Ajánló | Film

Alien vs. Predator

A Halál a Ragadozó ellen
A cikk linkje:
2004. november 8. | utolsó módosítás: 2016. szeptember 9., 22:25
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Kevés olyan karakteres szereplő van a tudományos-fantasztikus filmek történelmében, mint az Idegen (Alien) vagy a Ragadozó (Predator). Az Idegen figurája 1979-ben debütált Ridley Scott Alien – A nyolcadik utas: a halál című filmjében. Ezt követően még háromszor találkozhattunk az Idegenekkel: 1986-ban James Cameroon rendezésében (Aliens – A bolygó neve: halál), majd 1992-ben David Fincher jóvoltából (Alien3 – Végső megoldás a halál), végül pedig 1997-ben Jean-Pierre Jeunet közreműködésével (Alien Resurrection – Feltámad a halál).

A Ragadozót 1987-ben láthattuk először John McTiernan rendezésében (Predator), majd 1990-ben Stephen Hopkins előadásában (Predator 2). Ebben a második részben a záró képsorok alatt felfedezhető volt egy furcsaság, amit Hopkins csak viccnek szánt: egy Idegen skalpja volt felfedezhető a Ragadozók trófeái között. Így nem érhette váratlanul a rajongókat ez a film, bár igen sokat kellett rá várni. (A hasonló címmel megjelent számítógépes játékokról nem is beszélve.)

2013-at írunk (ami nekem kicsit furcsa), mikor a Weyland Corp. (ők gyártották A nyolcadik utas: a halál című részben szereplő Nostromo teherhajót is) egyik műholdja egy furcsa épületet fedez fel az Antarktisz jégpáncélja alatt. Tudósok és szakértők kis csoportja indul az Antarktiszra, hogy felfedezzék a jég alatt megbúvó piramist, ami a felvételek alapján az összes piramist építő kultúra jegyeit magán hordozza. A helyszínre érkező emberek nem is sejtik, hogy milyen helyzetbe csöppentek bele. Szép lassan elkezdik felmérni a terepet, s a vészjósló jelek ellenére a piramis belsejébe merészkednek.

Ami pedig végzetes hibának bizonyul. A Ragadozók egy Idegen királynőt tartanak hibernálva, akit 100 évente kiolvasztanak, hogy tojásokat rakva Idegen ivadékokat hozzon a világra. Aki ismeri az előzményeket, tudhatja, hogy az Idegen ivadékainak többnyire emberi gazdatestre van szüksége a kifejlődéshez. Az éppen most megérkező emberek tökéletesen megfelelnek ennek a célnak. A kutatók rájönnek, hogy az épület valójában egy áldozati hely, s így számukra egy olyan csapda, amiből szinte lehetetlen elmenekülni. A helyzetet pedig csak még inkább lehetetlenné teszi az emberekkel egy időben érkező Ragadozó különítmény, akik az Idegenekre jöttek vadászni. Így kerülnek a film hősei a két gigászi faj pokoli ütközetében a felesleges harmadik szerepébe.

A történet ennyi, nem több. És ez igen nagy hiba. Sajnos a rendező nem tudott (vagy nem akart) mit kezdeni ezzel a két, igen remekül kitalált gonosz teremtménnyel. Biztos tisztában volt Paul W.S. Anderson azzal, hogy a két sorozat rajongói meg fogják nézni ezt a filmet, csak hogy láthassák kedvenceiket. Így egyfelől garantált a siker, de ennél azért több kellene. Főleg ilyen előzmények után!

Az összecsapások túl gyorsak, szinte semmit nem lehet a két faj egyedeiből kivenni, az emberek pedig annyira jellegtelenek, hogy egyikük filmbéli nevét se tudtam megjegyezni. Lance Henriksen (Bishop) talán az egyetlen kivétel, aki tud életet vinni a karakterébe, de a játékát nem élvezhetjük sokáig. Mikor felismeri az Idegeneket (bár ha 2013-ban játszódik ez a mese, akkor még nem találkozhatott velük), elakad a lélegzete. A többiek látják rajta, hogy baj van, de még mielőtt elmondhatná azt, amit tud, meghal.

A történet végét nem akarom elárulni, hogy lehessen azért izgulni is. De tipikusan amerikai! Amikor pedig a királynő az utolsó túlélőt üldözi a felszínen, miközben a fogsora a menekülő ember mögött csattog… nekem Tom macska és Jerry egér jutott az eszembe. És nevettem egy jót…

Értékelés: 4/10

Tóth Attila

Alien vs. Predator (Alien vs. Predator), színes magyarul beszélő amerikai-kanadai-cseh-német sci-fi, 101 perc, 2004

rendező: Paul W.S. Anderson
író: Paul W.S. Anderson, Dan O'Bannon, Ronald Shusett, Jim Thomas,
John Thomas
forgatókönyvíró: Paul W.S. Anderson
operatőr: David Johnson

szereplők:
Alexa Woods: Sanaa Lathan
Charles Bishop Weyland: Lance Henriksen
Sebastian de Rosa: Raoul Bova
Graeme Miller: Ewen Bremner
Maxwell Stafford: Colin Salmon
Mark Verheiden: Tommy Flanagan
Adele Rousseau: Agathe De La Boulaye
Thomas Parks: Sam Troughton

Kapcsolódó linkek

http://www.avp-movie.com
A legfrissebb cikkek a rovatban

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

KOMA Bázis közösségi színház

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

Az eltűnés sorrendjében

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett…

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.