Ajánló | Film

Trója
A cikk linkje:
2004. május 28. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Homérosz Iliásza sok művészt ihletett már meg a történelem folyamán, de biztos, hogy ez a leggrandiózusabb adaptációja Trója ostromának. A klasszikus történetet súlyosan lebutítva tálalta Wolfgang Petersen rendező, és még jobban Akhilleuszra hegyezte ki. A város, amely az eposzban 10 évig állta az egyesített görögség seregeinek nyomását, a filmben két hét alatt elesik.

A (remélhetőleg) jól ismert szereplőkre alig lehet ráismerni, hiszen a direktor sokukat közhelyesítette, és giccses jelenetekre kényszerítette. Ott van pl. a Páriszt alakító Orlando Bloom, aki eleinte csak szenvelgett a szerepében, mikor azonban íjat kaparintott tünde-mancsai közé, visszasiratta velünk azokat a pillanatokat, amikor még szőke parókában 300 méterről vaksötétben hallás alapján trafált homlokon szebbnél-szebb teremtményeket Mória bányáiban. (Bár amikor Menelaosz megalázta, az jó volt :-))

Persze ne higgyük, hogy a 160 millió körüli forgatási költség egyenesen a kukában landolt! A film nyilvánvalóan a külsőségekre helyezte a hangsúlyt, de abban legalább maradandót alkotott. A görögök és trójaiak összecsapásai a Király visszatér-t idézik, mind hangulatilag, mind megvalósítás terén. A kardozós-lándzsázós-nyilazós csihi-puhi egyszerűen gyönyörű.

A fanatikus Homérosz-rajongók mindenképp csalódni fognak, de akik megelégszenek a látványos csatajelenetekkel, azok
talán nem alszanak el. (B)
egy jó filmet fognak látni. (D)

Rendezés: 5/10 (Még ebből az egyszerűsített történetből is jobbat lehetett volna.)
Színészi játék: 7/10 (Elfogadható.)
Látvány: 10/10 (Na de ennyi pénzből…)
Elvárásokhoz képest: 6.5/10 (Hát, lehetett volna rosszabb is…)

Értékelés: 6/10 (8-ból (D) és 4-ből (B))

Barna Richard és Diószegi Tamás
BaD.Bros

Trója (Troy), színes amerikai történelmi kalandfilm, 165 perc, 2004

rendező: Wolfgang Petersen
forgatókönyvíró: David Benioff
operatőr: Roger Pratt

szereplők:
Akhilleusz: Brad Pitt
Párisz: Orlando Bloom
Helené: Diane Kruger
Thetisz: Julie Christie
Priamosz: Peter O'Toole
Meneláosz: Brendan Gleeson
Agamemnón: Brian Cox
Hektór: Eric Bana
Odüsszeusz: Sean Bean

Kapcsolódó linkek

http://www.troymovie.com
A legfrissebb cikkek a rovatban

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

KOMA Bázis közösségi színház

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

Az eltűnés sorrendjében

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett…

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.