Ajánló | Film

Holnapután

Megfagy benned a vér is
A cikk linkje:
2004. május 28. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Még 2003-ban láttam a Holnapután előzetesét egy moziban. Nagyon hangulatos volt, egy pillanat alatt a jégkorszakban éreztem magam. Már akkor eldöntöttem, hogy ezt a filmet megnézem. Lehet, hogy elhamarkodott döntés volt…

Jack Hall (Dennis Quaid) klimatológus, aki a globális felmelegedés lehetséges következményeit kutatja. Kutatásait a múlt vizsgálatára alapozza. Épp az Antarktisz jégmintáit gyűjti, mikor egy óriási jéghegy szakad le a jégmezőről. (Ilyen például 2000-ben történt, mikor az Antarktisz Ross elnevezésű jégmezőjéről egy Jamaica méretű jéghegy szakadt le.) A következmények ijesztőek: a világtengerek melegednek, a Golf-áramlat átalakul, majd lassan eljön az újabb jégkorszak. Jack Hall hiába próbálja figyelmeztetni azokat, akik még talán tudnának segíteni, senki sem veszi őt komolyan. De csak addig a pillanatig, míg a baj be nem következik…

Ezerszer látott kezdet: magányos „hős”, akit senki sem vesz komolyan addig, amíg nem következik be a baj. Ez még nem lenne baj, ez csak gerjeszti a nézőket, akik kényelmes székekből nézik a főhős reménytelennek tűnő harcát a bürokráciával. Mikor pedig bekövetkezik a jóslat, a nézők némi elégtételt éreznek: pedig ő megmondta.

Csak a film innen fordít egyet, s míg eddig a katasztrófa állt a középpontba, mostantól az emberi érzések (szeretet, család, önfeláldozás, kötelességtudat stb.) kerülnek előtérbe. Innentől pedig az ismétlődő klisés megoldásoktól kezdve a néha komolytalannak tűnő párbeszédeken át haladunk el a végkifejletig, ahol igazából semmi sem történik. A konklúziót magunknak kell levonni, a film ebben nem segít.

A látvány fantasztikus. Igazán nyomasztó látni New York városát úgy, hogy csak a felhőkarcolók teteje lóg ki a hótakaró alól. Viszont a történet annyira rossz, hogy ennyit általában egy huszadrangú tévéfilmtől várnánk csak el. Látványos jelenet a film közepén túl, mikor a vízzel elárasztott New York egyik útjára az óceánról befut egy teljesen kihalt szellemhajó. Óriási a látvány, de hogyan került oda a hajó? Senkit nem érdekel ez, ha egyszer látványos.

A mozik plakátjai igazán megijesztenek minket, megfagy bennünk a vér attól, amit a képek sejtetnek. De sajnos ezt a különleges hideg hangulatot elfelejtjük a film első harmadában. Kár érte!

Értékelés: 5/10

Tóth Attila

Holnapután (The Day After Tomorrow), színes magyarul beszélő amerikai katasztrófafilm, 124 perc, 2004

rendező: Roland Emmerich
író: Art Bell
forgatókönyvíró: Roland Emmerich
operatőr: Ueli Steiger

szereplők:
Jack Hall: Dennis Quaid
Sam Hall: Jake Gyllenhaal
Laura: Emmy Rossum
Lucy: Sela Ward
Janet: Tamlyn Tomita
J.D.: Austin Nichols
Cabbie: Tony Calabretta

Kapcsolódó linkek

http://www.thedayaftertomorrow.com
A legfrissebb cikkek a rovatban

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

KOMA Bázis közösségi színház

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

Az eltűnés sorrendjében

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett…

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.