált Ridley Scott Alien – A nyolcadik utas: a halál című filmjében. Ezt követően még háromszor találkozhattunk az Idegenekkel: 1986-ban James Cameroon rendezésében (Aliens – A bolygó neve: halál), majd 1992-ben David Fincher jóvoltából (Alien3 – Végső megoldás a halál), végül pedig 1997-ben Jean-Pierre Jeunet közreműködésével (Alien Resurrection – Feltámad a halál).

A Ragadozót 1987-ben láthattuk először John McTiernan rendezésében (Predator), majd 1990-ben Stephen Hopkins előadásában (Predator 2). Ebben a második részben a záró képsorok alatt felfedezhető volt egy furcsaság, amit Hopkins csak viccnek szánt: egy Idegen skalpja volt felfedezhető a Ragadozók trófeái között. Így nem érhette váratlanul a rajongókat ez a film, bár igen sokat kellett rá várni. (A hasonló címmel megjelent számítógépes játékokról nem is beszélve.)

2013-at írunk (ami nekem kicsit furcsa), mikor a Weyland Corp. (ők gyártották A nyolcadik utas: a halál című részben szereplő Nostromo teherhajót is) egyik műholdja egy furcsa épületet fedez fel az Antarktisz jégpáncélja alatt. Tudósok és szakértők kis csoportja indul az Antarktiszra, hogy felfedezzék a jég alatt megbúvó piramist, ami a felvételek alapján az összes piramist építő kultúra jegyeit magán hordozza. A helyszínre érkező emberek nem is sejtik, hogy milyen helyzetbe csöppentek bele. Szép lassan elkezdik felmérni a terepet, s a vészjósló jelek ellenére a piramis belsejébe merészkednek.

Ami pedig végzetes hibának bizonyul. A Ragadozók egy Idegen királynőt tartanak hibernálva, akit 100 évente kiolvasztanak, hogy tojásokat rakva Idegen ivadékokat hozzon a világra. Aki ismeri az előzményeket, tudhatja, hogy az Idegen ivadékainak többnyire emberi gazdatestre van szüksége a kifejlődéshez. Az éppen most megérkező emberek tökéletesen megfelelnek ennek a célnak. A kutatók rájönnek, hogy az épület valójában egy áldozati hely, s így számukra egy olyan csapda, amiből szinte lehetetlen elmenekülni. A helyzetet pedig csak még inkább lehetetlenné teszi az emberekkel egy időben érkező Ragadozó különítmény, akik az Idegenekre jöttek vadászni. Így kerülnek a film hősei a két gigászi faj pokoli ütközetében a felesleges harmadik szerepébe.

A történet ennyi, nem több. És ez igen nagy hiba. Sajnos a rendező nem tudott (vagy nem akart) mit kezdeni ezzel a két, igen remekül kitalált gonosz teremtménnyel. Biztos tisztában volt Paul W.S. Anderson azzal, hogy a két sorozat rajongói meg fogják nézni ezt a filmet, csak hogy láthassák kedvenceiket. Így egyfelől garantált a siker, de ennél azért több kellene. Főleg ilyen előzmények után!

Az összecsapások túl gyorsak, szinte semmit nem lehet a két faj egyedeiből kivenni, az emberek pedig annyira jellegtelenek, hogy egyikük filmbéli nevét se tudtam megjegyezni. Lance Henriksen (Bishop) talán az egyetlen kivétel, aki tud életet vinni a karakterébe, de a játékát nem élvezhetjük sokáig. Mikor felismeri az Idegeneket (bár ha 2013-ban játszódik ez a mese, akkor még nem találkozhatott velük), elakad a lélegzete. A többiek látják rajta, hogy baj van, de még mielőtt elmondhatná azt, amit tud, meghal.

A történet végét nem akarom elárulni, hogy lehessen azért izgulni is. De tipikusan amerikai! Amikor pedig a királynő az utolsó túlélőt üldözi a felszínen, miközben a fogsora a menekülő ember mögött csattog… nekem Tom macska és Jerry egér jutott az eszembe. És nevettem egy jót…

Értékelés: 4/10

Tóth Attila

Alien vs. Predator (Alien vs. Predator), színes magyarul beszélő amerikai-kanadai-cseh-német sci-fi, 101 perc, 2004

rendező: Paul W.S. Anderson
író: Paul W.S. Anderson, Dan O'Bannon, Ronald Shusett, Jim Thomas,
John Thomas
forgatókönyvíró: Paul W.S. Anderson
operatőr: David Johnson

szereplők:
Alexa Woods: Sanaa Lathan
Charles Bishop Weyland: Lance Henriksen
Sebastian de Rosa: Raoul Bova
Graeme Miller: Ewen Bremner
Maxwell Stafford: Colin Salmon
Mark Verheiden: Tommy Flanagan
Adele Rousseau: Agathe De La Boulaye
Thomas Parks: Sam Troughton

Kapcsolódó linkek

http://www.avp-movie.com

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Karácsonyi filmajánló

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.