Ajánló | Film

Én, a robot


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2004.szeptember 29. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Az egyiptomi származású rendező nagy fába vágta a fejszéjét, mikor elvállalta egy sci-fi alapmű filmvászonra adaptálását. Tudta, hogy nem jó ötlet felbőszíteni a mester több milliós rajongótáborát, de nem remegett meg a keze.

2035-ben járunk. Az emberiség mindennapjainak részeivé váltak az intelligens robotok. Látszólag egyedül Spooner nyomozó (Will Smith) nem bízik meg ezekben a gépekben. Így mikor a robotika atyját, Alfred Lanninget holtan találják, miután kirepült a kb. 40. emeleti törhetetlen üvegű ablakán, csak Spoonerben merül fel, hogy nem öngyilkosság történt. Ám mindenki a robotika 3 megszeghetetlen alaptörvényére hivatkozik:

1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben vagy tétlenül eltűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba nem ütköznének.
3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első és második törvény előírásaiba.

Ráadásul a biztonsági rendszer tanusítja, hogy senki más nem járt a szobában.

Főhősünk segítségére egyedül a Lanning által hátrahagyott holoüzenet áll, ami viszont elég szűkmarkúan bánik az információkkal. Ahogy göngyölíti fel a szálakat, lassan ugyanarra a félelmetes következtetésre jut, mint Lanning. Aki olvasta a könyvet, kitalálhatja, mi ez, aki pedig nem, az nézze meg a filmet, majd olvassa el a könyvet. Vagy fordítva.

A film nem szűkölködik izgalmakban, de ez közhely. Mindenki menjen el a moziba, nézze meg a filmet, egyen popcornt, ámuldozzon a soha nem látott szépségű akciójeleneteken, meg minden.

Rendezés: 8.8/10 (Látszik, hogy újszerűségre törekedett.)
Színészi játék: 8/10 (Teljesen korrekt.)
Zene: 10/10 (Újabb Beltrami, újabb remekül eltalált darab.)
Látvány: 10+1/10 (Ha lesznek robotok, így fognak kinézni, ha fognak harcolni, így fognak:-))
Elvárásokhoz képest: 10+1/10 (Hát ERRE nem számítottunk. Döcögősen indul, de aztán…)

Értékelés: 10/10 (Kiváló könyv, kiváló film, még ha túl sok közük nincs is egymáshoz:-))

Barna Richard és Diószegi Tamás
BaD.Bros

Én, a robot (I, robot), színes magyarul beszélő amerikai sci-fi, 115 perc, 2004

rendező: Alex Proyas
író: Isaac Asimov
forgatókönyvíró: Jeff Vintar, Akiva Goldsman
operatőr: Simon Duggan

szereplők:
Del Spooner: Will Smith
Susan Calvin: Bridget Moynahan
Sonny: Alan Tudyk
Dr. Alfred Lanning: James Cromwell
Lawrence Robertson: Bruce Greenwood
John Bergin: Chi McBride

Kapcsolódó linkek

http://www.irobotmovie.com

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Karácsonyi filmajánló

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.